Jagodowe wspominki … czyli … ciasto drożdżowe z jagodami


Od pewnego czasu z lepszym lub gorszym skutkiem wypiekam placki lub bułeczki drożdżowe dla moich bliskich. Przyznam się z ręką na sercu, że do ideału mi jeszcze daleko, ale … moje placki drożdżowe smakują już całkiem, całkiem i wiem, że gdyby żyła moja Babcia z pewnością byłaby ze mnie dumna.
Dziś miał być wpis i przepis na placek ze śliwkami co prawda, ale przypomniało mi się, że jestem Wam jeszcze winna przepis na placek z jagodami i pyszną kruszonką, którą robiłam jeszcze w sierpniu.

Potrzebne będzie:
 
Na zaczyn:
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 35 g świeżych drożdży

Na ciasto:
  • 600g czarnych jagód – umytych i osuszonych
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej (można dodać ciut więcej w razie potrzeby – w zależności od wyrabiania ciasta)
  • 0,5 szklanki letniego mleka (w razie potrzeby można dodać ciut więcej – w zależności od wyrabiania ciasta )
  • 0,5 szklanki cukru (można dodać mniej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżki cukru waniliowego
  • 65 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Na kruszonkę:
  • 35g cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 65g mąki pszennej


Wymieszać mąkę, sól, cukier z jajem i żółtkiem. Następnie dodać rozczyn i wszystko starannie wymieszać dodając powoli letniego mleka lub mąki. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie
i w miarę elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia, a w tym czasie przygotować kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę należy zagnieść i odstawić do lodówki.
Kiedy ciasto drożdżowe wyroście (podwoi swoją objętość) należy je wyjąć z misy wilgotnymi rękami i wyłożyć na odpowiedniej blasze lub formie wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Ciasto rozprowadzić równomiernie i pozostawić w blaszce do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie na ciasto wyłożyć delikatnie jagody. Można je obsypać delikatnie cukrem – ale nie ma takiej potrzeby. Na samym końcu wyjąć kruszonkę z lodówki
i "rozkruszyć" na cieście i jagodach.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. W razie potrzeby wydłużyć bądź skrócić proces pieczenia.
Po wystudzeniu - ciasto kroić na kwadraty. Można posypać delikatnie cukrem pudrem.


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa