Przepis na uniwersalną marynatę do mięsa na grilla

 


Sezon na BBQ  rozpoczęty, a dobra marynata do mięsa na grilla to podstawa! 

To również klucz do osiągnięcia soczystości i głębi smaku, które zachwycą Waszych gości. 

Mam dla Was uniwersalny przepis na marynatę, która nada się do każdego rodzaju mięsa.

 

Składniki na uniwersalną marynatę do mięsa na grilla:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 1/4 szklanki sosu sojowego

  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego

  • 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte lub drobno posiekane

  • 1 łyżka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego

  • 1 łyżeczka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki - może być wędzona

  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

 

Przepis na uniwersalną marynatę do mięsa na grilla:

W małej misce połącz oliwę z oliwek, sos sojowy, miód, ocet winny, czosnek, rozmaryn, tymianek, czerwoną paprykę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję marynaty.

Mięso umyj i osusz, a następnie umieść w dużym, zamykanym i szczelnym pojemniku lub zamkniętej torbie plastikowej. Zalej mięso przygotowaną marynatą, upewniając się, że każdy kawałek jest nią dokładnie pokryty. Zamknij pojemnik lub torbę i delikatnie potrząśnij, aby marynata równomiernie pokryła mięso.

Wstaw mięso w marynacie do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej jednak na całą noc. Dłuższe marynowanie pozwoli smakom głębiej wniknąć w mięso, czyniąc je bardziej aromatycznym i soczystym.

Pamiętaj, aby przed grillowaniem osuszyć mięso z nadmiaru marynaty, aby uniknąć płomieni podczas grillowania. 

Ta uniwersalna marynata sprawdzi się doskonale zarówno przy grillowaniu na zewnątrz, jak i pieczeniu mięsa w piekarniku. 

Smacznego!

 

 

Mam w zanadrzu jeszcze inne marynaty do mięs, które możecie z powodzeniem użyć również do zamarynowania mięsa na grilla.

Przepis na inne marynaty do mięs


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa