Torcik noworoczny na spodzie orzechowym z lekkim kremem i malinami.





Jestem pewna, że znajdzie się wiele okazji w Nowym Roku
AD 2019 do tego aby obdarować kogoś tym wykwintnym torcikiem.
W zamian otrzymacie uśmiech i zadowolenie obdarowanego – czy trzeba czegoś więcej?

W świąteczny „Czas na kawę i ciacho” podam ten pyszny torcik na spodzie orzechowym, z lekkim kremem i malinami.
 
Świętujmy! Wszak Orszak Trzech Króli się zbliża …


 
Składniki :
 
Na ciasto tortowe:
  • 6 jaj
  • szklanka cukru
  • szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki suchej kawy mielonej
  • łyżka tartej bułki
  • tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania blachy o średnicy: 22-26cm
  • łyżeczka masła lub margaryny do wysmarowania blaszki +bułka tarta do jej obsypania

Na krem:
  • 500ml śmietany 30% lub 36%
  • 2x250g  serka Mascarpone
  • 3 łyżki stołowe cukru pudru
  • usztywniacz do bitej śmietany (dla chętnych, ale nie polecam ze względu na dużą zawartość chemicznych dodatków) – opcjonalnie
  • 2 garście malin (świeżych lub mrożonych)

Na poncz do nasączenia ciasta:
  • ½ szklanki czarnej herbaty (wystudzonej)
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny/lub kieliszek wódki lub Brendy (50ml)
  • 1łyżeczka cukru 




 Wykonanie:
Ciasto na tort najlepiej upiec dnia poprzedniego.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru i dalej ubijać. Oddzielnie utrzeć żółtka z resztą cukru i połączyć je z orzechami, mieloną kawą i tartą bułką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać, a następnie ostrożnie połączyć
z pianą z białek.
Ciasto delikatnie wyłożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w niezbyt nagrzanym piekarniku (150-160 stopni) przez ok.30-40min
Dobrze wystudzić.
Uwaga: boki ciasta oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Masa:
Do misy wlać schłodzoną w lodówce śmietanę i ubić ją na sztywno z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Do ubitej śmietany dodać ostrożnie po łyżce serek mascarpone  i cały czas delikatnie mieszać dodając również resztę cukru pudru. Powstanie sztywny krem o lekko słodkawym smaku.
Jeśli tort ma być od razu podawany można do masy dodać świeżych malin, a jeśli nie i ma trochę dłużej postać to raczej nie polecam tego pomysłu.

Złożenie tortu:
Przygotować poncz łącząc herbatę, sok z cytryny lub pomarańczy (lub kieliszeczek alkoholu) i cukier. Poncz wystudzić.
Ostudzone ciasto rozciąć na dwa krążki. Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze i delikatnie nasączyć. Wyłożyć 2/3 masy śmietankowej. Na wierzch położyć kolejny blat tortu,  i ponownie bardzo delikatnie nasączyć. Wyłożyć resztę masy śmietankowej. Cały wierzch i boki wysmarować masą śmietankową, boki dowolnie udekorować - u mnie są to drobno posiekane orzechy. Ozdobić dowolnie – u mnie świeże maliny i orzechy. Cały dobrze schłodzić.



Komentarze

  1. Pysznie wyglada, zapisze sobie ten przepis i na jakas imprezke rodzinna bedzie jak znalazl <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisuj, a w razie czego to ja zawsze chętnie podpowiem - jakby co :)
      Nie będę dziś skromna bo torcik zarąbiasty. Polecam!

      Usuń
  2. Wow! Ciasto wygląda obłędnie, było by idealne dla mojej mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że mama będzie zachwycona, że ktoś dla niej wykona taki pyszny torcik - no ja bym była :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa