Kawa z przyprawą korzenną

 


 

 

Kawa z przyprawą korzenną


Nic tak nie łagodzi trudów wczesnego poranka jak „mała czarna”! Ale „mała czarna” z przyprawami przenosi mnie w zupełnie inny wymiar i żaden poranek, nawet ten najtrudniejszy, nie jest już taki straszny.

Kawę, bo o niej dzisiaj znowu piszę, uwielbia cała moja rodzina. Młody z miłości do kawy został nawet baristą i gdy tylko pojawia się w domu czyni honory i robi dla wszystkich najpyszniejszą kawkę na świecie.

Kawa z przyprawami zdecydowanie łączy w sobie tradycyjne walory kawy z bogactwem smaków i aromatów orientu. Jest to również mój sposób na urozmaicenie codziennej filiżanki tego aromatycznego napoju.

Przyprawy takie jak cynamon, kardamon, goździki, imbir, chili, pieprz, a nawet gałka muszkatołowa nie tylko wzbogacają smak kawy, ale również mogą pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie i zdrowie, oferując między innymi właściwości przeciwzapalne i wspomagające trawienie.

Do najbardziej popularnych przypraw dodawanych do kawy w naszym domu należy cynamon, który doskonale komponuje się ze smakiem kawy, dodając jej słodko-korzennego aromatu.

Kardamon to kolejna przyprawa, którą dodaję do swojej mieszanki przypraw i która na stałe zagościła w naszym domu. Kardamon nadaje kawie wyjątkowego, lekko cytrusowego aromatu i jest ceniony za swoje właściwości antyseptyczne i detoksykacyjne.

Eksperymentowanie z dodawaniem przypraw do kawy to świetny sposób na odkrywanie nowych smaków i personalizowanie własnego napoju. Można zacząć od dodania niewielkiej ilości wybranej przyprawy do mielonej kawy przed zaparzeniem, aby stopniowo docenić, jak zmienia się jej profil smakowy. Istnieje wiele kombinacji i możliwości, a każda z przypraw może wnieść do kawy coś unikalnego. Odkrywanie tych smaków to przyjemna podróż dla każdego miłośnika kawy, poszukującego nowych, inspirujących doznań.

Autorką przyprawy do kawy jest moja córka znana jako „Maja Plejada. To dzięki jej przyprawie, pierwszy łyk kawy o poranku sprawia, że zawsze mam dobry humor i czuję ogromne zadowolenie - choć „Młody” twierdzi, że to robotę robi znakomita kawa, którą kupujemy w serwisie internetowym Coffeedeskoni o kawie wiedzą wszystko! Mają tam naprawdę wspaniałe kawy, ale również szeroką gamę dodatków do niej i liczne akcesoria. Ja natomiast uważam, że pijemy wyborną kawę o poranku tylko dlatego, że połączyliśmy wszystkie czynniki decydujące o jej wyjątkowości, czyli doskonałej jakości kawę, autorską przyprawę Mai, sprzęt (niezawodną, starą kawiarkę zakupioną bardzo dawno temu w Cooffedesk – polecam zajrzeć na ich stronę do działu Zaparzacze

 


 

Przyprawa korzenna do kawy Mai


Składniki przyprawy korzennej do kawy Mai:

  • laska cynamonu

  • 3 całe ziarna kardamonu

  • 5 goździków

  • kilka ziaren anyżu (jeśli lubicie anyż możecie dodać całą gwiazdkę)


Przepis na kawę z przyprawą korzenną Mai:

Laski cynamonu lekko łamię, a resztę przypraw kruszę w palcach, następnie wszystko wrzucam do moździerza i ucieram aż do uzyskania pożądanej grubości – jeśli mam cierpliwość to ucieram cynamon nawet na drobny pył. Nie wyciągam łupin, które zostają z kardamonu.

Jeśli zamierzam użyć przyprawy do kawy we french pressie to nie muszę jej super drobno mielić, dzięki temu uniknę fusów przyprawy w naparze. Jeśli natomiast korzystam z kawiarki, wtedy staram się zmielić ją drobniej, żeby wyciągnąć więcej aromatu z przyprawy.

Świeżo zmielona przyprawa jest bardzo aromatyczna, dlatego wystarczy jej niewielka szczypta, by uzyskać pyszną, korzenną i aromatyczną kawę. Z tego właśnie powodu lubię robić jej nieduże ilości częściej, by nie zwietrzała.

Jeśli nie macie siły lub cierpliwości, by ręcznie ucierać przyprawę, zawsze możecie ją szybciutko zmielić w młynku do kawy.

Na zakończenie dodam jeszcze, że optymalna ilość kawy może różnić się u każdego w zależności od indywidualnej tolerancji na kofeinę, dlatego obserwujcie własne ciało i dostosowujcie spożycie zarówno kawy, jak i przyprawy do jego potrzeb. Pijąc kawę z umiarem, można cieszyć się jej korzyściami, nie narażając się na negatywne skutki.

Niezależnie od tego, czy jesteś fanem słodkich i korzennych smaków, czy preferujesz bardziej subtelne nuty, dodawanie przypraw do kawy z pewnością wzbogaci Twoje codzienne doświadczenie z nią.

 


 


Przepis na tę aromatyczną kawę z przyprawą korzenną powstał przy współpracy z serwisem Coffedesk.

 

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa