sobota, 8 czerwca 2019

Pasta z korzenia pietruszki





PASTA Z KORZENIA PIETRUSZKI


Pasta z korzenia pietruszki to smaczne i zdrowe smarowidło do chleba. U mnie zastępuje z powodzeniem kanapkę z masłem i żółtym serem, która już dawno mi się znudziła. Postanowiłam poszukać alternatywnego sposobu na śniadaniową kanapkę i znalazłam. To jest pyszne!



Składniki: 

3-4 średniej wielkości pietruszki
Kilka gałązek natki pietruszki
1-2 łyżki słonecznika
1 łyżka oliwy
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku




Przepis:

Pietruszkę umyć, obrać, pokroić w kostkę lub talarki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Wodę można wypić – działa oczyszczająco na nerki (pod warunkiem, że nie jest zbyt słona). Ostudzoną pietruszkę zblędować dodając do niej oliwę, czosnek, poszatkowaną natkę. Słonecznik podprażyć przez chwilę na patelni, następnie zblendować delikatnie „na grube ziarno” i połączyć z pietruszką. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko raz jeszcze dobrze wymieszać i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. 




Przepis ukazał się w letnim numerze Magazynu Aromat.
Inne, równie pyszne smarowidło do chleba znajdziecie również na moim blogu. Bardzo lubię pastę jajeczną oraz pastę awokado z kaparami.


1 komentarz:

  1. Jak tylko przywioze z Niemiec (u nas nie ma) korzenie pietruszki to chetnie zrobie takie mazidlo <3

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza.