Torcik dla wymagającego Jana - czyli torcik jogurtowy z borówkami



Niedługo Noc świętojańska i imieniny mojego synka Janka.
Jeśli chodzi o jedzenie i smaki to wymagający to człowiek o zdecydowanym smaku. 

Rok temu zaeksperymentowałam i się udało, więc myślę, że z powodzeniem mogę w tym roku powtórzyć ten lekki, nieskomplikowany, przepyszny torcik z mnóstwem jagód amerykańskich i brzoskwiń. 

Dzieci go uwielbiają, a i dorośli nie mieli oporów przed nakładaniem sobie kolejnych porcji .... Przygotowuje się go trochę długo (ok. 12 godz.), ale za to gwarantuję łatwe wykonanie :-)



TORCIK JOGURTOWY Z BORÓWKAMI
 
czas przygotowania: 12 h
stopień trudności: łatwe
 
SKŁADNIKI (torcik o średnicy 15 cm): 
 
NA SPÓD:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
  • 50 g masła

NA MASĘ JOGURTOWĄ:


  • 350  jogurtu naturalnego
  • 100 g serka waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 laska wanilii (olejek wanilinowy)
  • sok z połowy limonki
  • 10 g żelatyny
  • 50 ml mleka
  • 1 szklanka borówek
  • 5 okrągłych biszkoptów


NA WIERZCH:

  • 1 szklanka borówek
  •  brzoskwinie, truskawki lub inne owoce sezonowe, lub z puszki do przybrania

WYKONANIE:

Roztop masło delikatnie, ale go nie zagotuj.

Biszkopty zmiel za pomocą malaksera. Roztopione masło wlej do biszkoptów i mieszaj do uzyskania  jednolitej masy. 

Masę włóż na dno małej foremki i ugniataj tak, aby powstał spód tortu.

Włóż do lodówki na około godzinę.  

W czasie zastygania spodu przygotuj masę jogurtową.

Około 5 biszkoptów kroimy w kostkę i prażymy na złoto na suchej patelni. 

Dzięki temu nie nasiąkną wilgocią masy jogurtowej. Pozostawiamy do ostygnięcia.

W misce połącz jogurt z serkiem waniliowym, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz ziarenka z 1 laski wanilii. (może być olejek wanilinowy)

W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę, dodaj do masy jogurtowej.

Dodaj jeszcze sok z limonki, umyte borówki i uprażone biszkopty. 

Delikatnie mieszaj, aby je rozprowadzić w masie.

Gdy masa zacznie gęstnieć to wylej ją na przygotowany spód. 

Przykryj folią i wstaw do lodówki.

Gdy masa będzie już dość mocno ścięta to na jej wierzch wyłóż pozostałe borówki. 

Ponownie przykrywamy i  wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby torcik idealnie stężał. 

Ot i cała filozofia, a efekt zadowolenia murowany.      

                                                                   


Komentarze

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa