CIASTO DAKTYLOWE (BEZGLUTENU I DODATKU CUKRU)

 



To bardzo prosty przepis na pyszne ciasto bez dodatku cukru i mąki.

Robi się je bardzo szybko i zawsze wychodzi. 

U mnie posypka w wersji de lux, bo dodałam posiekanej czekolady i posiekanych orzechów włoskich, orzeszków laskowych i pistacji.

Ciasto jest miękkie, wilgotne i sycące. Jego naturalna słodycz to słodkość daktyli.

 


Składniki na okrągłą blaszkę ok. 24-26 cm

200 g daktyli 
280 ml mleka 
2 jajka
150 g zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych)
100 g zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, pistacji)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

Dodatkowo
40 g posiekanych orzechów 
20 g posiekanej czekolady (opcjonalnie)

Przepis:

Daktyle zalewamy gorącym mlekiem. Odstawiamy na około 30 minut. Miksujemy.

Dodajemy resztę składników, mieszamy. 

Posypujemy posiekaną czekoladą i orzechami.

Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy około 35-40 minut w 170-180°C. 




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa