Vege bigos z młodej kapusty



Vege bigos z młodej kapusty

Bigos kojarzy się zazwyczaj z daniem ciężkim, długo duszonym i obowiązkowo mięsnym. 

Ale w kuchni warto bawić się tradycją i odkrywać lżejsze, roślinne wersje klasyków. 

Dzisiejsza propozycja to wegetariański bigos z młodej kapusty – szybki, aromatyczny i pełen sezonowych warzyw. 

Idealny na ciepłe dni, kiedy mamy ochotę na coś pożywnego, ale nie chcemy spędzać godzin w kuchni.

Młoda kapusta jest delikatna i słodkawa, więc świetnie komponuje się z pomidorami, ziołami i suszonymi owocami. 

To danie nie tylko rozgrzewa i syci, ale też pięknie pachnie – ziołami, wędzoną papryką i lekką nutą śliwki.

Składniki (na ok. 4–6 porcji):

• 1 główka młodej kapusty (ok. 1–1,2 kg)
• 2 średnie marchewki
• 1 pietruszka
• 1/2 selera korzeniowego
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• 200 g pieczarek, boczniaków lub 50 g grzybów (np. suszonych)
• 2–3 suszone śliwki (najlepiej wędzone)
• 1 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 puszki pomidorów (lub 4-6 szt. świeżych, obranych ze skórki)
• 2 liście laurowe
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżeczka wędzonej papryki
• 1/2 łyżeczki kminku
• 1 łyżeczka majeranku
• sól i pieprz do smaku
• 3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego lub słonecznikowego) 
• opcjonalnie: garść suszonej żurawiny lub rodzynek dla słodkiej nuty
i dużo, dużo koperku zielonego 

Przepis:

Jeśli zamiast pieczarek lub boczniaków zdecydujesz się na suszone grzyby zacznij od nich dnia wcześniejszego.

Namocz je w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc), a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. 

Wody spod grzybów nie wylewaj!

Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

Kapustę poszatkuj. 

Grzyby pokrój w plasterki, cebulę w piórka, czosnek drobno posiekaj.

W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż do zeszklenia. 

Dodaj grzyby i smaż, aż puszczą wodę i lekko się przyrumienią.

Dorzuć marchew, pietruszkę i seler.

Podsmaż kilka minut, mieszając.

Do garnka wrzuć kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i wędzoną paprykę. Wymieszaj i duś ok. 10 minut, aż kapusta zmięknie.

Dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki oraz pokrojone suszone śliwki (i ewentualnie żurawinę/rodzynki). Wymieszaj i podlej szklanką wody spod grzybów lub wody.

Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30–40 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Pod koniec dodaj majeranek, sól i pieprz do smaku i dużo koperku zielonego.

Vege bigos z młodej kapusty najlepiej smakuje z chrupiącym pieczywem albo młodymi ziemniaczkami. Świetnie sprawdza się także jako farsz do naleśników czy zapiekanek. Co ważne – podobnie jak tradycyjny bigos – na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej, bo wszystkie smaki mają czas, żeby się przegryźć.

Możesz gorący bigos przełożyć do słoików i zakręcić zakrętki.

Powinien się zapasteryzować.

Po przestygnięciu wstaw słoiki do lodówki. Mogą tam stać nawet kilka tygodni! 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa