Lekka i wiosenna sałatka Babci Celinki
Niezwykle prosta,
niezwykle świeża, niezwykle lekka,
bez zbędnych dodatków … taka jest właśnie sałatka Babci Celinki.
Przepis dostałam od Agulka. Agulek jest ukochaną wnuczką Babci Celinki :)
bez zbędnych dodatków … taka jest właśnie sałatka Babci Celinki.
Przepis dostałam od Agulka. Agulek jest ukochaną wnuczką Babci Celinki :)
Mogłabym się jeszcze co
nieco rozpisać o Agulku, o miłości babcinej, ale nie zrobię dziś tego … pakuję
swoje rzeczy, aparat, notes i wyjeżdżam w niezwykłą podróż…
Podróż dla mnie niezwykłą, bogatą w nowe i całkiem nieznane mi doświadczenia. Wyruszam na spotkanie z nowymi ludźmi
i przyrodą.
Jeszcze tylko krótki przystanek w Warszawie, pożegnania, kilka słów …
Podróż dla mnie niezwykłą, bogatą w nowe i całkiem nieznane mi doświadczenia. Wyruszam na spotkanie z nowymi ludźmi
i przyrodą.
Jeszcze tylko krótki przystanek w Warszawie, pożegnania, kilka słów …
Nieś mnie przygodo, witaj
nowy świecie, niech bogowie mi sprzyjają.
A sałatka?
No tak zapomniałabym …
No tak zapomniałabym …
Co będzie potrzebne:
- ½ selera naciowego
- 2-3 nieduże jabłka (twarde i soczyste. Użyłam ligoli)
- 2 papryki czerwone (użyłam tej podłużnej, spiczastej )
- ½ opakowania kiełków (moje ulubione to te z rzodkiewki)
- 1 łyżka miodu
- oliwa
- 1 duża cytryna
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Warzywa umyć. Seler
naciowy pokroić w cienkie paski,
a następnie w drobną kosteczkę. Podobnie z papryką i jabłkami, których nie obierać ze skórki. Wszystkie składniki mają być pokrojone w bardzo drobną kostkę, co nada tej sałatce wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Do całości dodać kiełki (można ich też nie dodawać jeśli ich nie macie). Z pozostałych składników przyrządzić sos winegret i polać nim sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 15minut
a następnie w drobną kosteczkę. Podobnie z papryką i jabłkami, których nie obierać ze skórki. Wszystkie składniki mają być pokrojone w bardzo drobną kostkę, co nada tej sałatce wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Do całości dodać kiełki (można ich też nie dodawać jeśli ich nie macie). Z pozostałych składników przyrządzić sos winegret i polać nim sałatkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 15minut
Dodam tylko, że kiełki są moim ulepszeniem oryginalnej wersji.
Sałatka jest gotowa do
podania. Jest doskonałą przekąską, dodatkiem do dań z grilla lub dań obiadowych.
Cudowna i lekka sałatka na wiosnę :) Pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak to bardzo lekka i soczysta sałatka wiosenna :)
UsuńPysznie się prezentuje:) Chętnie ją wypróbuję:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu. Zachęcam do wypróbowania - robi się bardzo szybko, nie jest droga, za to bardzo zdrowa. Pozdrowienia
UsuńBabcia zawsze wie co najlepsze :D
OdpowiedzUsuńNo wiadomo, że Babcia wie ! Serdeczności Sosno :)
Usuń