Placek owsiany

 

                                                                                                                                                                                                                     Placek owsiany


Placek jest bardzo uniwersalny, bo można zjeść i na słodko (z ulubionym

dżemem,   z owocami i jogurtem), i na słono (z warzywami, rybą wędzoną

lub pieczoną, kurczakiem, serem).

 

U mnie dzisiaj taka kombinacja: z rukolą, serem camembert i odrobiną fety, 

z burakami zamarynowanymi w oliwie i cytrynie z dodatkiem pieprzu.

 

Placek świetnie nadaje się na syte śniadanie. Sprawdził się też jako lunch

do pracy.

 

Placek bez dodatków ma ok. 300 kcal, ale jest bardzo, bardzo sycący

 


 

Składniki:

  • 1 jajko

  • 80 g twarożku grani - można użyć zwykłego sera białego

  • 40 g płatków owsianych

  • 20 ml mleka (może być krowie, może być roślinne)

  • szczypta soli


Przepis:

Wszystkie składniki dobrze zblendować na jednolitą masę. Smażyć na suchej

i dobrze rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem z dwóch stron. 

Jeśli masz obawy, że placek może przylgnąć - posmaruj patelnię odrobiną

jakiegoś tłuszczu (np. oleju roślinnego lub oliwą z oliwek).

 

Placek smaży się tak długo, z lekko się zarumieni i zetnie.

 

Unikać zbyt dużego ognia! Wtedy placek może za szybko się zarumienić, 

a jeszcze będzie surowy w środku.

 

Przepis podstawowy na ten placek wielu możliwości podpatrzyłam w książce 

"Fit przepisy od baletnicy" Svetlany Ovsyankiny.

 


 

 

Moje uwagi i rady.

Do płatków owsianych można też dodać np. otręby orkiszowe, zarodki pszenne, 

sezam ...

 

Możecie trzymać się ściśle podanego przepisu, ale ja często robię ten placek 

„na oko”. Wystarczy, że zapamiętacie wszystkie składniki.

 

Sypnie się Wam za dużo płatków – nie szkodzi. Placek wyjdzie, będzie tylko 

bardziej zwarty, cięższy.

 

Dacie za dużo mleka – placek będzie luźniejszy i będzie się dłużej 

smażył, ale i tak wyjdzie.

 

Miejcie tylko na podorędziu dobrą, równą patelnię, do której placek się nie 

przyklei i się nie przypali.

 

Taki placek można przyrządzić w wersji bezglutenowej i zamiast płatków 

owsianych dodać ugotowanej kaszy jaglanej albo komosy ryżowej, ale to 

zupełnie inna historia :).

 

Odwagi i smacznego.

 


 


 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa