Jak prawidłowo ugotować kaszę, ryż, cieciorkę, jaja i inne pyszne rzeczy - ABC gotowania

  




ABC gotowania

Jak prawidłowo ugotować … kaszę, ryż, cieciorkę, jaja i inne pyszne rzeczy

 
Z zamiarem napisania tego postu, a właściwie ściągawki do gotowania nosiłam się od bardzo dawna. Moje dzieci nie raz pytają mnie jak prawidłowo ugotować ryż, kaszę czy inne pyszne rzeczy, więc oto jest! Prosta instrukcja dla Was moje kochane dzieci i dla wszystkich, którzy nie są do końca pewni jak prawidłowo ugotować to, czy tamto.
 
❗❗❗ Post będzie systematycznie uzupełniany o nowe pozycje. Warto będzie zaglądać co jakiś czas. 

W poście dowiecie się między innymi:


  •     Jak ugotować ryż na sypko
  •     Jak ugotować na sypko kaszę gryczaną (paloną)
  •     Jak ugotować kaszę gryczaną (niepaloną)
  •     Jak ugotować kaszę jaglaną
  •     Jak ugotować kaszę jęczmienną
  •     Jak ugotować ciecierzycę
  •     Jak ugotować groch
  •     Jak ugotować fasolę
  •     Jak ugotować jajko na miękko, a jak jajko na twardo


To będzie prawdziwa ściąga! Taki niezbędnik w każdej kuchni początkującego kucharza.

 


 

Jak ugotować ryż na sypko

Niby sprawa prosta, a jednak!

Aby ugotować ryż na sypko - należy:

Zagotować w garnku 2 porcje osolonej wody (w przypadku jednej szklanki ryżu – 2 szklanki wody).

Do wody dodać 2-3 łyżki oleju.

Przerzucić z sita ryż do wody, przemieszać, aby ryż nie przykleił się do dna garnka.

Po zagotowaniu wody z ryżem zmniejszyć gaz w taki sposób, aby ryż nadal się gotował, ale nie kipiał i gotować pod przykryciem przez 12-15 minut.

Wyłączyć potem gaz i pozostawić na kuchence przez kolejne 10 minut.

Na koniec odkryć pokrywkę i przemieszać, aby ryż odparował.
 
Proporcja 1:2

Moja szklanka: 250 ml
 
 

 

Jak ugotować czarny ryż?


Czarny ryż nie zmienia po ugotowaniu swojej objętości! Dlatego ugotuj tyle ryżu ile rzeczywiście potrzebujesz.

Wypłukać ryż na sicie.

Namoczyć ryż na co najmniej 1 -2 godziny (można dłużej).

Po wymoczeniu ryżu ponownie go przepłukać.

Gotować 1 szklankę ryżu w 2 szklankach wrzącej wody.

Gotować ok. 30 - 40 minut czasem mieszając.

Po tym czasie ryż powinien być miękki.

Wyłączyć grzanie i pozostawić ryż pod przykryciem na palniku jeszcze przez 10 minut.

Dzięki procesowi namaczania znacznie skrócicie czas gotowania, a produkt zachowa więcej składników odżywczych i będą one lepiej przyswajalne. 

Proporcja 1:2

Moja szklanka: 250 ml
 
 
 

 

Jak ugotować dziki ryż?


Dziki ryż  podobnie jak ryż czarny nie zmienia po ugotowaniu swojej objętości! Dlatego ugotuj tyle ryżu ile rzeczywiście potrzebujesz.

Wypłukać ryż na sicie.

Gotować 1 szklankę ryżu w 2 szklankach wrzącej wody.

Gotować ok. 35-40 minut czasem mieszając.

Po tym czasie ryż powinien być miękki.

Wyłączyć grzanie i pozostawić ryż pod przykryciem na palniku jeszcze przez 10 minut.

Proporcja 1:2

Moja szklanka: 250 ml
 
 




Jak ugotować niepaloną kaszę gryczaną?


Zagotować 2,5 szklanki wody z 1 łyżeczką soli.

Kaszę przepłukać na sicie, a następnie wsypać do gotującej się wody.

Mieszać od czasu do czasu, aby kasza nie przylepiła się do dna garnka.

Gdy woda z kaszą zagotuje się ponownie, przykręcić gaz (woda musi

nadal bardzo delikatnie się gotować), nakryć garnek pokrywką i gotować

kaszę jeszcze przez 15 minut.

Nie mieszamy w trakcie gotowania.

Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę na kolejne 20 minut, 
 
aby doszła i wciągnęła pozostałą wodę. Po 10 minutach odkrywamy

pokrywę i pozostawiamy kaszę, aby odparowała.

Proporcja 1:2,5

Moja szklanka: 250 ml






Jak ugotować paloną kaszę gryczaną?


Gryczaną kaszę paloną gotuję podobnie jak tę niepaloną.

Do 2 szklanek gotującej się wody wsypać 1 szklankę kaszy gryczanej.

