wtorek, 20 listopada 2018

Czosnek w oliwie.


Z powodu Siły Wyższej dziś krótki i prosty przepis na czosnek
w oliwie. Mam nadzieję, że przyda Wam się mój niezawodny sposób na czosnek w oliwie. Wpadłam na ten pomysł, ponieważ zawsze kiedy gotuję denerwuję się, kiedy dużo czasu zajmuje mi obieranie czosnku. Pomyślałam więc, że mogę to zrobić
w chwili bardziej dogodnej dla siebie i już od tej pory mieć obrany czosnek zawsze pod ręką.
Dodatkowo mam aromatyzowaną oliwę – oliwę czosnkową, którą chętnie używam do różnych rzeczy, np. do marynowania mięsa.
Niechaj ten krótki przepis będzie wstępem do wpisów na blogu dotyczących  marynowania mięsa, które ukażą się  również już niebawem w nowym numerze Magazynu Aromat.


 
Składniki:
  • 3 główki czosnku
  • ½ szklanki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Czosnek obrać z łupinek i pozostawić w ząbkach.
Włożyć go do słoiczka i zalać oliwą z oliwek w takiej ilości aby wszystkie ząbki czosnku były zalane oliwą.
Zakręcić słoiczek i przechowywać w lodówce.
Korzystać w razie potrzeby.



Tak przygotowany czosnek przechowuję w lodówce przez wiele dni, a nawet tygodni uzupełniając zawartość słoiczka od czasu do czasu o nowe ząbki czosnku, a czasem świeżą oliwę.
Proste, prawda?
😃


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Warto!
      Obierasz raz na jakiś czas i masz spokój na długo.
      Nie martw się, jeśli oliwa stężeje w lodówce - to normalne.

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza.