Złote mleko
Złote mleko, znane również jako "Golden Milk", to napój,
który pochodzi z tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej. Jego głównym
składnikiem jest kurkuma, a dokładniej jej aktywna substancja –
kurkumina.
Złote mleko ma wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki połączeniu kurkumy z innymi składnikami, takimi jak imbir, cynamon, czarny pieprz i mleko (lub alternatywa mleczna, np. migdałowe, kokosowe).
Złote mleko stosowane jest w celu:
Działania przeciwzapalnego: kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie od zwykłych infekcji przez reumatyzm i alzheimera na wszelkich nowotworach kończąc.
Picie złotego mleka jest popularne wśród osób z problemami stawowymi, ponieważ kurkuma może pomóc w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów.
Wsparcie układu odpornościowego: kurkuma oraz inne składniki, takie jak imbir, wspomagają odporność organizmu, zwłaszcza w okresie przeziębień i infekcji. Kurkumina wykazuje aktywność przeciwwirusową, przeciwgrzybiczą i antybakteryjną.
Poprawy trawienia: kurkuma wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe i wspiera detoksykację organizmu.
Redukcji stresu i poprawy nastroju: Złote mleko ma działanie relaksujące, dzięki czemu może pomagać w redukcji stresu i poprawie samopoczucia.
Właściwości przeciwutleniające: Zawarte w napoju składniki, jak kurkuma i cynamon, mają silne właściwości antyoksydacyjne, które mogą wspierać walkę z wolnymi rodnikami.
Warto dodać, że złote mleko jest również smaczne i może być doskonałą alternatywą dla innych napojów, zwłaszcza wieczorem, przed snem, ze względu na swoje uspokajające właściwości.
Przygotowanie złotego mleka należy podzielić na dwa kroki.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu złotego mleka jest zrobienie pasty z kurkumy (można ją przechowywać po wystudzeniu w szklanym pojemniku w lodówce przez 2–3 tygodnie, po tym czasie jej metaliczny zapach zdradzi, że nie nadaje się już do wykorzystania w kuchni).
W tym
celu należy połączyć razem 3 łyżki sproszkowanej kurkumy (ważne
by kurkuma była świeżo otwarta i nie zwietrzała) ze szklanką
wody i zagotować (mieszając) przez około 8 minut.
Powstaje
pasta o gęstej konsystencji.
Pastę studzimy.
Drugim krokiem w przygotowaniu złotego mleka jest jego
wykonanie.
Składniki na złote mleko:
łyżeczka pasty z kurkumy
woda, herbata, mleko roślinne, bulion (1 kubek – 250 ml)
szczypta pieprzu lub chili (to bardzo istotny dodatek do kurkumy,
ponieważ zawierają piperynę. Piperyna poprawia przyswajalność kurkuminy
(z kurkumy) nawet kilkunastokrotnie. Pieprz lub chili może dodać do pasty – na etapie jej przygotowywania lub do właściwego napoju
łyżeczka masła lub oleju kokosowego (substancje aktywne z kurkumy są
rozpuszczalne w tłuszczach dlatego dodajemy tłuszczu)
sok z cytryny (1-2 łyżeczki)
miód (1-2 łyżeczki)
goździki (opcjonalnie)
cynamon (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zalewamy gorącym (poniżej 400C) płynem (ja preferuję mleko roślinne, ale można użyć do przygotowania złotego mleka również wody, herbaty lub bulionu warzywnego) i mieszamy.
W
stanach przeziębienia lub podgorączkowych najlepiej popijać co 3-4
godziny, a dla zwiększenia odporności wypijać 1 kubek
dziennie.
Na zdrowie!
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post