Zamieszać, żeby kasza się nie przywarła do dna garnka.

Po ponownym zagotowaniu wody z kaszą przykręcić gaz na mniejszy, ale w taki sposób, 
 
aby woda z kaszą nadal lekko bulgotała.

Taką kaszę gotować pod przykryciem przez 15 minut.

Nie mieszać!

Po 15 minutach wyłączyć gaz i zostawić kaszę na 10 minut w celu wchłonięcia reszty wody.

Kolejno odkryć garnek z kaszą i pozostawić na chwil kilka (5-10 minut) do odparowania.

 
Proporcja 1:2

Moja szklanka: 250 ml

 

 



Jak ugotować kaszę jaglaną?


Kaszę jaglaną przed ugotowaniem można moczyć przez kilka godzin. 

Można ją zamoczyć nawet na całą noc. 

Kaszę starannie przepłukać pod chłodną, bieżącą wodą. 

Usuniesz z niej różnego rodzaju zanieczyszczenia oraz kwas fitynowy,

który hamuje wchłanianie substancji odżywczych i zniwelujesz goryczkę kaszy. 

Następnie na sicie lub garnku sparzyć kaszę wrzątkiem. 

1 szklankę kaszy zalać dwoma szklankami wody. 

Do kaszy w garnku dodać łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju.

Opcjonalnie można dodać  kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Delikatnie zamieszać i więcej podczas gotowania tego nie robić!

Garnek postawić na małym ogień i gotować pod przykryciem do czasu, aż płyn całkowicie 

się wchłonie (trwa to zwykle od 15 do 20 minut).

Wyłączyć gaz i pozostawić na kuchence przez kolejne 5 minut.

Następnie zdjąć pokrywkę i pozwolić przez kilka minut na odparowanie.

Kaszy jaglanej nie należy mieszać w trakcie gotowania, bo nie będzie sypka.

Proporcja 1:2

Moja szklanka ma: 250 ml




Jak ugotować groch łuskany?

Grochu łuskanego w połówkach  nie trzeba moczyć. 

Groch opłukać (najlepiej na sicie) dokładnie pod bieżącą wodą. 

Umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować około 40-45 minut bez przykrycia na dużym ogniu. 

Warto od czasu do czasu zamieszać, aby ziarenka grochu nie przywarły do dna garnka.

W pierwszej fazie gotowania nie solić wody z grochem. 

Po 25 minutach od zagotowania można go delikatnie posolić.

 


 

Jak ugotować kaszę jęczmienną?


Zanim zabierzesz się do gotowania kaszy jęczmiennej, musisz wiedzieć, że jest jej kilka rodzajów.

Kaszę jęczmienną dzieli się w zależności od grubości ziarna i stopnia jego obróbki.


Kasza pęczak
to ziarno w całości, pozbawione jedynie łuski. Od razu widać, że jest najgrubszą odmianą. Nadaje się do zagęszczania zup, na kaszotto i na gołąbki.


Kasza perłowa tzw. mazurska jest pozbawione łuski, a dodatkowo łamana na mniejsze cząstki 

i polerowane. Świetnie nadaje się do krupniku i innych zup, na gołąbki.


Kasza łamana tzw. wiejska powstaje w wyniku oczyszczania i obłuszczania ziarna, które następnie 

jest łamane. Doskonała do zup.
     



Kasza jęczmienna – jak gotować?


W pierwszej kolejności wybrany rodzaj kaszy należy wsypać na sito i dokładnie opłukać pod bieżącą,

zimną wodą.


Do gotowania kaszy jęczmiennej najlepsze będą proporcje:  na 1 szklankę kaszy powinny przypadać

2 szklanki osolonej wody. To najprostszy i najlepszy sposób na ugotowanie kaszy na sypko.


Ilość wody należy zmienić, jeśli zależy nam na innej konsystencji gotowego dania.


Bardziej gęstą kaszę uzyskamy, dodając jeszcze pół szklanki wody. Kasza o konsystencji gęstego

kleiku wymaga użycia 3,5 szklanki płynu.


Kaszę wrzucamy do osolonego wrzątku. Będzie gotowa po 15-20 minutach od ponownego

zagotowania wody. Ziarna powinny wchłonąć całą wodę.


Moje małe tajne sposoby na gotowanie kaszy jęczmiennej:


Jeśli dodasz do gotującej się wody trochę oleju roślinnego, to wspomoże to ugotowanie kaszy

jęczmiennej na sypko.


Woda to nie wszystko!
Aby poprawić smak kaszy, można dorzucić do niej kilka ziół.

Chętnie dodaję do kaszy ziele angielskie, liść laurowy, kminek.


Kaszę jęczmienną możesz również ugotować bezpośrednio w bulionie (warzywnym lub drobiowym)

albo w wywarze z grzybów suszonych (ale wtedy zmieni kolor na ciemniejszy).


O tym, jak gotuję kaszę jęczmienną pęczak dowiesz się z poniższego tekstu.



