Dlaczego warto i należy pić wodę
Woda
Woda należy do niezbędnych składników pokarmowych i musi być dostarczana regularnie w ciągu dnia.
Jest podstawowym składnikiem w organizmie człowieka i stanowi ponad 50% składu ciała dorosłego człowieka.
Woda bierze udział w wielu procesach życiowych.
Jest niezbędna w procesach trawienia i wchłaniania.
Bierze udział w utrzymaniu stałej temperatury ciała - poprzez usuwanie nadmiaru ciepła z potem (np. w upalne dni) chroni organizm przed przegrzaniem.
Wchodząc w skład różnych płynów ustrojowych, np. płynu rdzeniowo - mózgowego, wód płodowych, chroni m.in. mózg, rdzeń kręgowy, płód przed urazami mechanicznym
Woda stanowi „mazidło” w przestrzeniach stawowych, co umożliwia właściwą ruchliwość stawów.
Chroni przed uszkodzeniami, np. gałkę oczną
Usuwa końcowe produkty przemiany materii
Wg
WHO dzienne spożycie wody powinno kształtować się na poziomie 30
ml na każdy kilogram ciała, czyli średnio od 2 do 2,5 litrów.
Należy jednak pamiętać, że zapotrzebowanie na wodę jest
bardzo zmienne i jest uzależnione od stanu zdrowia (np. w kamicy
nerkowej zalecane jest spożywanie większej ilości płynów),
wieku, płci, rodzaju stosowanej diety (np. duża podaż błonnika
prowadzi do większej utraty wody), temperatury oraz wilgotności
otoczenia, poziomu aktywności fizycznej, wysokości n.p.m., a także
okresu ciąży czy laktacji.
Warto
wiedzieć, że najlepszą wodą do codziennego picia, bez
ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia, jest
woda źródlana niskozmineralizowana.
Zawiera ona bardzo
ograniczone ilości składników, które powinny być limitowane
przez niektóre osoby w codziennej diecie, takich jak: chlorki,
sód, potas, siarczany, fluorki oraz jodki. Dlatego lekarze zalecają
kobietom w ciąży, matkom karmiącym, osobom w podeszłym
wieku oraz pacjentom z zaburzeniami układu odpornościowego,
nerek i nadciśnieniem, a także dzieciom – właśnie
picie wody źródlanej niskozmineralizowanej.
W upalne dni, gdy utrata elektrolitów, jaka następuje z wydzielającym się potem, jest znacznie większa, dorosłe osoby zdrowe mogą spożywać również wodę wysoko zmineralizowaną. Przy czym należy pamiętać, że woda jest w tym wypadku znaczącym źródłem składników mineralnych w diecie, dlatego warto przeczytać na opakowaniu, jakich elektrolitów i w jakiej ilości nam ona dostarczy.
Skutki zbyt małego spożycia wody:
osłabienie
zmęczenie
bóle głowy
suchość w ustach
wypieki na twarzy
obniżenie koncentracji
obniżenie sprawności fizycznej
podwyższenie temperatury ciała
Niektóre korzyści z picia odpowiedniej ilości wody:
Zapobieganie zaparciom – picie większej ilości wody powoduje częstsze wypróżnianie
Zapobiega infekcjom przewodu moczowego – większe spożycie płynów znacząco zmniejsza częstość występowania tych infekcji, szczególnie u dziewcząt
Przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych – dobre uwodnienie organizmu zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych o 39%, ponieważ kiedy mocz jest rozcieńczony nie może być zapoczątkowana krystalizacja kamieni
ponadto: zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych, ryzyko choroby wieńcowej serca, chroni przed powstawaniem zakrzepów żylnych
Woda odgrywa kluczową rolę w termoregulacji organizmu, pomagając w utrzymaniu stałej temperatury ciała, szczególnie podczas wysiłku fizycznego lub w ciepłych warunkach.
A poniżej kilka moich sprawdzonych przepisów na wody smakowe, dzięki którym picie wody stało się nie tylko obowiązkiem, ale i przyjemnością:
5. prostych przepisów na domowe wody smakowe
Woda smakowa z cytryną i zielonym ogórkiem
Naturalna woda smakowa z owocami
Naturalna woda z jabłkiem, pomarańczą i cytryną
Piśmiennictwo:
Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ, Warszawa 2012
Ziemlański Ś. (red.): Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001
Marcinkowska U. i wsp.: Zmiany konsumpcji napojów wśród młodzieży. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2014, 95, 907-911
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post