Chlebek bananowy na wypasie
Chlebek bananowy na wypasie
Chlebek bananowy to amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przygotowywane m.in. z mąki, jajek, proszku do pieczenia i rozgniecionych bananów. W niektórych wariantach dodaje się także orzechy i owoce. Wypiekane w podłużnych formach podobnych do tych używanych do pieczenia chleba (źródło - Wikipedia).
Dzisiaj chlebek bananowy na bogato. Dodałam do podstawowego składu orzechy (włoskie
i laskowe) oraz odrobinę zmielonego siemienia lnianego i czekoladę.
Dodam jeszcze, że do jego wykonania nie potrzebujecie nawet miksera! Prosto się robi, krótko się piecze i bardzo szybko się je.
Można jeść jako samodzielne ciasto, ale można również spożywać posmarowane masłem lub ulubionym dżemem.
Dla miłośników wytrawnych potraw chlebek bananowy również ma zastosowanie. Wystarczy zmniejszyć ilość cukru i dodać pestki słonecznika, pestki dyni albo np. żurawinę. Świetnie smakuje w połączeniu z serem pleśniowym albo wędzonym, rukolą i konfiturą
z żurawiny.
Składniki na chlebek bananowy na wypasie:
- 3 duże banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 2 duże jajka
- 1/3 kostki roztopionego i letniego masła
- 0,5 szklanki cukru (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 standardowe opakowanie cukru wanilinowego lub ½ łyżeczki wanilii - opcjonalnie
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- szczypta soli
- dodatki wg uznania: ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych (dodałam w tym przepisie),
- ½ szklanki orzechów włoskich (dodałam w tym przepisie),
- 1/3 szklanki zmielonego siemienia lnianego (dodałam w tym przepisie),
- ½ tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej – posiekanej (dodałam w tym przepisie).
Przepis na chlebek bananowy na wypasie:
Do bananów dodaj roztopione, letnie masło.
W osobnej misce roztrzep jajka z cukrem i dodaj do bananów z masłem. Zamieszaj.
Dodaj mąkę połączoną z sodą, proszkiem do pieczenia (jeśli zdecydujesz się go dodać), posiekane orzechy i siemię lniane. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
Przełóż ciasto do keksówki (u mnie 10 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na końcu posyp ciasto posiekaną czekoladą.
Chlebek bananowy na wypasie piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury
170 – 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i studzić w foremce.
Moje uwagi do przepisu na chlebek bananowy na wypasie:
Nie lubię dużych kawałków banana w cieście, dlatego miksuję je krótko w blenderze, ale Ty możesz je spokojnie rozgnieść widelcem.
Do wersji wytrawnej nie polecam dodawania cukru wanilinowego lub wanilii.
Do wypieku chlebka bananowego możesz użyć następujących dodatków:
pestki słonecznika lub dyni, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, skórka cytrynowa lub pomarańczowa, żurawina suszona, posiekana czekolada deserowa lub gorzka, suszone śliwki, suszone kawałeczki jabłka.
Formę, w której będziecie piec ciasto można wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić odrobiną masła, lub oleju i wysypać bułką tartą.
Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję. Jest pyszny!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście - jest na bogato! A przy tym również smakowicie, czekoladowo i chrupiąco. Taki chlebek bananowy to idealna przekąska na słodki podwieczorek. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie czekoladowo i chrupiąco! Taki chlebek polecam studentom w czasie sesji :)
UsuńNie zliczę ile razy miałam robić chlebek bananowy i nic z tego nie wyszło :D
OdpowiedzUsuń