Makaron z boczniakami


 



Makaron z boczniakami to prawdziwa feeria smaków, a w dodatku bardzo prosta do przygotowania. Potrzebnych jest tylko kilka prostych składników i  prostych przypraw, które powinniście mieć w domu. Jeśli wybierzesz makaron kukurydziany to będzie to danie #bezmięsa i #bezglutenu.

 

Składniki do makaronu z boczniakami:

  • 1 opakowanie boczniaków (moje ważyło 300 gramów)
  • ½ opakowania makaronu typu spaghetti – może być makaron razowy, kukurydziany lub pszenny (u mnie kukurydziany)
  • 1 cebula lub 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 laska selera naciowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • *50 gramów sera żółtego startego na tarce – opcjonalnie
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku



Przepis na makaron z boczniakami:

Boczniaki i seler umyć i osuszyć na sicie, cebulę i czosnek obrać z łusek.

Makaron ugotować al dente.

Osuszone boczniaki pokroić w paseczki i skropić je sosem sojowym i dobrze wymieszać.

Patelnię rozgrzać, wlać oliwę.
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę (wystarczy tylko chwila – uważaj, by go nie przypalić!).
Do czosnku dodać pokrojoną w kostkę cebulę/ szalotkę, a po krótkiej chwili seler naciowy również pokrojony w kosteczkę.
Smażyć wszystko razem 2 minuty.

Do tej aromatycznej mieszanki dodać boczniaki i dalej smażyć co jakiś czas mieszając.
Smażę swoje danie niezbyt długo, ale ja lubię, kiedy boczniaki są chrupkie i al dente. Jeśli wolisz, aby grzyby były bardziej miękkie możesz je smażyć dłużej.

Teraz dodaj makaron prosto z garnka (nieodsączony) i dobrze go wymieszaj z grzybami, cebulką, czosnkiem i selerem naciowym.

Jeśli zdecydujesz się na dodanie żółtego sera do tego dania to należy zrobić to teraz. Ja dodałam resztkę sera hiszpańskiego, ale może być każdy.

Na końcu gotowe danie posypać natką zielonej pietruszki, wymieszać i dosmaczyć solą i pieprzem.

Przełożyć na talerz i zajadać.
Smacznego ;) 

 



 

Komentarze

  1. Ale to jest proste danie i musi być puszne! Mniam, mniam ... Nigdy nie robiłam niczego z boczniaków, a czy mogę je zastąpić innymi grzybami? Mam w lodówce pieczarki

    OdpowiedzUsuń
  2. Możesz spróbować z pieczarkami, ale zaręczam, że to będzie już inne danie, co nie oznacza, że nie będzie dobre. Odwagi!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa