KAPUSTA Z GROCHEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI (danie wigilijne)

 


Kapusta z grochem i suszonymi śliwkami  to jedno z tych dań, które od razu przenoszą nas w świąteczny, pełen ciepła klimat. 

Aromatyczna, lekko słodka dzięki śliwkom i jednocześnie sycąca — idealna na chłodne dni. 

To klasyka polskiej kuchni, którą warto odświeżyć i przypomnieć w nowoczesnym, domowym wydaniu. 

 

Kapusta z grochem i suszonymi śliwkami


Składniki:

  • 3 - 4 śliwki suszone

  • 1 1/2 szklanki łuskanego grochu

  • 75 dag kiszonej kapusty

  • sól do smaku

  • pieprz ziołowy do smaku

  • szczypta kminku

  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Groch ugotować do miękkości* 
Kapustę zalać wodą (zbyt kwaśną można opłukać) i zagotować.  
Gotować, aż kapusta będzie miękka. Wtedy dodać ugotowany groch i pokrojone w paski śliwki.
Doprawić solą, pieprzem oraz kminkiem. 
Na koniec można dodać rozgnieciony czosnek i gotować jeszcze kilka minut.



*Groch łuskany w połówkach jest prosty w przygotowaniu, bo nie trzeba go moczyć. 
Wystarczy opłukać go dokładnie pod bieżącą wodą, po czym zalać go wodą i gotować przez około 40-45 minut bez przykrycia na dużym ogniu. Należy pamiętać, że połówki również łatwo przylegają do dna naczynia, więc niezbędne jest mieszanie.
 

Wartość odżywcza 100 g grochu:

 - wartość energetyczna 293 kcal
- białko 23,8 g
- węglowodany 45,2 g
- tłuszcz 1,4 g


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa