poniedziałek, 28 listopada 2016

Krem czekoladowy z bananami i orzechami laskowymi. Nutella inaczej.



Znowu staję na rozstajach dróg. Czuję lekki niepokój, który tym razem motywuje mnie jeszcze bardziej do działania, a nie paraliżuje tak jak to dawniej bywało. Koniec roku się zbliża,
a u mnie idzie nowe. Nie czekam na magiczną 24.00 ostatniego dnia roku by zaplanować kolejne etapy mego życia, by podjąć nowe wyzwania. Czuję w sobie taką energię i siłę, że mogę zrobić to w każdej chwili. Potrafię też bez uczucia porażki skorygować to co wcześniej zaplanowałam bo życie moje to nie wzór matematyczny …  Ludzie wokół mnie się zmieniają, czasy się zmieniają i sytuacje również. Nie mogę i nie chcę wszystkiego zaplanować od początku do końca i pozwalam sobie na różne odstępstwa.

Jestem w tym wszystkim sobą, czuję się szczęśliwa i spełniona …
Stoję więc znowu na rozstajach dróg i czekam co będzie, co wydarzy się za chwilę. Niepokój uważam za stan normalny,
a nawet pożądany.

Czas na kolejne zmiany, życzcie mi szczęścia. Idą zmiany, czuję szczęście, bo zmiany idą...  na lepsze.

 

Nic tak nie koi naszych niepokoi jak słodycze. Moja propozycja to pyszny krem czekoladowy z bananów. Doskonały jako deser i na śniadanko. Świetnie sprawdza się też jako dodatek do naleśników.

                Krem czekoladowy z bananów.
 
Składniki:
  • 4 bardzo dojrzałe banany (skórka może być już całkiem ciemna lub nakrapiana)
  • 4-6 łyżek kakao naturalnego (niesłodzonego)
  • 4-6 łyżek zmielonych orzechów laskowych – można kupić gotowe
  • 1-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (domowej roboty).

Sposób wykonania:
 
Najlepsze do wykonania kremu nadają się te bardzo dojrzałe,
a nawet przejrzałe banany ponieważ zdecydowanie są słodsze od tych w zielonych lub żółtych skórkach. Takie banany należy obrać ze skórki, można pokroić w plasterki, a następnie blendować  tak by uzyskać jednolitą konsystencję. Do bananów dodać kakao w ilości odpowiadającej Waszym oczekiwaniom.
Ja lubię bardzo dużo kakao, dlatego wsypuję od razu ok. 5 łyżek,
a czasami nawet więcej. Wy możecie kakao  dodawać po jednej łyżce próbować czy dodawać kolejne jego porcje. Banany i kakao dokładnie wymieszać, albo zblendować. Na koniec dodać gotowe kupione orzechy laskowe lub zblendowane wcześniej (można je również uprażyć na patelni lub w piekarniku i dopiero potem blendować). Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Jak go zrobić samodzielnie w domu dowiecie się tutaj i wszystko jeszcze raz wymieszać by składniki dobrze się połączyły.

Tak przygotowany krem podaję do pieczywa na śniadanie, lub jako deser. Świetnie smakuje z naleśnikami.

 
Jest pyszny i szybko się go robi. Czas wykonania to niecałe 10 minut.


2 komentarze:

  1. Zima jestem strasznym łasuchem i takie słodkości przemawiają do mnie w stu procentach! Musze wypróbować w swojej kuchni i juz czuje ze sie polubimy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam niecierpliwie na rezultaty prób Agnes :)
      Bardzo się cieszę, że krem przypadł Pani do gustu.
      Też myślę, że się polubimy :)
      Zapraszam serdecznie do kolejnych odwiedzin i pobuszowaniu ciut na blogu :) Ze słodkości polecam również batony :)

      Usuń

Bardzo dziękuję, że pozostawili Państwo swój komentarz. Wszelkie uwagi są mile widziane i czytane.
Mam nadzieję,że do zobaczenia :)