Mus (puree) z dyni.
Puree z dyni, to podstawa moich jesiennych (i nie tylko) wypieków i deserów oraz innych dań. Oczywiście można kupić już w sklepach gotowe purre z dyni zamknięte w puszkach, ale wg mnie nic nie zastąpi tego jedynego, domowego musu dyniowego. Robi się je szybko, a przygotowanie nie powinno przysporzyć Wam problemu.
Gotowy mus dyniowy można przechowywać przez kilka dni
w lodówce, ale ten sam mus można zamrozić i korzystać z niego przez jeszcze kilka kolejnych miesięcy. Ja porcjuję sobie przygotowany mus i mrożę w specjalnych woreczkach do mrożonek.
Gotowy mus dyniowy można przechowywać przez kilka dni
w lodówce, ale ten sam mus można zamrozić i korzystać z niego przez jeszcze kilka kolejnych miesięcy. Ja porcjuję sobie przygotowany mus i mrożę w specjalnych woreczkach do mrożonek.
Składniki:
- Dynia (ilość nie jest ważna) – można przerobić każdą ilość 😊
- Kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju
- Sól i pieprz do smaku - opcjonalnie
Przepis:
Dynię myję i oddzielam miąższ – wydrążając ten z pestkami (pestki można wysuszyć – są bardzo zdrowe). Tak przygotowaną dynię dzielę na mniejsze kawałki i układam na dużej blaszce
z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypuję niewielką ilością soli i pieprzu (zawsze! Ale można tego nie robić) i skrapiam delikatnie oliwą z oliwek lub dobrym olejem.
Piekę w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza do miękkości tj. ok. 45-60minut.
Gotowa dynia jest mięciutka (widelec z łatwością wchodzi w jej miąższ).
Upieczoną dynię wyjmuję z piekarnika i studzę. Potem kolejno oddzielam jej miąższ od skórki i miksuję.
Dynię myję i oddzielam miąższ – wydrążając ten z pestkami (pestki można wysuszyć – są bardzo zdrowe). Tak przygotowaną dynię dzielę na mniejsze kawałki i układam na dużej blaszce
z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posypuję niewielką ilością soli i pieprzu (zawsze! Ale można tego nie robić) i skrapiam delikatnie oliwą z oliwek lub dobrym olejem.
Piekę w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza do miękkości tj. ok. 45-60minut.
Gotowa dynia jest mięciutka (widelec z łatwością wchodzi w jej miąższ).
Upieczoną dynię wyjmuję z piekarnika i studzę. Potem kolejno oddzielam jej miąższ od skórki i miksuję.
Jak wyżej pisałam gotowe puree można przez kilka dni trzymać w lodówce lub zamrozić.
Tak przygotowane puree dyniowe służy mi jako baza do ciasta, zupy dyniowej, dyniowego latte i wielu innych dań i wypieków na bazie dyni.
Uwielbiam taki muss, czesto robie tez neutralny do dyniowego Latte :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Uwielbiam dynię i na pewno chętnie go spróbuję wykorzystać w kuchni :)
OdpowiedzUsuń