Vege bigos z młodej kapusty
Vege bigos z młodej kapusty
Bigos kojarzy się zazwyczaj z daniem ciężkim, długo duszonym i obowiązkowo mięsnym.
Ale w kuchni warto bawić się tradycją i odkrywać lżejsze, roślinne wersje klasyków.
Dzisiejsza propozycja to wegetariański bigos z młodej kapusty – szybki, aromatyczny i pełen sezonowych warzyw.
Idealny na ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni.
Młoda kapusta jest delikatna i słodkawa, więc świetnie komponuje się z pomidorami, ziołami i suszonymi owocami.
To danie nie tylko rozgrzewa i syci, ale też pięknie pachnie – ziołami, wędzoną papryką i lekką nutą śliwki.
Składniki (na ok. 4–6 porcji):
• 1 główka młodej kapusty (ok. 1–1,2 kg)
• 2 średnie marchewki
• 1 pietruszka
• 1/2 selera korzeniowego
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• 200 g pieczarek, boczniaków lub 50 g grzybów (np. suszonych)
• 2–3 suszone śliwki (najlepiej wędzone)
• 1 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 puszki pomidorów (lub 4-6 szt. świeżych, obranych ze skórki)
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1/2 łyżeczki kminku
• 1 łyżeczka majeranku
• sól i pieprz do smaku
• 3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego)
• opcjonalnie: garść suszonej żurawiny lub rodzynek dla słodkiej nuty
i dużo, dużo koperku zielonego
Przepis:
Jeśli zamiast pieczarek lub boczniaków zdecydujesz się na suszone grzyby zacznij od nich dnia wcześniejszego.
Namocz je w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc), a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Wody spod grzybów nie wylewaj!
Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Kapustę poszatkuj.
Grzyby pokrój w plasterki, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż do zeszklenia.
Dodaj grzyby i smaż, aż puszczą wodę i lekko się przyrumienią.
Dorzuć marchew, pietruszkę i seler.
Podsmaż kilka minut, mieszając.
Do garnka wrzuć kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i wędzoną paprykę. Wymieszaj i duś ok. 10 minut, aż kapusta zmięknie.
Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz pokrojone suszone śliwki (i ewentualnie żurawinę/rodzynki). Wymieszaj i podlej szklanką wody spod grzybów lub wody.
Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30–40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec dodaj majeranek, sól i pieprz do smaku i dużo koperku zielonego.
Vege bigos z młodej kapusty najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem albo młodymi ziemniaczkami. Świetnie sprawdza się także jako farsz do naleśników czy zapiekanek. Co ważne – podobnie jak tradycyjny bigos – na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, bo wszystkie smaki mają czas, żeby się przegryźć.
Możesz gorący bigos przełożyć do słoików i zakręcić zakrętki.
Powinien się zapasteryzować.
Po przestygnięciu wstaw słoiki do lodówki. Mogą tam stać nawet kilka tygodni!
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post