Jak ugotować kaszę pęczak?


Do ugotowania jednej szklanki kaszy pęczak potrzebne będą 3 szklanki 
 
wody.

Osoloną wodę zagotować z łyżką oleju. Do wrzątku wrzucić kaszę, zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.

Nie mieszać w trakcie!

Po ugotowaniu zostawić kaszę pod przykryciem na kilka lub kilkanaście 
 
minut, aby wchłonęła resztę wody.

Następnie odkryć i pozostawić jeszcze przez kilka minut by się osuszyła (odparowała).


Proporcja 1:3

Moja szklanka ma: 250 ml 





Jak ugotować quinoa?



Quinoa znana jest w Polsce również pod nazwą komosa ryżowa.

Warto podkreślić, że ziarno komosy jest bezglutenowe!


Jak gotować quinoa?



1 szklankę komosy wypłukać starannie pod bieżącą wodą (najlepiej na sicie).


Wlać do garnka 1 i 2/3 szklanki lekko osolonej wody, wsypać kaszę i gotować przez 12-15 minut.


Po zakończeniu gotowania odstawiamy komosę pod przykryciem do

momentu aż cała woda pozostanie wchłonięta



 
 




Jak ugotować kuskus?


Aby dobrze przygotować kuskus, zapamiętajcie dobrze!




Kaszy kuskus się nie gotuje! 
 
 
 
Aby ją dobrze przygotować, należy wsypać potrzebną ilość kaszy do miski, zalać wrzątkiem,
 
delikatnie zamieszać i pozostawić na 5-10 minut (najlepiej pod przykryciem).


Kasza w tym czasie podwoi swoją objętość!


Następnie delikatnie zamieszać kaszę, która jest już gotowa do spożycia.



Moje sposoby na pyszny kuskus:

 

Po wsypaniu kaszy do garnka delikatnie ją solę i pieprzę.


Zwykle dodaję też 2-3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny.


Możecie też dodać świeżo startej skórki cytryny.
 
 
 

 

Jak ugotować ciecierzycę?

 

Ciecierzyca, cieciorka i fasola garbanzo, groch włoski to dokładnie to samo.

Gotowanie suszonej ciecierzycy jest o wiele smaczniejsze, zdrowsze i znacznie tańsze niż kupowanie ciecierzycy z puszki czy ze słoika.

Ciecierzyca występuje w dwóch odmianach: kabuli oraz desi.

Ciecierzyca kabuli to większe i jaśniejsze ziarno.

Natomiast ciecierzyca desi to mniejsze i ciemniejsze ziarna, ale za to o wysokiej zawartości błonnika i niskim indeksie glikemicznym. Odmianę desi zaleca się do spożywania osobom chorującym na cukrzycę typu II.

 

Jak ugotować ciecierzycę?

Po pierwsze;

Namocz ciecierzycę w garnku.

Moczenie ciecierzycy, podobnie jak innych roślin strączkowych (fasola, groch) spowoduje jej zmiękczenie, a w rezultacie szybsze gotowanie.

Moczenie ciecierzycy ułatwi też jej trawienie, ponieważ spowoduje „uwolnienie” niestrawnych cukrów.

Cieciorka w czasie moczenia zwiększy swoją objętość prawie trzykrotnie, więc zalej ją solidną porcją wody.

Najlepiej namoczyć ją na co najmniej 8 godzin, jeszcze lepiej na 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Pamiętaj, że jeśli moczysz cieciorkę w ciepły dzień, warto trzymać garnek w chłodnym miejscu (np. w lodówce).

Do zamoczonej cieciorki dodaj łyżkę soli i łyżeczkę sody oczyszczonej.

Po drugie;

Po wielogodzinnym moczeniu ziaren wylej resztę wody, przepłucz cieciorkę i zalej ją ponownie wodą. Wody ma być na tyle dużo, aby wystawała ponad cieciorkę ok. 5-7 cm.

Po trzecie;

Dodaj do niej odrobinę soli i gotuj pod przykryciem na dużym ogniu do momentu, aż woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejsz ogień (jeśli pojawiła się piana – zbierz ją łyżką cedzakową) i gotuj dalej pod lub bez przykrycia.

Jeśli wolisz bardziej jędrną ciecierzycę, ugotuj ją bez przykrycia. Aby uzyskać bardziej kremową
i delikatną ciecierzycę, przykryj garnek pokrywką, ale zostaw ją lekko uchyloną. Czas gotowania to od 45 minut do nawet 2 godzin. Wszystko zależy od tego ile moczona była cieciorka, czy dodaliście sody no i oczywiście od energii (mocy palnika/gazu).


Po ugotowaniu ciecierzyca ma łagodny smak i kremową konsystencję, co czyni ją uniwersalną do wszelkich przepisów.






Jeśli chcecie wiedzieć więcej, to śledźcie ten post! 

Niebawem rozszerzę jego treść o kolejne pozycje.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa