KAPUŚCIANKA - zupa kapuściana
Moja KAPUŚCIANKA to sycąca i zdrowa zupa, bogata w składniki odżywcze.
Głównym
składnikiem Kapuścianki jest biała i kiszona kapusta, która
dostarcza probiotyków
wspomagających trawienie oraz dużej ilości
witaminy C, wzmacniającej odporność.
Ta
zupa jest także ogromnym źródłem błonnika pokarmowego, który
reguluje pracę jelit
oraz witamin z grupy B, ważnych dla układu
nerwowego.
Co więcej, zupa ta jest źródłem antyoksydantów.
Składniki na Kapuściankę:
3 litry bulionu warzywnego
200 g kapusty kiszonej
300 g kapusty białej
ok. 300 g ziemniaków
600 g pomidorów malinowych (najlepiej) lub 2 puszki pomidorów Palati
2 średnie marchewki
1 nieduża pietruszka
1 duża cebula
1 liść laurowy
½ łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
pieprz i sól
2 łyżki oleju rzepakowego
natka pietruszki
Sposób przygotowania Kapuścianki
Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Podobnie postąp z ziemniakami i cebulą.
Pomidory sparz, obierz ze skóry, usuń nasiona i sam miąższ pokrój w kostkę.
Kapustę
kiszoną posiekaj, ale nie odciskaj z niej soku, a białą pokrój na
mandolinie lub nożem w
wąskie paseczki.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.
Dodaj marchewkę i pietruszkę. Podduś na wolnym ogniu. Wrzuć liść laurowy, kminek i kapustę białą, a po 10 minutach dodaj kiszoną.
Smaż przez 10 minut.
Na koniec dodaj pomidory i szklankę bulionu.
W
garnku zagrzej resztę bulionu i dodaj całą zawartość patelni.
Gotuj przez 10-15 minut.
W tym czasie w osobnym garnku ugotuj ziemniaki. Gdy zmiękną, połącz je kapustą i dodatkami.
Gotuj jeszcze przez chwilę, aż uznasz, że warzywa są już miękkie.
Dopraw ziołami oraz pieprzem i
solą.
Przed samym podaniem posyp obficie zieloną natką pietruszki.
UWAGA!!!
Możesz
dla wzbogacenia potrawy dodać również pokrojoną czerwoną i żółtą
paprykę i seler naciowy.
Pokrój je, podobnie jak większość
warzyw w kostkę i dodaj zaraz na początku na patelnię w celu
delikatnego przesmażenia.
Nam w domu bardzo smakuje taka
zupa. Mam nadzieję, że i Tobie również będzie
smakowała.
Nadmiar zupy możecie zawekować.
W tym celu wystarczy gorącą zupę wlać do słoika i słoik zakręcić.
W ten sposób przechowuję w swojej lodówce wiele zup.
Te bez śmietany można przechowywać dłużej (nawet do 3 tygodni), a te ze śmietaną staram się zjadać do tygodnia.
_________________________________________________________________________
Można ją też gotować tę zupę będąc na Diecie dr Dąbrowskiej - wystarczy nie dodawać do zupy ziemniaków, a większą ilość warzyw, kapusty czy pomidorów.
Nie przesmażać warzyw na patelni tylko od razu gotować w garnku, pamiętając, że kapustę kiszoną do garnka dodajemy dopiero wtedy, gdy inne warzywa w zupie są już miękkie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post