Napar imbirowy z miętą, miodem i cytryną
Napar imbirowy
z miętą, miodem i cytryną jest dobrze rozgrzewający, a przy tym działający jak
antybiotyk, doskonale sprawdza się w stanach lekkiego przeziębienia.
Miętę można wymienić również na rozmaryn lub dodać i
jedno
i drugie.
i drugie.
Składniki:
- 250 ml wrzątku
- ½ cytryny (soku)
- 1 łyżeczka od herbaty miodu naturalnego
- garść listków świeżej mięty
- 1 łyżeczka od herbaty świeżego i drobno posiekanego imbiru
Wykonanie:
Najlepiej
do wykonania tego naparu użyć termosu, ale równie dobrze sprawdzi się mały
czajniczek do zaparzania herbaty.
Do
naczynia (termos lub czajniczek) włożyć listki mięty i świeży imbir. Zalać wrzątkiem
i spokojnie zaczekać, aż temperatura spadnie do ok. 35stopni, a mięta się dobrze
zaparzy. Po zaparzeniu mięty dodajemy do naparu sok wyciśnięty z cytryny oraz miód.
Następnie
dobrze całość wymieszać. Tak przygotowany napar przelewamy do kubeczka i pijemy
gorący.
W celu polepszenia walorów
estetycznych – napar można przecedzić i udekorować listkami mięty oraz
plasterkiem cytryny.
Coś co lubię. Super połączenie, którego nie piłam wieki! Dziękuję za przypomnienie.
OdpowiedzUsuńPij na zdrowie :)
UsuńSerdecznie pozdrawiam.