Surówka z jabłek, papryki i selera naciowego
Pamiętacie sałatkę Babci Celinki?
Wspominałam ją i jej pyszną sałatkę, kiedy do głowy przyszła mi nowa surówka, która może być dodatkiem do dania głównego z mięsa lub ryby, albo też lekką przekąską na drugie śniadanie z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa.
Jest soczysta, aromatyczna dzięki selerowi i ziółkom, które do niej dodałam.
Smakuje wszystkim bez wyjątku, a dodatkowym walorem jest jej niska cena i szybkość, z jaką się ją przygotowuje.
Smacznego.
Składniki na jedną porcję:
- 1 duże soczyste, twarde i jędrne jabłko
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 nieduża papryka zielona
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- ½ sporej cytryny
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek tymianku, bazylii, mięty lub zielonej pietruszki – opcjonalnie.
Wykonanie:
Warzywa i jabłka myjemy, jabłko obieramy dodatkowo ze skórki, a paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego.
Wszystkie (seler, jabłko i paprykę) kroimy w niewielką, zgrabną kosteczkę i mieszamy w misce.
Z oliwy, miodu i cytryny przygotowujemy lekki sos winegret: do słoika lub pojemnika z zamknięciem wlać oliwę, dodać miód, sok z cytryny i
przyprawy.
Zakręcić szczelnie słoik i energicznym ruchem barmańskim
zmieszać dokładnie wszystkie składniki.
Przygotowanym sosem polewamy nim przygotowane w misce jabłka z warzywami.
Na koniec dodajemy posiekane i ulubione przez siebie zioła.
Jeszcze raz dokładnie mieszamy i surówka gotowa :)
Myślę, że Babci Celince na pewno by smakowała :)
o proszę :) takiej wersji jeszcze nie jadłam a chyba faktycznie może być całkiem fajna :) podkradam przepis :)
OdpowiedzUsuń