Torcik dla wymagającego Jana - czyli torcik jogurtowy z borówkami
Niedługo Noc świętojańska i imieniny mojego synka Janka. Jeśli chodzi o jedzenie i smaki to wymagający to człowiek o zdecydowanym smaku. Rok temu zaeksperymentowałam i się udało, więc myślę, że z powodzeniem mogę w tym roku powtórzyć ten lekki, nieskomplikowany, przepyszny torcik z mnóstwem jagód amerykańskich i brzoskwiń. Dzieci go uwielbiają, a i dorośli nie mieli oporów przed nakładaniem sobie kolejnych porcji .... Przygotowuje się go trochę długo (ok. 12 godz), ale za to gwarantuję łatwe wykonanie :-)
Roztop masło delikatnie, ale go nie zagotuj.
Biszkopty zmiel za pomocą malaksera. Roztopione masło wlej do biszkoptów i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Masę włóż na dno małej foremki i ugniataj tak, aby powstał spód tortu.
Wkładamy do lodówki na około godzinę. W czasie zastygania spodu przygotuj masę jogurtową.
Około 5 biszkoptów kroimy w kostkę i prażymy na złoto na suchej patelni. Dzięki temu nie nasiąkną wilgocią masy jogurtowej. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce połącz jogurt z serkiem waniliowym, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz ziarenka
z 1 laski wanilii. (może być olejek wanilinowy)
W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę, dodaj do masy jogurtowej.
Dodaj jeszcze sok z limonki, umyte borówki i uprażone biszkopty. Delikatnie mieszaj aby je rozprowadzić w masie.
Gdy masa zacznie gęstnieć to wylej ją na przygotowany spód.
Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Gdy masa będzie już dość mocno ścięta to na jej wierzch wyłóż pozostałe borówki. Ponownie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby torcik idealnie stężał.
Ot i cała filozofia, a efekt zadowolenia murowany.
TORCIK JOGURTOWY Z BORÓWKAMI
czas przygotowania: 12 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (torcik o średnicy 15 cm):
NA
SPÓD:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 50 g masła
NA
MASĘ JOGURTOWĄ:
- 350 jogurtu naturalnego
- 100 g serka waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 laska wanilii (olejek wanilinowy)
- sok z połowy limonki
- 10 g żelatyny
- 50 ml mleka
- 1 szklanka borówek
- 5 okrągłych biszkoptów
NA WIERZCH:
- 1 szklanka borówek
- brzoskwinie, truskawki lub inne owoce sezonowe lub z puszki do przybrania
WYKONANIE:
Roztop masło delikatnie, ale go nie zagotuj.
Biszkopty zmiel za pomocą malaksera. Roztopione masło wlej do biszkoptów i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Masę włóż na dno małej foremki i ugniataj tak, aby powstał spód tortu.
Wkładamy do lodówki na około godzinę. W czasie zastygania spodu przygotuj masę jogurtową.
Około 5 biszkoptów kroimy w kostkę i prażymy na złoto na suchej patelni. Dzięki temu nie nasiąkną wilgocią masy jogurtowej. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce połącz jogurt z serkiem waniliowym, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz ziarenka
z 1 laski wanilii. (może być olejek wanilinowy)
W rondelku podgrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę, dodaj do masy jogurtowej.
Dodaj jeszcze sok z limonki, umyte borówki i uprażone biszkopty. Delikatnie mieszaj aby je rozprowadzić w masie.
Gdy masa zacznie gęstnieć to wylej ją na przygotowany spód.
Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Gdy masa będzie już dość mocno ścięta to na jej wierzch wyłóż pozostałe borówki. Ponownie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby torcik idealnie stężał.
Ot i cała filozofia, a efekt zadowolenia murowany.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post