Jesteś szalona ... czyli Karnawałowa woda imbirowa z miodem i pomarańczą z dodatkiem cytryny i mięty


Całkiem niedawno zachęcałam Was do picia czarnej herbaty z imbirem, goździkami, miodem pomarańczami i dziką różą. Była to herbatka dobrze rozgrzewająca tzw. herbatka zimowa
Dzisiaj, ponieważ karnawał jeszcze trwa... Ha! karnawał
w pełnym rozkwicie mamy, dlatego proponuję Wam coś zimnego, a jednocześnie coś co jest równie zdrowe, wzmacniające i smaczne. Co pozwoli przetrwać Wam na nogach w pląsach do białego rana i gwarantuję, że Wasze samopoczucie na drugi dzień będzie równie świetne o ile nie przesadziliście
z czymś innym :)


Napój imbirowy z miodem, pomarańczą lub cytryną jeśli ktoś woli i miętą. Super sprawa. Wypróbowany sposób na ugaszenie pragnienia, wzmocnienie organizmu, zniwelowanie skutków ubocznych po karnawałowej imprezie i nie tylko. Można, a nawet powinno się pijać częściej tylko w karnawale :) Zachęcam

Do wykonania 1 szklanki napoju imbirowego potrzebne będzie:
  • 2-3 plastry pomarańczy ze skórką
  • 1-2 łyżki cytryny
  • 1 kawałek imbiru obranego i posiekanego w drobną kosteczkę
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy dla tych co nie używają miodu
  • kilka listków mięty
  • woda


Jak wykonać:

Szklankę napełnij dobrej jakości wodą mineralną, dodaj soku
z cytryny i kilka listków mięty. Następnie dodaj tyle miodu ile uważasz za stosowne. Miód w tym przepisie jest jak sól i pieprz do smaku, więc niech każdy sam doda sobie tyle miodu ile uważa za stosowne i lubi. Ja zwykle dodaję jedną dużą łyżkę miodu. Wszystko dobrze wymieszaj do rozpuszczenia się miodu. Następnie dodaj obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę (jak najdrobniej) imbir. Znowu wszystko starannie wymieszaj. Ma koniec dodaj dwa, a może nawet trzy plastry pomarańczy – przekrojone na pół. Udekoruj napój listkiem mięty i podawaj znajomym lub delektuj się sam lub sama. Czysta przyjemność.



Moja rada.
Oczywiście nie przyrządzam pojedynczej szklanki napoju tylko zawsze większą ilość :) Dlatego opracowałam sobie taki patent, który sprawia, że miód mi się szybko rozpuszcza,
a przygotowywanie i wody imbirowej, i herbatki rozgrzewającej staje się szybkie i przyjemne.

Biorę duży kawałek imbiru, obieram go i siekam najdrobniej jak umiem Z dwóch, a nawet trzech cytryn wyciskam sok i wlewam do słoika. Do soku z cytryny dodaję miód w ilości dużej bo lubię miód i jest on pożądany.
Sok cytrynowy błyskawicznie rozpuszcza miód. Do miodu z cytryną dodaj imbir i mieszanka jest gotowa.
Możesz ją sobie dodawać do wody, do herbaty, użyłam jej nawet do jakiegoś ciasta.
Można ją przechowywać w lodówce spokojnie przez ok. 7 dni. Może można i dłużej ale tego jeszcze nie sprawdziłam bo zawsze wcześniej się kończy :)   





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa