Naleśniki z prażonymi jabłkami zapiekane.
Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów z naleśnikami – wystarczy wpisać w wyszukiwarkę „naleśniki” a wyskoczy Wam kilka pozycji z przepisami na super naleśniki.
Dziś kolej na naleśniki z jabłkami prażonymi
i zapiekanymi w piekarniku. Bardzo je lubię i jeśli w domu nie ma za wiele w lodówce, albo mam ochotę na słodki podwieczorek robię właśnie taką wersję naleśników.
Dziś kolej na naleśniki z jabłkami prażonymi
i zapiekanymi w piekarniku. Bardzo je lubię i jeśli w domu nie ma za wiele w lodówce, albo mam ochotę na słodki podwieczorek robię właśnie taką wersję naleśników.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki wody (może być gazowana)
1 łyżeczka cukru waniliowego
tłuszcz potrzebny do usmażenia naleśników (olej, masło klarowane, kawałek słoniny)
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki wody (może być gazowana)
1 łyżeczka cukru waniliowego
tłuszcz potrzebny do usmażenia naleśników (olej, masło klarowane, kawałek słoniny)
szczypta soli
Składniki na jabłka prażone:
1 kg jabłek (może być mniej jeśli robicie tylko kilka naleśników)
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
4-5sztuk goździków
*opcjonalnie odrobina wody do podlania jabłek i cukier do smaku
Cukier – puder do posypania naleśników
Łyżka masła (wiórki) do zapiekania naleśników
Przepis na wykonanie naleśników:
Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać jajka, mleko, olej, sól cukier waniliowy i wodę.
Wszystko dobrze miksować na gładkie ciasto.
Ciasto powinno być lejącej konsystencji.
Gotowe ciasto dobrze odstawić na 30 minut (ja chowam je sobie zamknięte w miseczce do lodówki).
Po wyjęciu ciasta z lodówki, wymieszać je dokładnie raz jeszcze.
Na rozgrzaną patelnię, posmarowaną cienką warstwą tłuszczu nalać ciasta i rozprowadzić je równomiernie po całej patelni ruchem półkolistym.
Gdy spód naleśnika jest dobrze zrumieniony i przestaje przywierać do patelni przewrócić go na drugą stronę.
UWAGA! Ponieważ w cieście naleśnikowym jest zawarty już olej – patelnię zwykle smaruję tłuszczem tylko raz przy pierwszym naleśniku.
W dalszej części smażenia naleśników tłuszcz do smarowania patelni jest już zbędny.
Przepis na jabłka prażone:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w nieduże kawałki.
Włożyć do garnka, dodać goździki, cynamon. Gdy jabłka puszczą sok dodać masło i na niewielkim ogniu prażyć często mieszając by się nie przypaliły.
Gdyby jabłka przywierały do dna garnka można dodać odrobinę (z wyczuciem) wody.
W momencie kiedy jabłka zmiękną są gotowe – zwykle traw to u mnie 20minut.Wyciągnąć z jabłek goździki.
Na wystudzone naleśniki nakładać jabłka i składać w kopertę tzn. najpierw naleśnik na pół, a następnie jeszcze raz na pół.
Tak przygotowane naleśniki układam w wysmarowanej masłem brytfance do zapiekania lub tortownicy jeden przy drugim,
a następnie jeden na drugim przesypując je cukrem pudrem
i odrobiną wiórków z masła.
Tak przygotowane naleśniki zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20-30 minut
Podaję gorące – posypane cukrem pudrem
pyszności!
OdpowiedzUsuńTak, prawdziwe delicje :)
UsuńNaleśniki, do tego jabłka z cynamonem... Po prostu niebo na podniebieniu gdy na języku tak smakowity zestaw :]]]] To są właśnie moje klimaty ;)
OdpowiedzUsuńKasik, bardzo się cieszę,że moje naleśniki tak Ci się podobają. Naleśniki to przecież smaki dzieciństwa :)
UsuńIdealne na słodki obiad albo podwieczorek.
OdpowiedzUsuńTak, trudno się zdecydować czy na obiad czy na podwieczorek, a może na śniadanko? ... U nas często naleśniki w różnej formie :)
UsuńU nas naleśniki królują o każdej porze dnia, różne ich warianty zawsze skuszą. :)
UsuńIza, bo naleśniki to prawdziwi kusiciele :)
UsuńJa też kocham naleśniki.
OdpowiedzUsuńTwoje są takie...rozkoszne!
Bardzo dziękuję :) Polecam przepis na rozkoszne naleśniki :) Nieskromnie powiem, że są super!
UsuńBiorę przepis! Na jutrzejsza kolację! 😍
OdpowiedzUsuńSylwia, życzę Wam smacznego :)
UsuńNaleśniki z jabłuszkami uwielbiam! Lubię dodawać do środka także twarożek.
OdpowiedzUsuńZuzanna, naleśniki z twarożkiem to klasyka! Uwielbiamy je również ze słodkim twarożkiem :)
UsuńUwielbiam zapiekane naleśniki, najbardziej te z serem!
OdpowiedzUsuńMy też lubimy te zapiekane z serem chyba najbardziej ze wszystkich, ale nie pogardzimy również tymi wytrawnymi np. krokiecikami :)
UsuńWłaśnie dziś w planach naleśnikowe szaleństwo, ale u nas zamiast jabłek pojawią się gruszki, jabłka były poprzednio. :)
OdpowiedzUsuńWow, gruszki! Ciekawy pomysł? Czy gdzieś w sieci jest już przepis na te naleśniki z gruszkami?
UsuńUwielbiam naleśniki w każdej postaci :) ostatnio chodzą za mną ze szpinakiem :D
OdpowiedzUsuńOch, ze szpinakiem <3 Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i serkiem ... Jedne z moich ulubionych.
UsuńMiło, że wpadłaś Aga.