CIASTO DAKTYLOWE (BEZGLUTENU I DODATKU CUKRU)
To bardzo prosty przepis na pyszne ciasto bez dodatku cukru i
mąki.
Robi się je bardzo szybko i zawsze wychodzi.
U
mnie posypka w wersji de lux, bo dodałam posiekanej czekolady i
posiekanych orzechów włoskich, orzeszków laskowych i pistacji.
Ciasto jest miękkie, wilgotne i sycące. Jego naturalna słodycz to słodkość daktyli.
Składniki na okrągłą blaszkę ok. 24-26 cm
200 g daktyli
280 ml mleka
2 jajka
150 g zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych)
100 g zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, pistacji)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodatkowo
40 g posiekanych orzechów
20 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)
Przepis:
Daktyle zalewamy gorącym mlekiem. Odstawiamy na około 30 minut. Miksujemy.
Dodajemy resztę składników, mieszamy.
Posypujemy posiekaną czekoladą i orzechami.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 35-40 minut w 170-180°C.



Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post