PIECZONE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
W powietrzu unosi się już zapach świąt – cynamonu, suszonych grzybów i domowego ciepła.
W kuchni panuje ten wyjątkowy, grudniowy chaos: rozmowy, śmiech, mąka na blacie i ręce zajęte lepieniem wigilijnych pyszności.
Właśnie w takich chwilach rodzą się najpiękniejsze wspomnienia, a jednym z nich są pierożki z krucho-drożdżowego ciasta z kapustą i grzybami – przygotowywane według starego przepisu prababci, który od lat łączy pokolenia przy jednym stole.
Są przepyszne i wydaje mi się, że proste w przygotowaniu.Farsz z kapusty z grzybami
50 gramów suszonych grzybów
1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do przesmażenia (olej, oliwa, masło, smalec)
Ja smażę zawsze na maśle z dodatkiem oliwy.
Namocz grzyby
poprzedniego dnia wieczorem.
Następnie po kilkunastu
godzinach moczenia – ugotuj je w lekko osolonej wodzie.
WODY po gotowaniu grzybów NIE WYLEWAJ!
Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości (możesz ją wcześniej poszatkować) w wodzie z dodatkiem wody spod grzybów suszonych.
Ugotowane grzyby przestudź i osusz na sicie, pokrój na drobne paseczki i odstaw.
Cebulę obierz z łusek, poszatkuj w kosteczkę i przesmaż na tłuszczu na złoty kolor.
Do cebuli dodaj ugotowaną kapustę i grzyby. Dobrze wymieszaj dodając sól i pieprz do smaku.
Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości (możesz ją wcześniej poszatkować) w wodzie z dodatkiem wody spod grzybów suszonych.
Ugotowane grzyby przestudź i osusz na sicie, pokrój na drobne paseczki i odstaw.
Cebulę obierz z łusek, poszatkuj w kosteczkę i przesmaż na tłuszczu na złoty kolor.
Do cebuli dodaj ugotowaną kapustę i grzyby.
Dobrze wymieszaj dodając sól i pieprz do smaku.
Ciasto krucho-drożdżowe na pierogowce:
4 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka śmietany 30%
6 dag drożdży świeżych
25 dag masła
sól (czubata łyżeczka)
2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Rozrobić
drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej śmietany
i zaczekać
aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość (np. o 2 razy)
W międzyczasie mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić
do konsystencji ciasta kruchego (nie za bardzo).
Ja
wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka
do wyrabiania ciasta (obroty na 2).
Kiedy drożdże
ze śmietaną wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać
powolutku drożdży do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę.
Potem rozwałkować ciasto cienko, wykroić
szklanką koła jak na pierogi nałożyć farsz posklejać
dokładnie brzegi i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem lub
wyłożoną papierem do pieczenia.
Polecam
zdecydowanie drugi wariant!
Posmarować pierogowce roztrzepanym
jajkiem (może być z odrobiną mleka, jeśli 1 jajko to za mało)
odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do
zimnego piekarnika i zamknąć)
Piec 25 - 30 minut w 175
stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego).
A jeśli wyszło Wam więcej pierogowców, kolejne możecie śmiało wkładać do ciepłego piekarnika … (dla chętnych - można je posypać po wysmarowaniu jakiem czarnuszką, sezamem albo kminkiem lub zwykłą grubą solą).
Tak wykonane pierożki są idealną potrawą wigilijną podawaną do barszczu lub jako samodzielne danie jako przekąska sylwestrowa.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post