Domowe, letnie frappe.




Siedzę sobie w niewielkim, zielonym domku na Mazurach i wymyślam drinki, koktajle i inne napoje na tegoroczny sezon.
 
Frappe powstała z potrzeby serca, gdyż jak niektórzy wiedzą - dzień bez kawy jest dla mnie dniem straconym,
a nic nie smakuje lepiej od mrożonej kawy w upalne, letnie popołudnie.

Frappe to grecka kawa mrożona. W mojej wersji wygląda tak 😊

Składniki:

  • 100-150 ml zimnego mleka
  • 1 filiżanka espresso lub 30-50 ml zaparzonej kawy 
  • kilka kostek lodu
  • opcjonalnie: cukier, cynamon, kardamon, imbir i inne ulubione przyprawy do kawy, lody waniliowe lub śmietankowe

Wykonanie:

Zaparzyć mocną kawę lub zrobić espresso.
Ja do kawy dodaję odrobinkę kardamonu, małą szczyptę cynamonu, a w leniwe, gorące popołudnia siekany, świeży imbir oraz niewielką ilość cukru muskovado.
 
Do szejkera (a jeśli go nie macie - wystarczy zwykły słoik
z nakrętką) wlać mleko, dodać lód i dokładnie wymieszać potrząsając słoikiem lub szejkerem tak długo, aż powstanie gruba, gęsta, mocna mleczna piana.

Piankę wlewamy do wysokiej i najlepiej dobrze schłodzonej szklanki, a następnie przelewamy do niej delikatnie zaparzoną wcześniej kawę.
 
Zimna frappe - gotowa!
 
Uwaga! Jeśli zamierzacie przygotować swoje frappe z lodami to kolejność dodawania składników jest następująca:
  • gałka lodów
  • mleczna piana
  • espresso lub parzona kawa

Upalnego lata Wam życzę, słońca i pysznego frappe!

To tutaj właśnie teraz pracuję 😊 2017 r.



Komentarze

  1. Kawa to napój uwielbiany przez wiele osób na całym świecie. Nic więc dziwnego, że powstała również zimna jej wersja. Frappe da nam orzeźwienie w gorące dni, a przy tym jest uwielbiana przez wielu łasuchów. Kawa powinna nam towarzyszyć nie tylko w domu, ale również w pracy aby pobudzić nas do działania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa