PIECZONE PIEROŻKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


W powietrzu unosi się już zapach świąt – cynamonu, suszonych grzybów i domowego ciepła. 

W kuchni panuje ten wyjątkowy, grudniowy chaos: rozmowy, śmiech, mąka na blacie i ręce zajęte lepieniem wigilijnych pyszności. 

Właśnie w takich chwilach rodzą się najpiękniejsze wspomnienia, a jednym z nich są pierożki z krucho-drożdżowego ciasta z kapustą i grzybami – przygotowywane według starego przepisu prababci, który od lat łączy pokolenia przy jednym stole.

Są przepyszne i wydaje mi się, że proste w przygotowaniu.

Farsz z kapusty z grzybami

  • 50 gramów suszonych grzybów

  • 1 kg kapusty kiszonej

  • 2 cebule

  • sól, pieprz do smaku

  • tłuszcz do przesmażenia (olej, oliwa, masło, smalec) 

    Ja smażę zawsze na maśle z dodatkiem oliwy.


Namocz grzyby poprzedniego dnia wieczorem.

Następnie po kilkunastu godzinach moczenia – ugotuj je w lekko osolonej wodzie.

WODY po gotowaniu grzybów NIE WYLEWAJ!

Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości (możesz ją wcześniej poszatkować) w wodzie z dodatkiem wody spod grzybów suszonych.

Ugotowane grzyby przestudź i osusz na sicie, pokrój na drobne paseczki i odstaw.

Cebulę obierz z łusek, poszatkuj w kosteczkę i przesmaż na tłuszczu na złoty kolor.

Do cebuli dodaj ugotowaną kapustę i grzyby. Dobrze wymieszaj dodając sól i pieprz do smaku.

Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości (możesz ją wcześniej poszatkować) w wodzie z dodatkiem wody spod grzybów suszonych.

Ugotowane grzyby przestudź i osusz na sicie, pokrój na drobne paseczki i odstaw.

Cebulę obierz z łusek, poszatkuj w kosteczkę i przesmaż na tłuszczu na złoty kolor.

Do cebuli dodaj ugotowaną kapustę i grzyby.

Dobrze wymieszaj dodając sól i pieprz do smaku.


 Ciasto krucho-drożdżowe na pierogowce:

  • 4 szklanki mąki krupczatki

  • 1 szklanka śmietany 30%

  • 6 dag drożdży świeżych

  • 25 dag masła

  • sól (czubata łyżeczka)

  • 2 łyżeczki cukru



Sposób przygotowania:

Rozrobić drożdże w cukrze dodać lekko podgrzanej śmietany
i zaczekać aż wszystko podrośnie i zwiększy swoją objętość (np. o 2 razy)

W międzyczasie mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić do konsystencji ciasta kruchego (nie za bardzo).

Ja wyrabiam swoje ciasto w misie robotem – używając specjalnego haka do wyrabiania ciasta  (obroty na 2).

Kiedy drożdże ze śmietaną wyrosną, a mąka połączy się z masłem – dodać powolutku drożdży do mąki i wyrobić ciasto na gładką kulę.

Potem rozwałkować ciasto cienko,  wykroić szklanką koła jak na pierogi nałożyć farsz posklejać dokładnie brzegi i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. 

Polecam zdecydowanie drugi wariant! 

Posmarować pierogowce roztrzepanym jajkiem (może być z odrobiną mleka, jeśli 1 jajko to za mało)  odczekać trochę, żeby podrosły 10-15 min (można je włożyć do zimnego piekarnika i zamknąć)

Piec 25 - 30 minut w 175 stopniach Celsjusza (włożyć do zimnego). 

A jeśli wyszło Wam więcej pierogowców, kolejne możecie śmiało wkładać do ciepłego piekarnika … (dla chętnych - można je posypać po wysmarowaniu jakiem czarnuszką, sezamem albo kminkiem lub zwykłą grubą solą).

 

Tak wykonane pierożki są idealną potrawą wigilijną podawaną do barszczu lub jako samodzielne danie jako przekąska sylwestrowa.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa