Złote mleko

 

 

Złote mleko, znane również jako "Golden Milk", to napój, który pochodzi z tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej. Jego głównym składnikiem jest kurkuma, a dokładniej jej aktywna substancja – kurkumina.

Złote mleko ma wiele właściwości prozdrowotnych, dzięki połączeniu kurkumy z innymi składnikami, takimi jak imbir, cynamon, czarny pieprz i mleko (lub alternatywa mleczna, np. migdałowe, kokosowe).

Złote mleko stosowane jest w celu:

Działania przeciwzapalnego: kurkumina ma silne właściwości przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w organizmie od zwykłych infekcji przez reumatyzm i alzheimera na wszelkich nowotworach kończąc.

Picie złotego mleka jest popularne wśród osób z problemami stawowymi, ponieważ kurkuma może pomóc w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów.

Wsparcie układu odpornościowego: kurkuma oraz inne składniki, takie jak imbir, wspomagają odporność organizmu, zwłaszcza w okresie przeziębień i infekcji. Kurkumina wykazuje aktywność przeciwwirusową, przeciwgrzybiczą i antybakteryjną.

Poprawy trawienia: kurkuma wspomaga pracę układu pokarmowego, łagodzi dolegliwości żołądkowe i wspiera detoksykację organizmu.

Redukcji stresu i poprawy nastroju: Złote mleko ma działanie relaksujące, dzięki czemu może pomagać w redukcji stresu i poprawie samopoczucia.

Właściwości przeciwutleniające: Zawarte w napoju składniki, jak kurkuma i cynamon, mają silne właściwości antyoksydacyjne, które mogą wspierać walkę z wolnymi rodnikami.

 Warto dodać, że złote mleko jest również smaczne i może być doskonałą alternatywą dla innych napojów, zwłaszcza wieczorem, przed snem, ze względu na swoje uspokajające właściwości.



Przygotowanie złotego mleka należy podzielić na dwa kroki.

Pierwszym krokiem w przygotowaniu złotego mleka jest zrobienie pasty z kurkumy (można ją przechowywać po wystudzeniu w szklanym pojemniku w lodówce przez 2–3 tygodnie, po tym czasie jej metaliczny zapach zdradzi, że nie nadaje się już do wykorzystania w kuchni).

W tym celu należy połączyć razem 3 łyżki sproszkowanej kurkumy (ważne by kurkuma była świeżo otwarta i nie zwietrzała) ze szklanką wody i zagotować (mieszając) przez około 8 minut.
Powstaje pasta o gęstej konsystencji.
Pastę studzimy.

Drugim krokiem w przygotowaniu złotego mleka jest jego wykonanie.


Składniki na złote mleko:

  • łyżeczka pasty z kurkumy

  • woda, herbata, mleko roślinne, bulion (1 kubek – 250 ml)

  • szczypta pieprzu lub chili (to bardzo istotny dodatek do kurkumy,

    ponieważ zawierają piperynę. Piperyna poprawia przyswajalność kurkuminy

  • (z kurkumy) nawet kilkunastokrotnie. Pieprz lub chili może dodać do pasty – na etapie jej przygotowywania lub do właściwego napoju

  • łyżeczka masła lub oleju kokosowego (substancje aktywne z kurkumy są

    rozpuszczalne w tłuszczach dlatego dodajemy tłuszczu)

  • sok z cytryny (1-2 łyżeczki)

  • miód (1-2 łyżeczki)

  • goździki (opcjonalnie)

  • cynamon (opcjonalnie)


Wszystkie składniki zalewamy gorącym (poniżej 400C) płynem (ja preferuję mleko roślinne, ale można użyć do przygotowania złotego mleka również wody, herbaty lub bulionu warzywnego) i mieszamy.


W stanach przeziębienia lub podgorączkowych najlepiej popijać co 3-4 godziny, a dla zwiększenia odporności wypijać 1 kubek dziennie.

Na zdrowie!





 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa