Drink bezalkoholowy z arbuza i pomarańczy
Upały na dobre dają się we znaki. Jednym ze sposobów jest chłodzenie nóg w jeziorze, a drugim sączenie w cieniu drzew … gdzieś w ogrodzie (idealnie pasuje bujany fotel lub hamak) zimnych napojów bezalkoholowych (lemoniad, wód smakowych, sorbetów czy właśnie proponowanego drinka bezalkoholowego).
Podaruj sobie leniwe popołudnie 😊
Podaruj sobie leniwe popołudnie 😊
Dzisiejsza propozycja to czerwony, lekko słodki, owocowy drink bezalkoholowy wykonany na bazie arbuza zmiksowanego z dodatkiem pomarańczy.
Składniki: na jedną szklankę
- gruby plaster arbuza bez pestek
- sok z całej pomarańczy lub połowa pomarańczy (obrana ze skórki, pozbawiona albedo i pestek)
- sok z ½ cytryny - opcjonalnie
- gazowana woda mineralna lub napój gazowany o smaku limonowo-cytrynowym.
Wykonanie:
Arbuza zamrozić kilka godzin wcześniej. Pomarańczę albo filetujemy i dodajemy do arbuza, albo wyciskamy z niej sok. Zamrożonego arbuza kroimy na kawałki (można to zrobić przed zamrożeniem) i wkładamy do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia. Dodajemy wybraną opcję pomarańczy i jeśli zdecydujesz się na opcję z sokiem z cytryny – właśnie teraz dodaj sok.
Całość dobrze zmiksować, a następnie uzupełnić zimną wodą gazowaną lub napojem gazowanym typu Sprite, lub Seven Up. Można dodać kilka kostek lodu i ozdobić miętą.
Smakuje wybornie w upalne popołudnie przed burzą lub o zachodzie słońca.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post