Surówka z jabłek, papryki i selera naciowego




Pamiętacie sałatkę Babci Celinki
 
Wspominałam ją i jej pyszną sałatkę, kiedy do głowy przyszła mi nowa surówka, która może być dodatkiem do dania głównego z mięsa lub ryby, albo też lekką przekąską na drugie śniadanie z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa. 
 
Jest soczysta, aromatyczna dzięki selerowi i ziółkom, które do niej dodałam. 

Smakuje wszystkim bez wyjątku, a dodatkowym walorem jest jej niska cena i szybkość, z jaką się ją przygotowuje.
 
Smacznego.


 
Składniki na jedną porcję:
  • 1 duże soczyste, twarde i jędrne jabłko
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 nieduża papryka zielona
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • ½ sporej cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek tymianku, bazylii, mięty lub zielonej pietruszki – opcjonalnie.

Wykonanie:

Warzywa i jabłka myjemy, jabłko obieramy dodatkowo ze skórki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego. 

Wszystkie (seler, jabłko i paprykę) kroimy w niewielką, zgrabną kosteczkę i mieszamy w misce. 
 
Z oliwy, miodu i cytryny przygotowujemy lekki sos winegret:  do słoika lub pojemnika z zamknięciem wlać oliwę, dodać miód, sok z cytryny i przyprawy. 
 
Zakręcić szczelnie słoik i energicznym ruchem barmańskim zmieszać dokładnie wszystkie składniki.  
 
Przygotowanym sosem polewamy nim przygotowane w misce jabłka z warzywami. 

Na koniec dodajemy posiekane i ulubione przez siebie zioła.
Jeszcze raz dokładnie mieszamy i surówka gotowa :) 




Myślę, że Babci Celince na pewno by smakowała :)


Komentarze

  1. o proszę :) takiej wersji jeszcze nie jadłam a chyba faktycznie może być całkiem fajna :) podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa