Kasza gryczana z warzywami

 


Proste danie w zimowym stylu, czyli kasza gryczana (niepalona) z warzywami okopowymi i jarmużem.

To jedna potrawa o wielu zastosowaniach!
Z takiej kaszy można przygotować również pasztet gryczany, kotlety, a nawet farsz do pierogów ...

Robi się szybko, prosto, smacznie.

Wszystko zależy od Waszych potrzeb i kreatywności.

Składniki:

  • 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży kawałek selera
  • 1 szklanka jarmużu
  • 1-2 łyżki tłuszczu do przesmażenia warzyw (tłuszcz roślinny, masło)
  • ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, tymianek


Przepis:


Kaszę ugotować wg przepisu.

Warzywa umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a jarmuż poszarpać na małe kawałki.

Ugotowaną na sypko i odparowaną kaszę wykładam na patelnię z odrobiną tłuszczu roślinnego lub masła, dodaję starte warzywa i jarmuż.

Całość podgrzewam na małym ogniu przez niecałe 10 minut. Dodaję przyprawy (sól, pieprz, tymianek), mieszam i to wszystko.

Podaję jako samodzielne danie lub jako dodatek w daniu głównym, a z resztek zrobiłam kotlety, które upiekłam w piekarniku.

Z takiej kaszy można przygotować również pasztet gryczany czy farsz do pierogów ...

Wszystko zależy od Waszych potrzeb i kreatywności.

Smacznego!

 


Jak ugotować niepaloną kaszę gryczaną?


Zagotować 2,5 szklanki wody z 1 łyżeczką soli.

Kaszę przepłukać na sicie, a następnie wsypać do gotującej się wody.

Mieszać od czasu do czasu, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka.

Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcić gaz (woda musi

nadal bardzo delikatnie się gotować), nakryć garnek pokrywką i gotować

kaszę jeszcze przez 15 minut. Nie mieszamy w trakcie gotowania.

Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na kolejne 20 minut, 
 
aby doszła i wciągnęła pozostałą wodę. Po 10 minutach odkrywamy

pokrywę i pozostawiamy kaszę, aby odparowała.

Proporcja 1:2,5

Moja szklanka: 250 ml

 


.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa