KAPUŚCIANKA - zupa kapuściana

 

Moja KAPUŚCIANKA to sycąca i zdrowa zupa, bogata w składniki odżywcze. 

Głównym składnikiem Kapuścianki jest biała i kiszona kapusta, która dostarcza probiotyków

wspomagających trawienie oraz dużej ilości witaminy C, wzmacniającej odporność.

Ta zupa jest także ogromnym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit

oraz witamin z grupy B, ważnych dla układu nerwowego.

Co więcej, zupa ta jest źródłem antyoksydantów.



Składniki na Kapuściankę:

3 litry bulionu warzywnego

200 g kapusty kiszonej

300 g kapusty białej

ok. 300 g ziemniaków

600 g pomidorów malinowych (najlepiej) lub 2 puszki pomidorów Palati

2 średnie marchewki

1 nieduża pietruszka

1 duża cebula

1 liść laurowy

½ łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka majeranku

pieprz i sól

2 łyżki oleju rzepakowego

natka pietruszki






Sposób przygotowania Kapuścianki


Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Podobnie postąp z ziemniakami i cebulą.

Pomidory sparz, obierz ze skóry, usuń nasiona i sam miąższ pokrój w kostkę.

Kapustę kiszoną posiekaj, ale nie odciskaj z niej soku, a białą pokrój na mandolinie lub nożem w
wąskie paseczki.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.

Dodaj marchewkę i pietruszkę. Podduś na wolnym ogniu. Wrzuć liść laurowy, kminek i kapustę białą, a po 10 minutach dodaj kiszoną. 

Smaż przez 10 minut.

Na koniec dodaj pomidory i szklankę bulionu.

W garnku zagrzej resztę bulionu i dodaj całą zawartość patelni.

Gotuj przez 10-15 minut.

W tym czasie w osobnym garnku ugotuj ziemniaki. Gdy zmiękną, połącz je kapustą i dodatkami. 

Gotuj jeszcze przez chwilę, aż uznasz, że warzywa są już miękkie.

Dopraw ziołami oraz pieprzem i solą. 

Przed samym podaniem posyp obficie zieloną natką pietruszki.


UWAGA!!!

Możesz dla wzbogacenia potrawy dodać również pokrojoną czerwoną i żółtą paprykę i seler naciowy. 

Pokrój je, podobnie jak większość warzyw w kostkę i dodaj zaraz na początku na patelnię w celu delikatnego przesmażenia.

Nam w domu bardzo smakuje taka zupa. Mam nadzieję, że i Tobie również będzie smakowała.

Nadmiar zupy możecie zawekować. 

W tym celu wystarczy gorącą zupę wlać do słoika i słoik zakręcić. 

W ten sposób przechowuję w swojej lodówce wiele zup. 

Te bez śmietany można przechowywać dłużej (nawet do 3 tygodni), a te ze śmietaną staram się zjadać do tygodnia.

_________________________________________________________________________

Można ją też gotować tę zupę będąc na Diecie dr Dąbrowskiej - wystarczy nie dodawać do zupy ziemniaków, a większą ilość warzyw, kapusty czy pomidorów.

Nie przesmażać warzyw na patelni tylko od razu gotować w garnku, pamiętając, że kapustę kiszoną do garnka dodajemy dopiero wtedy, gdy inne warzywa w zupie są już miękkie.








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa