BARSZCZ POLSKI ZABIELANY Z ZIEMNIAKAMI
Buraki to jedne z najbardziej wartościowych warzyw w polskiej kuchni. Są bogate w żelazo, potas, błonnik i antyoksydanty, dzięki czemu wspierają odporność, poprawiają trawienie i pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Regularne jedzenie buraków może wspierać oczyszczanie organizmu oraz dodawać naturalnej energii. Ich intensywny kolor i delikatnie słodki smak sprawiają, że doskonale nadają się do zup, koktajli oraz zdrowych sałatek.
Barszcz zabielany – tradycyjna zupa w nowoczesnej, lekkiej odsłonie
Barszcz zabielany to kremowa, łagodniejsza wersja klasycznego barszczu, idealna dla osób, które lubią delikatne, aksamitne zupy. Dodatek śmietany równoważy naturalną słodycz buraków i tworzy przyjemnie sycące, ale nadal lekkostrawne danie. To świetna propozycja na obiad dla całej rodziny — szybka w przygotowaniu, pełna wartości odżywczych i doskonale rozgrzewająca.
Dlaczego warto gotować barszcz zabielany?
-
to zdrowa i niskokaloryczna zupa idealna na każdą porę roku,
-
pomaga wykorzystać dobroczynne właściwości buraków,
-
jest szybki w przygotowaniu i świetnie komponuje się z tradycyjnymi dodatkami,
-
to smaczny sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do diety.
Barszcz Polski Zabielany z Ziemniakami
liczba
porcji / 4
czas
przygotowania / 30 min (bez gotowania rosołu lub bulionu)
stopień
trudności / łato
koszt / tanio
SKŁADNIKI:
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
4 duże buraki ugotowane lub pieczone i starte na tarce o dużych oczkach
4 szklanki lekkiego rosołu lub bulionu warzywnego
1/2 szklanki soku z kiszonych buraków lub 2 łyżki octu winnego
1/2 szklanki śmietany
sól pieprz cukier
bardzo cienko pokrojona skórka z cytryny (wcześniej wyszorowanej pod strumieniem wrzącej wody)
łyżka masła
zielony koperek
WYKONANIE:
Na maśle podsmażamy rozdrobnione warzywa, gdy się zeszklą, dodajemy rosół, skórkę z cytryny i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 10 min.
Dodajemy buraki (starte na tarce o grubych oczkach), gotujemy razem nie dłużej niż przez 5 min — po tym czasie składniki powinny być miękkie.
Zupę można rozbić w malakserze lub przetrzeć przez sito
(wcześniej odrzucamy skórkę z cytryny), dodajemy sok z buraków lub ocet,
roztrzepaną śmietanę i koperek.
Ja jednak proponuję zostawić warzywa w takim stanie, w jakim się ugotowały wraz z burakami.
Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w kostkę, pure ziemniaczanym polanym zrumienionym masłem lub z ziemniakami zasmażonymi z młodą cebulką.
Smacznego ☺
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post