Dlaczego warto i należy pić wodę

 



Woda

Woda należy do niezbędnych składników pokarmowych i musi być dostarczana regularnie w ciągu dnia.

Jest podstawowym składnikiem w organizmie człowieka i stanowi ponad 50% składu ciała dorosłego człowieka.

Woda bierze udział w wielu procesach życiowych.

Jest niezbędna w procesach trawienia i wchłaniania.

Bierze udział w utrzymaniu stałej temperatury ciała - poprzez usuwanie nadmiaru ciepła z potem (np. w upalne dni) chroni organizm przed przegrzaniem.

Wchodząc w skład różnych płynów ustrojowych, np. płynu rdzeniowo - mózgowego, wód płodowych, chroni m.in. mózg, rdzeń kręgowy, płód przed urazami mechanicznym

Woda stanowi „mazidło” w przestrzeniach stawowych, co umożliwia właściwą ruchliwość stawów.

Chroni przed uszkodzeniami, np. gałkę oczną

Usuwa końcowe produkty przemiany materii

Wg WHO dzienne spożycie wody powinno kształtować się na poziomie 30 ml na każdy kilogram ciała, czyli średnio od 2 do 2,5 litrów.
Należy jednak pamiętać, że zapotrzebowanie na wodę jest bardzo zmienne i jest uzależnione od stanu zdrowia (np. w kamicy nerkowej zalecane jest spożywanie większej ilości płynów), wieku, płci, rodzaju stosowanej diety (np. duża podaż błonnika prowadzi do większej utraty wody), temperatury oraz wilgotności otoczenia, poziomu aktywności fizycznej, wysokości n.p.m., a także okresu ciąży czy laktacji.

Warto wiedzieć, że najlepszą wodą do codziennego picia, bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia, jest woda źródlana niskozmineralizowana.
Zawiera ona bardzo ograniczone ilości składników, które powinny być limitowane przez niektóre osoby w codziennej diecie, takich jak: chlorki, sód, potas, siarczany, fluorki oraz jodki. Dlatego lekarze zalecają kobietom w ciąży, matkom karmiącym, osobom w podeszłym wieku oraz pacjentom z zaburzeniami układu odpornościowego, nerek i nadciśnieniem, a także dzieciom – właśnie picie wody źródlanej niskozmineralizowanej.

W upalne dni, gdy utrata elektrolitów, jaka następuje z wydzielającym się potem, jest znacznie większa, dorosłe osoby zdrowe mogą spożywać również wodę wysoko zmineralizowaną. Przy czym należy pamiętać, że woda jest w tym wypadku znaczącym źródłem składników mineralnych w diecie, dlatego warto przeczytać na opakowaniu, jakich elektrolitów i w jakiej ilości nam ona dostarczy.

Skutki zbyt małego spożycia wody:

osłabienie

zmęczenie

bóle głowy

suchość w ustach

wypieki na twarzy

obniżenie koncentracji

obniżenie sprawności fizycznej

podwyższenie temperatury ciała


Niektóre korzyści z picia odpowiedniej ilości wody:

Zapobieganie zaparciom – picie większej ilości wody powoduje częstsze wypróżnianie

Zapobiega infekcjom przewodu moczowego – większe spożycie płynów znacząco zmniejsza częstość występowania tych infekcji, szczególnie u dziewcząt

Przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych – dobre uwodnienie organizmu zmniejsza ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych o 39%, ponieważ kiedy mocz jest rozcieńczony nie może być zapoczątkowana krystalizacja kamieni

ponadto: zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych, ryzyko choroby wieńcowej serca, chroni przed powstawaniem zakrzepów żylnych

Woda odgrywa kluczową rolę w termoregulacji organizmu, pomagając w utrzymaniu stałej temperatury ciała, szczególnie podczas wysiłku fizycznego lub w ciepłych warunkach.



A poniżej kilka moich sprawdzonych przepisów na wody smakowe, dzięki którym picie wody stało się nie tylko obowiązkiem, ale i przyjemnością:


5. prostych przepisów na domowe wody smakowe 

Woda miętowa

Woda z cytryną i miętą

Woda smakowa z cytryną i zielonym ogórkiem

Naturalna woda smakowa z owocami 

Naturalna woda z jabłkiem, pomarańczą i cytryną 

Naturalna woda smakowa

 

Piśmiennictwo:

Jarosz M. (red.): Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. IŻŻ, Warszawa 2012

Ziemlański Ś. (red.): Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001

Marcinkowska U. i wsp.: Zmiany konsumpcji napojów wśród młodzieży. Problemy Higieny i Epidemiologii, 2014, 95, 907-911

https://ncez.pl



 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa