Placek owsiany
Placek jest bardzo uniwersalny, bo można zjeść i na słodko (z ulubionym
dżemem, z owocami i jogurtem), i na słono (z warzywami, rybą
wędzoną
lub pieczoną, kurczakiem, serem).
U
mnie dzisiaj taka kombinacja: z rukolą, serem camembert i odrobiną fety,
z burakami
zamarynowanymi w oliwie i cytrynie z dodatkiem pieprzu.
Placek
świetnie nadaje się na syte śniadanie. Sprawdził się też jako
lunch
do pracy.
Placek bez dodatków ma ok. 300 kcal, ale jest bardzo, bardzo sycący
Składniki:
1 jajko
80 g twarożku grani - można użyć zwykłego sera białego
40 g płatków owsianych
20 ml mleka (może być krowie, może być roślinne)
szczypta soli
Przepis:
Wszystkie
składniki dobrze zblendować na jednolitą masę. Smażyć na suchej
i dobrze rozgrzanej patelni na małym ogniu pod przykryciem z dwóch
stron.
Jeśli masz obawy, że placek może przylgnąć - posmaruj patelnię odrobiną
jakiegoś tłuszczu (np. oleju roślinnego lub
oliwą z oliwek).
Placek smaży się tak długo, z lekko się zarumieni i zetnie.
Unikać
zbyt dużego ognia! Wtedy placek może za szybko się zarumienić,
a jeszcze będzie surowy w środku.
Przepis podstawowy na ten placek wielu możliwości podpatrzyłam w książce
"Fit przepisy od baletnicy" Svetlany Ovsyankiny.
Moje uwagi i rady.
Do płatków owsianych można też dodać np. otręby orkiszowe, zarodki pszenne,
sezam ...
Możecie trzymać się ściśle podanego przepisu, ale ja często robię ten placek
„na oko”. Wystarczy, że zapamiętacie wszystkie składniki.
Sypnie się Wam za dużo płatków – nie szkodzi. Placek wyjdzie, będzie tylko
bardziej zwarty, cięższy.
Dacie za dużo mleka – placek będzie luźniejszy i będzie się dłużej
smażył, ale i tak wyjdzie.
Miejcie tylko na podorędziu dobrą, równą patelnię, do której placek się nie
przyklei i się nie przypali.
Taki placek można przyrządzić w wersji bezglutenowej i zamiast płatków
owsianych dodać ugotowanej kaszy jaglanej albo komosy ryżowej, ale to
zupełnie inna historia :).
Odwagi i smacznego.
Nie przywiera do patelni?
OdpowiedzUsuńNie przywiera do patelni.
Usuń