Świąteczne ciastkańce … czyli ciastka bożonarodzeniowe do kawy lub herbaty
- Ciastek nigdy dość!
Zawołał Pan K. sięgając do puszki po kolejne kruche ciastko choć jego kubek po herbacie dawno stał już pusty :)
Tak, w naszym domku ciastek nigdy dość i nie tylko w naszym domu … więc stoję już trzeci dzień i wypiekam sobie różne ciastka i ciasteczka na przedświąteczne posiedzenie kolegium redakcyjnego, na spotkanie z grupą świetnych ludzi, z którymi spotykałam się przez ostatni rok by wspólnie zrealizować pewien ważny dla nas projekt, na spotkanie z przyjaciółmi, dla przyjaciółki, dla sąsiadki, dla Zuzanki … Lista osób, które zostaną obdarowane ciastkańcami jest długa, ciastkańców na razie dużo, ale mamy w domku „Niewidzialnego”, który podkrada ciastkańce jak nikt nie widzi.
Kto to taki? … cdn :)
Potrzebne będzie:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- spora szczypta soli
- ok. 2 łyżki cukru
- ok. 2 łyżki zimnego masła
- 2 jajka roztrzepane i połączone z mlekiem do wysokości pełnej szklanki
- 5 dag rodzynek
- 5 dkg posiekanych drobno migdałów
- suszona skórka pomarańczowa
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
Jak wykonać:
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, posiekaj z masłem.
Dodaj rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i przyprawy (kardamon, cynamon i przyprawę do piernika).
Dodaj mleko z jajkiem, zostawiając trochę tego do posmarowania ciasteczek.
Zagnieć ciasto, w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka – w zależności od potrzeby i konsystencji ciasta.
Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 1,5 cm.
Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem, posiekaj z masłem.
Dodaj rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i przyprawy (kardamon, cynamon i przyprawę do piernika).
Dodaj mleko z jajkiem, zostawiając trochę tego do posmarowania ciasteczek.
Zagnieć ciasto, w razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka – w zależności od potrzeby i konsystencji ciasta.
Rozwałkuj ciasto na placek grubości ok. 1,5 cm.
Średniej wielkości szklanką wytnij krążki. Ułóż na wyłożonej papierem blasze. Posmaruj rozmąconym w mleku jajem. Piecz w temp. 220°C ok. 10 minut na złoty kolor.
Najlepiej smakują do kawy lub herbaty zaraz po upieczeniu :)
Apetyczne ciacha
OdpowiedzUsuń