Czosnek w oliwie.
Z powodu Siły Wyższej dziś krótki i prosty przepis na czosnek
w oliwie. Mam nadzieję, że przyda Wam się mój niezawodny sposób na czosnek w oliwie. Wpadłam na ten pomysł, ponieważ zawsze kiedy gotuję denerwuję się, kiedy dużo czasu zajmuje mi obieranie czosnku. Pomyślałam więc, że mogę to zrobić
w chwili bardziej dogodnej dla siebie i już od tej pory mieć obrany czosnek zawsze pod ręką.
Dodatkowo mam aromatyzowaną oliwę – oliwę czosnkową, którą chętnie używam do różnych rzeczy, np. do marynowania mięsa.
Niechaj ten krótki przepis będzie wstępem do wpisów na blogu dotyczących marynowania mięsa, które ukażą się również już niebawem w nowym numerze Magazynu Aromat.
w oliwie. Mam nadzieję, że przyda Wam się mój niezawodny sposób na czosnek w oliwie. Wpadłam na ten pomysł, ponieważ zawsze kiedy gotuję denerwuję się, kiedy dużo czasu zajmuje mi obieranie czosnku. Pomyślałam więc, że mogę to zrobić
w chwili bardziej dogodnej dla siebie i już od tej pory mieć obrany czosnek zawsze pod ręką.
Dodatkowo mam aromatyzowaną oliwę – oliwę czosnkową, którą chętnie używam do różnych rzeczy, np. do marynowania mięsa.
Niechaj ten krótki przepis będzie wstępem do wpisów na blogu dotyczących marynowania mięsa, które ukażą się również już niebawem w nowym numerze Magazynu Aromat.
Składniki:
- 3 główki czosnku
- ½ szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Czosnek obrać z łupinek i pozostawić w ząbkach.
Włożyć go do słoiczka i zalać oliwą z oliwek w takiej ilości aby wszystkie ząbki czosnku były zalane oliwą.
Zakręcić słoiczek i przechowywać w lodówce.
Korzystać w razie potrzeby.
Tak przygotowany czosnek przechowuję w lodówce przez wiele dni, a nawet tygodni uzupełniając zawartość słoiczka od czasu do czasu o nowe ząbki czosnku, a czasem świeżą oliwę.
Proste, prawda? 😃
Musze koniecznie zrobic :D
OdpowiedzUsuńWarto!
UsuńObierasz raz na jakiś czas i masz spokój na długo.
Nie martw się, jeśli oliwa stężeje w lodówce - to normalne.
Ja też tak robię od kilku lat i mam gotowy czosnek kiedy chce
OdpowiedzUsuńSuper! Myślę, że w ten sposób czosnek robi znacznie więcej osób niż Ty czy ja. No i pozostaje jeszcze fantastyczny produkt uboczny - oliwa o aromacie czosnkowym, która nadaje się do wielu sałatek, prawda Joanno?
UsuńCzy można użyć oleju słonecznikowego zamiast oliwy z oliwek?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Bez problemu. Będzie również bardzo smaczny.
Usuń