Kotlety z kaszy gryczanej z warzywami

 


Kotlety z kaszy gryczanej z warzywami

 

Pyszne, a przy tym proste i tanie są moje kotlety z niepalonej kaszy gryczanej z warzywami.

Jeśli chcecie wiedzieć, jak przygotować kaszę do kotletów musicie zerknąć na wcześniejszy post "Kasza gryczana z warzywami"

Kotlety są pieczone w piekarniku.


Składniki:

  • kasza gryczana z warzywami
  • 1-2 całe jajka
  • sól, pieprz do smaku (uwaga z tym, bo kasza jest już doprawiona wcześniej)
  • 1 łyżka siemienia lnianego - opcjonalnie


Panierka:

  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego



Przepis: 

 

Kaszę to warto rozdrobnić w blenderze lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

Dodać do masy 1-2 całe jaja i dobrze wymieszać. Do masy można dodać 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego.

Formować niewielkie kotleciki.

Można je panierować (u mnie panierka z nasion siemienia lnianego i sezamu), ale można je piec również bez panierki lub tradycyjnie obtoczyć kotleciki w bułce tartej.

Piekę je na blaszce wyłożone papierem do pieczenia.

Wkładam kotlety do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni C przez ok. 30-40 minut.

W połowie pieczenia obracam kotleciki na 2 stronę by równo się przyrumieniły.

A w bonusie macie tu jeszcze przepis na inne kotlety z kaszy gryczanej, które kiedyś zrobiłam. Kliknij GRYCZAKI

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa