KAPUSTA Z GROCHEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI (danie wigilijne)
Kapusta z grochem i suszonymi śliwkami to jedno z tych dań, które od razu przenoszą nas w świąteczny, pełen ciepła klimat.
Aromatyczna, lekko słodka dzięki śliwkom i jednocześnie sycąca — idealna na chłodne dni.
To klasyka polskiej kuchni, którą warto odświeżyć i przypomnieć w nowoczesnym, domowym wydaniu.
Kapusta z grochem i suszonymi śliwkami
Składniki:
3 - 4 śliwki suszone
1 1/2 szklanki łuskanego grochu
75 dag kiszonej kapusty
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
szczypta kminku
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Groch ugotować do miękkości*
Kapustę zalać wodą (zbyt kwaśną można opłukać) i
zagotować.
Gotować, aż kapusta będzie
miękka. Wtedy dodać ugotowany groch i pokrojone w paski śliwki.
Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem.
Na
koniec można dodać rozgnieciony czosnek i gotować jeszcze kilka minut.
*Groch
łuskany w połówkach jest prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba
go moczyć.
Wystarczy opłukać go dokładnie pod bieżącą wodą, po czym zalać go wodą i gotować przez około 40-45 minut bez przykrycia na dużym ogniu. Należy
pamiętać, że połówki również łatwo przylegają do dna naczynia, więc
niezbędne jest mieszanie.
Wartość odżywcza 100 g grochu:
- wartość energetyczna 293 kcal
- białko 23,8 g
- węglowodany 45,2 g
- tłuszcz 1,4 g
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post