Zacieraki - potrawa regionalna pochodząca z kuchni lubelskiej
Przepis na zacieraki - potrawa regionalna pochodząca z kuchni lubelskiej znalazłam w książce pt. „Smaki ziemi puławskiej” wydanej w 2009 roku przez
Powiatową Bibliotekę Publiczną w Puławach oraz Starostwo Powiatowe w Puławach.
Zacieraki po lubelsku, a właściwie po puławsku to kluski z
surowych ziemniaków, jajek i mąki.
Robi się je podobnie jak placki
ziemniaczane, tyle że nie smaży się ich na tłuszczu, a gotuje w osolonej
wodzie.
Na Mazowszu znane są pod nazwą Przecieraki, a na Śląsku to Kluski Żelazne albo Kluski Szare.
Na Mazowszu znane są pod nazwą Przecieraki, a na Śląsku to Kluski Żelazne albo Kluski Szare.
Jak to bywa w kuchni
regionalnej - przepis jest prosty, a danie sycące. Urozmaiciłam ten
przepis, dodając do klusek posiekaną (sparzoną wrzątkiem pokrzywę). Alternatywą może być surowa albo lekko zeszklona cebulka lub po prostu bez dodatków. Jak prosto to prosto.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (wybierajcie gatunek bardziej mączny)
- 2 jajka
- ½ - ¾ szklanki mąki pszennej
- garść pokrzyw (zbieranych z dala od ruchliwych ulic) – opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i
zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Tarte ziemniaki przełożyć na sito, aby
ociekły. Pulpę ziemniaczaną przełożyć z sita do miseczki, dodać jaja, sól,
pieprz i posiekaną pokrzywę (sparzoną we wrzątku) oraz tyle mąki, aby ciasto
było gęste.
Dobrze wymieszać.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Nabierać ciasto ziemniaczane na łyżeczkę i zanurzać we wrzątku.
Od wypłynięcia gotować jeszcze przez 3-5 minut.
Wyciągać łyżką cedzakową.
Kluski podawać z okrasą wykonaną tylko z cebulki lub z boczku i cebulki.
Dobrze wymieszać.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Nabierać ciasto ziemniaczane na łyżeczkę i zanurzać we wrzątku.
Od wypłynięcia gotować jeszcze przez 3-5 minut.
Wyciągać łyżką cedzakową.
Kluski podawać z okrasą wykonaną tylko z cebulki lub z boczku i cebulki.
O na kujawach nazywaja sie kluskami ziemniaczanymi, uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńPyszne, prawda?
UsuńOd dziecka uwielbiam te kluski, mama zawsze jak gotowała to na cztery wielkie gary :)
OdpowiedzUsuńJa następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo są pyszne. Takie odsmażane na patelni też pewnie będą smaczne.
Usuń