Kotlety z kaszy gryczanej z warzywami
Kotlety z kaszy gryczanej z warzywami
Pyszne, a przy tym proste i tanie są moje kotlety z niepalonej kaszy gryczanej z warzywami.
Jeśli chcecie wiedzieć, jak przygotować kaszę do kotletów musicie zerknąć na wcześniejszy post "Kasza gryczana z warzywami"
Kotlety są pieczone w piekarniku.
Składniki:
- kasza gryczana z warzywami
- 1-2 całe jajka
- sól, pieprz do smaku (uwaga z tym, bo kasza jest już doprawiona wcześniej)
- 1 łyżka siemienia lnianego - opcjonalnie
Panierka:
- 2 łyżki nasion sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
Przepis:
Kaszę to warto rozdrobnić w blenderze lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Dodać do masy 1-2 całe jaja i dobrze wymieszać. Do masy można dodać 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego.
Formować niewielkie kotleciki.
Można je panierować (u mnie panierka z nasion siemienia lnianego i sezamu), ale można je piec również bez panierki lub tradycyjnie obtoczyć kotleciki w bułce tartej.
Piekę je na blaszce wyłożone papierem do pieczenia.
Wkładam kotlety do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni C przez ok. 30-40 minut.
W połowie pieczenia obracam kotleciki na 2 stronę by równo się przyrumieniły.
A w bonusie macie tu jeszcze przepis na inne kotlety z kaszy gryczanej, które kiedyś zrobiłam. Kliknij GRYCZAKI
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post