Pierożki Hanki … czyli … pieczone pierogowce z soczewicą i mięsem


Hanka to kobieta z krwi i kości :) Hanka to kobieta, której robota paliła się kiedyś w rękach … Szyła, robiła na drutach i na szydełku, świetnie gotowała i piekła niesamowite wypieki z ciasta drożdżowego i kruchego i choć nigdy nie sprzątała, zawsze miała posprzątane :) Sypała i zresztą podobno do dziś sypie milionami rad, ale nie obrażała się, jeśli nie stosowałam się do nich. Czasem słuchałam ich tylko z grzeczności, a czasem z uwagą…

Hanka była zawsze na diecie, ale niczego sobie nie żałowała :) Miała w głowie tabele kaloryczne, indeksy i przeliczniki, ale miała i chyba ma do dziś zdrowy dystans do siebie. Za to bardzo ją lubię.

Przepis na ciasto krucho drożdżowe dostałam właśnie od Hanki.
Dziś zrobiłam z niego pierogowce z mięsem i soczewicą, bo to teraz taki czas świąteczny i czas spotkań wigilijno-opłatkowych. Właśnie na takie spotkanie, jedno z pierwszych zabieram swoje pierogowce.

Z takiego ciasta Hanka przyrządza zupełnie coś innego … a ja jeszcze coś innego, ale o tym w jednym z kolejnych postów.
 
Pierogowce krucho-drożdżowe z soczewicy przyrządzisz tak:
 
 
Ciasto krucho-drożdżowe
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 25 dag masła
  • sól (czubata łyżeczka)
  • 2 łyżeczki cukru

Farsz:
  • 1,5 szklanki soczewicy zielonej
  • mięso ugotowane z wywaru/rosołu (kurczak, indyk, wołowina)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, tymianek, czubrica zielona (opcjonalnie), czosnek (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
Ugotować soczewicę do miękkości. Nie wiem jak Wy, ale ja w ogóle nie namaczam soczewicy.

Płuczę ją dokładnie, następnie zalewam podwójną ilością wody i gotuję na wolnym ogniu pilnując, aby się nie przypaliła, bo bardzo szybko wchłania wodę.

Pod koniec gotowania solę i gotowe.

Cebulę obrać i zrumienić na oliwie.

Jeśli zdecydujecie się na dodanie czosnku to część cebuli odłożyć, a część nadal przysmażać dodając posiekany czosnek.

Przestudzone mięso z rosołu/wywaru zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić wystudzoną soczewicę i cebulkę.

Dodać ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać.

Specjalnie użyłam maszynki do mielenia mięsa, bo próbowałam kiedyś wszystko zblendować i wyszła niezła breja. Soczewicę można też rozgnieść widelcem lub po prostu rękoma.


Sposób przygotowania:
 
Rozrobić drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej śmietany i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość (np. o 2 razy).

Mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego (nie za bardzo).

Ja wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta  (obroty na 2).

Kiedy drożdże ze śmietaną wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdży do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę.

Potem rozwałkować ciasto cienko,  wykroić szklanką koła jak na pierogi nałożyć farsz (taki jak przy pierogach z mięsem i soczewicą - powyżej) posklejać dokładnie brzegi i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. 

Polecam zdecydowanie drugi wariant!

Posmarować pierogowce roztrzepanym jajkiem (może być z odrobiną mleka, jeśli 1 jajko to za mało)  odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć).

Piec 25 - 30 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego). Jeśli wyszło Wam więcej pierogowców, kolejne możecie śmiało wkładać do ciepłego … 



Przy sklejaniu pierożków … czasem ciasto lubi pękać przy naciąganiu.

Powiem tak:  pierogowcom to nie szkodzi w przeciwieństwie do  pierożków, które muszą być szczelnie posklejane :)



Są pyszne, a ciasto mięciutkie i rozpływa się w ustach… przekonajcie się sami.


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa