Pierogi z truskawkami
Nadeszła właśnie najlepsza pora na pierogi z truskawkami.
Lubią je duzi i
lubią je mali😊
Specjalnością mojej kuchni niewątpliwie są pierogi. Robię je często i dużo – na słodko i mięsem, z serem i owocami, popularne i mniej znane … a wszystko po to by podbić serca moich dwóch facetów, którzy lubią pierogi ponad wszystko na świecie.
Pierogi z truskawkami nie należą do najłatwiejszych z względu na to, że nie mogą zbyt długo leżeć przed ugotowaniem na stolnicy bo lubią przesiąkać, a w gotowaniu rozklejać się. Jednak gdy pokonamy już wszelkie trudności nagrodą są pyszne, aromatyczne pierożki, które ucieszą każdego.
Do dzieła zatem.
Specjalnością mojej kuchni niewątpliwie są pierogi. Robię je często i dużo – na słodko i mięsem, z serem i owocami, popularne i mniej znane … a wszystko po to by podbić serca moich dwóch facetów, którzy lubią pierogi ponad wszystko na świecie.
Pierogi z truskawkami nie należą do najłatwiejszych z względu na to, że nie mogą zbyt długo leżeć przed ugotowaniem na stolnicy bo lubią przesiąkać, a w gotowaniu rozklejać się. Jednak gdy pokonamy już wszelkie trudności nagrodą są pyszne, aromatyczne pierożki, które ucieszą każdego.
Do dzieła zatem.
Co będzie
potrzebne:
ciasto:
- 2 szkl. mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- mocno ciepła woda (tyle ile wchłonie ciasto)
- 1 mały cukier wanilinowy lub wanilia
farsz:
- 0,5-1kg dojrzałych, umytych i szypułkowanych truskawek
- 1 łyżka cukru (drobnego)
wykończenie:
- mały kubek śmietanki 18%
- 3łyżeczki cukru (1 do truskawek, 2 do śmietanki)
- 20 dkg truskawek zmiksowanych z cukrem na mus do dekoracji
Z podanych składników
wyrobić cisto. Przesianą mąkę
włożyć do melaksera lub pozostawić na stolnicy następnie dodać do niej sól, olej,
cukier wanilinowy lub wanilię i wyrabiać powoli dodając wodę w ilości takiej by maka wchłonęła wodę.
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne i miękkie.
Gotowe ciasto rozwałkować – nie za cienko, wykrawać kółeczka, nadziewać całymi truskawkami (u mnie zazwyczaj jedna bardzo duża, lub dwie mniejsze), składać na pół i bardzo dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gotować przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Ciasto na pierogi powinno być elastyczne i miękkie.
Gotowe ciasto rozwałkować – nie za cienko, wykrawać kółeczka, nadziewać całymi truskawkami (u mnie zazwyczaj jedna bardzo duża, lub dwie mniejsze), składać na pół i bardzo dokładnie zlepiać brzegi ciasta.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Gotować przez 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Talerz przyozdobić musem truskawkowym i położyć
na nim ugorowane pierogi, które polewamy śmietanką uprzednio wymieszaną z
cukrem. Można, a nawet wskazane jest przyozdobić listkami mięty.
Życzę Wam smacznego, bo nic tak nie smakuje
latem jak pierożki z owocami.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak można w prosty sposób przygotować pierogi z jagodami kliknij proszę tutaj (klik)
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak można w prosty sposób przygotować pierogi z jagodami kliknij proszę tutaj (klik)
O jej, kolejny świetny przepis z truskawkami! Muszę przyznać, że nigdy pierogów z truskaweczkami nie jadłam. Dziękuje bardzo.
OdpowiedzUsuń