Zacieraki - potrawa regionalna pochodząca z kuchni lubelskiej





Przepis na zacieraki - potrawa regionalna pochodząca z kuchni lubelskiej znalazłam w książce pt. „Smaki ziemi puławskiej” wydanej w 2009 roku przez Powiatową Bibliotekę Publiczną w Puławach oraz Starostwo Powiatowe w Puławach.


Zacieraki po lubelsku, a właściwie po puławsku to kluski z surowych ziemniaków, jajek i mąki. 
Robi się je podobnie jak placki ziemniaczane, tyle że nie smaży się ich na tłuszczu, a gotuje w osolonej wodzie.
Na Mazowszu znane są pod nazwą Przecieraki, a  na Śląsku to Kluski Żelazne albo Kluski Szare.

Jak to bywa w kuchni regionalnej - przepis jest prosty, a danie sycące. Urozmaiciłam ten przepis, dodając do klusek posiekaną (sparzoną wrzątkiem pokrzywę). Alternatywą może być surowa albo lekko zeszklona cebulka lub po prostu bez dodatków. Jak prosto to prosto.


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (wybierajcie gatunek bardziej mączny)
  • 2 jajka
  • ½ - ¾ szklanki mąki pszennej
  • garść pokrzyw (zbieranych z dala od ruchliwych ulic) – opcjonalnie
  • sól, pieprz do smaku



 
Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. 
Tarte ziemniaki przełożyć na sito, aby ociekły. Pulpę ziemniaczaną przełożyć z sita do miseczki, dodać jaja, sól, pieprz i posiekaną pokrzywę (sparzoną we wrzątku) oraz tyle mąki, aby ciasto było gęste.
Dobrze wymieszać.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli.
Nabierać ciasto ziemniaczane na łyżeczkę i zanurzać we wrzątku.
Od wypłynięcia gotować jeszcze przez 3-5 minut. 
Wyciągać łyżką cedzakową.
Kluski podawać z okrasą wykonaną tylko z cebulki lub z boczku i cebulki.
 
A Wy? Pod jaką nazwą znacie takie kluchy? 

Komentarze

  1. O na kujawach nazywaja sie kluskami ziemniaczanymi, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dziecka uwielbiam te kluski, mama zawsze jak gotowała to na cztery wielkie gary :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo są pyszne. Takie odsmażane na patelni też pewnie będą smaczne.

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa