Sałatka z pomidorów i cebuli


Latem najprostsze przepisy smakują najlepiej. 

Pamiętacie mój wpis o Trzech Gracjach? Podaję w nim trzy inne przepisy na pyszne sałatki z pomidorami. 

Jednak ta sałatka to absolutny klasyk, który robię niemal codziennie, w pełni sezonu, kiedy pomidory są słodkie, mięsiste i pachnące słońcem. 

Wystarczy kilka składników i kilka minut, by wyczarować coś naprawdę pysznego.

Delikatna, lekko kwaśna cebula, która dzięki krótkiej maceracji traci ostrość, idealnie komponuje się z dojrzałymi pomidorami. 

To danie może być dodatkiem do obiadu, grilla albo lekką kolacją solo – zawsze smakuje świetnie.

Ta sałatka to hołd dla sezonowości i prostoty. 

Bez wymyślnych dodatków, bez skomplikowanych kroków – tylko czysty smak świeżych warzyw. 

To danie, które pokazuje, że mniej znaczy więcej.


Składniki:

  • dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe, bawole serce lub inne mięsiste odmiany)
  • 1 cebula (czerwona, szalotka lub tak jak u mnie zwykła)
  • sól
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego lub winnego (biały lub czerwony, w zależności od preferencji)
  • świeżo mielony pieprz (polecam młotkowany)


Przygotowanie:

Na początek przygotuj cebulę.

Obierz i pokrój ją w cienkie plasterki.

Przełóż do małej miseczki, oprósz solą i skrop octem (ok. 1–2 łyżki).

Wymieszaj i odstaw na kilka minut, by zmiękła i nabrała delikatności.

Następnie zajmij się pomidorami.

Umyj je i pokrój w plastry. 

Możesz je wcześniej obrać ze skórki, jeśli nie przepadasz za jej teksturą – wystarczy sparzyć pomidory wrzątkiem i zdjąć skórkę.

Na dużym talerzu lub półmisku rozłóż plastry pomidorów, lekko je posól. Na wierzch dodaj zmacerowaną cebulę.

Całość możesz dodatkowo oprószyć świeżo mielonym pieprzem lub dosolić według smaku.


Wskazówki:

  • Jeśli masz czas, możesz zostawić cebulę w occie na dłużej (15–20 minut), by była jeszcze łagodniejsza.

  • Do sałatki możesz dodać listki świeżej bazylii, oregano albo skropić oliwą z oliwek – choć ja uwielbiam ją właśnie w tej prostej wersji.

Masz swój sposób na pomidory i cebulę? Jestem bardzo ciekawa!
Podziel się proszę w komentarzu swoim sposobem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa