Pączki smażone na smalcu

 



 

Pączki smażone na smalcu


Składniki na pączki smażone na smalcu:


  • 50 dkg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg masła
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 8 dkg cukru
  • ok. ¼ litra mleka (wartość przybliżona)
  • 1 łyżka stołowa rumu lub spirytusu
  • sok z ½ cytryny + skórka z cytryny
  • cukier wanilinowy lub odrobina wanilii
  • szczypta soli
  • konfitura do nadziewania pączków – opcjonalnie

  • 5 kostek smalcu – do smażenia pączków



Przepis na pączki smażone na smalcu:


Przygotowanie rozczynu drożdżowego

Z roztartych palcami drożdży i 1 łyżki cukru przygotuj rozczyn.
Gdy drożdże będą płynne dodaj ok. ½ szklanki letniego mleka i 10 dkg maki.
Dobrze wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce (przykrywając lnianą ściereczką) do wyrośnięcia.

 

Przygotowanie ciasta

 

Utrzeć jajko i żółtka zresztą cukru, dodać resztę mąki (koniecznie przesianą przez sito), wyrośnięty rozczyn, cukier wanilinowy, sok i skórkę z cytryny, resztę letniego mleka, szczyptę soli i alkohol.


Ciasto wyrabiać bardzo cierpliwie, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odstawać od ręki (możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego, za pomocą haka).

Gdy ciasto będzie już takie jak opisałam należy dodać do niego roztopione
i przestudzone masło i ponownie cierpliwie wyrabiać do całkowitego połączenia się ciasta z tłuszczem (ciasto musi wchłonąć tłuszcz).


Następnie zostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 - 30 minut.

Ciasto drożdżowe wymaga czasu i cierpliwości, by podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj delikatnie na stolnicy (grubości ok. 1 ½ - 2 cm) posypanej mąką i wycinaj z niego szklanką lub za pomocą ringu krążki, które należy po wycięciu zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Jeśli nadziewasz pączki konfiturą procedura wygląda następująco:

Na środek każdego krążka nałożyć niewielką ilość nadzienia, a następnie dokładnie zlepić palcami brzegi i uformować w kulki. Tak przygotowane pączki pozostawić ponownie do wyrośnięcia.

Moje pączki wyrastają najczęściej włożone do zimnego lub lekko podgrzanego piekarnika (max. 20 – 30 °C). Mogą wyrastać również na stolnicy – przykryte lnianą ściereczką.
Wyrastają ok. 15 – 20 minut.

Do formowania kulek z ciasta możesz lekko natłuścić sobie dłonie np. olejem roślinnym.

 


 


Smażenie pączków


W szerokim rondlu roztop smalec. Kiedy tłuszcz się dobrze rozgrzeje można wrzucać do niego pączki. Nie wrzucaj ich za dużo! Powinny pływać bardzo swobodnie w naczyniu.
Ja smażę naraz góra 4-5 pączków.


Gdy widzisz, że dolna połowa pączka jest już usmażona przewróć go delikatnie na drugą stronę (za pomocą widelca, szpikulca, łyżki cedzakowej).


Usmażone pączki wyjmować kolejno na bibułę lub ręcznik papierowy do osączenia z nadmiaru tłuszczu. Po tej chwili ułożyć pączki na talerzu i czekać …


My nie czekamy! Uwielbiamy świeże pączki!

Paczki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
 

Smacznego!

Komentarze

  1. Ja w tym roku paczków nie robię. Będą faworki

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam pączki z tego przepisu. Narzeczony był oczarowany. Dziękuję pani za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Jest mi niezmiernie miło. Mam nadzieję, że sięgnie Pani również po inne przepisy z mojego bloga. Znajdzie mnie Pani również na Instagramie, tam również publikuję wiele smacznych treści. https://www.instagram.com/szkatulkacook/

      Usuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa