Na świątecznym stole … rozgrzewający rosół
A kiedy już wrócicie z
mroźnego, świątecznego spaceru dobrze jest posilić się takim właśnie rosołkiem.
Można go wypić w kubeczku jako bulion (działa równie wyśmienicie na poprawę nastroju, co rozgrzewająco), a można go podać z dodatkami jako normalne danie obiadowe.
Można go wypić w kubeczku jako bulion (działa równie wyśmienicie na poprawę nastroju, co rozgrzewająco), a można go podać z dodatkami jako normalne danie obiadowe.
Rosół to król wśród wszystkich zup rozgrzewających.
W zimie dobrze wzbogacić go o takie zioła (przyprawy) jak rozmaryn, tymianek, a nawet imbir czy niewielką ilość papryczki chili. Jest bardzo aromatyczny i energetyczny.
W zimie dobrze wzbogacić go o takie zioła (przyprawy) jak rozmaryn, tymianek, a nawet imbir czy niewielką ilość papryczki chili. Jest bardzo aromatyczny i energetyczny.
Składniki:
- ok. 60-70dkg dobrego chudego mięsa mieszanego (może to być królik, wiejski kogut, indyk, młoda wołowina, kozina. )
- 4-6 marchewek
- 3 pietruszki
- ½ selera korzeniowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki pokrzywy suszonej (w porze letniej można dodać dwie duże pokrzywy)
- 2 gałązki rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 listek laurowy
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 1-2 cebule
- ok. 0,5cm papryczki chili bez nasion
- 1cm imbiru obranego i pokrojonego na cienkie plasterki
- sól, pieprz do smaku
- 5l wody
Wykonanie:
Mięso umyć i włożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą
i zagotować. Dodać umytą i obraną włoszczyznę i przyprawy (sól, ziele angielskie, listek laurowy) oraz zrumienioną na gazie lub płycie cebulę.
Gotować wszystko na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, ale nie rozgotują się (ok. 30-40 minut).
Po tym czasie wyjąć warzywa, a rosół gotować jeszcze przez ok. 2 godziny.
Następnie dodać zioła i przyprawy (rozmaryn, tymianek, chili, kurkuma) doprawić ew. solą i pieprzem gotując wywar jeszcze przez ok. 10minut.
i zagotować. Dodać umytą i obraną włoszczyznę i przyprawy (sól, ziele angielskie, listek laurowy) oraz zrumienioną na gazie lub płycie cebulę.
Gotować wszystko na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, ale nie rozgotują się (ok. 30-40 minut).
Po tym czasie wyjąć warzywa, a rosół gotować jeszcze przez ok. 2 godziny.
Następnie dodać zioła i przyprawy (rozmaryn, tymianek, chili, kurkuma) doprawić ew. solą i pieprzem gotując wywar jeszcze przez ok. 10minut.
Mięso wyjąć, a wywar przecedzić (na drobnym sicie) do czystego garnka.
Podawać z warzywami wcześniej wyjętymi z rosołu, z kaszą jaglaną i drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z warzywami wcześniej wyjętymi z rosołu, z kaszą jaglaną i drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post