Kawa dyniowa





Jeśli podobnie jak ja nie wyobrażacie sobie dnia bez kawy, to zapraszam Was bardzo serdecznie do zapoznania się z kolejną kawą zimową tego sezonu.
Do tej pory zaprezentowałam kawę piernikowąkawę z koglem – moglem i kawę kasztanową.
 
Dziś kolej na ostatnią z kaw zimowych – kawę dyniową, choć dynia może kojarzyć się raczej z jesienią, to zapewniam Was, że kawa dyniowa smakuje najbardziej zimową porą.
 
Musicie jej po prostu spróbować. Kawa wcale nie musi być czarna 😊



Kawa dyniowa

Składniki:
  • 1 mały kawałek dyni bez skórki najlepiej hokkaido (ok. 5-8 dkg)
    Uwaga! Dynię można zastąpić purée dyniowym
  • 1 espresso
  • 150 ml mleka (można użyć również mleka roślinnego np. owsianego lub migdałowego)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1 duża szczypta kardamonu
  • 1-2 łyżeczki miodu (lub innej słodyczy – kawa powinna mieć słodki smak)





Przepis:

Obraną ze skórki i pozbawioną pestek dynię pokroić na małe kawałeczki dynię połączyć z mlekiem i przyprawami i gotować do miękkości.
 
Do ugotowanej dyni dodać miodu i wlać espresso.
Wszystko razem zmiksować/zblendować  na dyniowo-kawowy mus.
Przelać  delikatnie do kubeczków by pianka nie opadła.


I jak Wam się podoba to połączenie kawowo dyniowe?

Komentarze

  1. Mam w lodowce dynie i zastanawialam sie co z nia zrobic, dziekuje kochana za pyszna kawke, w poniedzialej bedzie na sniadanko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie szczęka opadła... Wow! Mus dyniowo-kawowy... Kupuję ten pomysł :)))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem do dzieła ... Mus dyniowo kawowy niech zadowoli Twoje podniebienie :)

      Usuń
  3. Prezentuje się pięknie. Mam puree dyniowe i jutro zrobię rao to cudo.
    Piękny kubeczek ❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem do dzieła. Kawa pyszna więc i tobie będzie smakowała.
      Tak! Kubeczek pierwsza klasa :) Dziękuję

      Usuń
  4. Zwykle robiłam inaczej ale tej też muszę wypróbować Piękne zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do dzieła zatem :)
      Pozdrawiam i proszę - następnym razem zostaw chociaż imię :)

      Usuń
  5. Bardzo inspirujący przepis, do spróbowania czegoś nowego ! Na pewno wypróbuję !!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa