Kasza gryczana z warzywami
Proste danie w zimowym stylu, czyli kasza gryczana (niepalona) z warzywami okopowymi i jarmużem.
To jedna potrawa o wielu zastosowaniach! Z takiej kaszy można przygotować również pasztet gryczany, kotlety, a nawet farsz do pierogów ...
Robi się szybko, prosto, smacznie.
Wszystko zależy od Waszych potrzeb i kreatywności.
Składniki:
- 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 nieduży kawałek selera
- 1 szklanka jarmużu
- 1-2 łyżki tłuszczu do przesmażenia warzyw (tłuszcz roślinny, masło)
- ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, tymianek
Przepis:
Kaszę ugotować wg przepisu.
Warzywa umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a jarmuż poszarpać na małe kawałki.
Ugotowaną na sypko i odparowaną kaszę wykładam na patelnię z odrobiną tłuszczu roślinnego lub masła, dodaję starte warzywa i jarmuż.
Całość podgrzewam na małym ogniu przez niecałe 10 minut. Dodaję przyprawy (sól, pieprz, tymianek), mieszam i to wszystko.
Podaję jako samodzielne danie lub jako dodatek w daniu głównym, a z resztek zrobiłam kotlety, które upiekłam w piekarniku.
Z takiej kaszy można przygotować również pasztet gryczany czy farsz do pierogów ...
Wszystko zależy od Waszych potrzeb i kreatywności.
Smacznego!
Jak ugotować niepaloną kaszę gryczaną?
Zagotować 2,5 szklanki wody z 1 łyżeczką soli.
Kaszę przepłukać na sicie, a następnie wsypać do gotującej się wody.
Mieszać od czasu do czasu, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka.
Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcić gaz (woda musi
nadal bardzo delikatnie się gotować), nakryć garnek pokrywką i gotować
kaszę jeszcze przez 15 minut. Nie mieszamy w trakcie gotowania.
Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na kolejne 20 minut,
pokrywę i pozostawiamy kaszę, aby odparowała.
Moja szklanka: 250 ml
.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post