Torcik dla wymagającego Jana - czyli torcik jogurtowy z borówkami
Niedługo
Noc świętojańska i imieniny mojego synka Janka.
Jeśli chodzi o jedzenie
i smaki to wymagający to człowiek o zdecydowanym smaku.
Rok temu zaeksperymentowałam i się udało, więc myślę, że z powodzeniem mogę w tym roku powtórzyć ten lekki, nieskomplikowany, przepyszny torcik z mnóstwem jagód amerykańskich i brzoskwiń.
Dzieci go uwielbiają, a i
dorośli nie mieli oporów przed nakładaniem sobie kolejnych porcji ....
Przygotowuje się go trochę długo (ok. 12 godz.), ale za to gwarantuję
łatwe wykonanie :-)
TORCIK JOGURTOWY Z BORÓWKAMI
czas przygotowania: 12 h
stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI (torcik o średnicy 15 cm):
NA
SPÓD:
- 100 g okrągłych biszkoptów
- 50 g masła
NA
MASĘ JOGURTOWĄ:
350 jogurtu naturalnego- 100 g serka waniliowego
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 laska wanilii (olejek wanilinowy)
- sok z połowy limonki
- 10 g żelatyny
- 50 ml mleka
- 1 szklanka borówek
- 5 okrągłych biszkoptów
NA WIERZCH:
- 1 szklanka borówek
- brzoskwinie, truskawki lub inne owoce sezonowe, lub z puszki do przybrania
WYKONANIE:
Roztop masło delikatnie, ale go nie zagotuj.
Biszkopty zmiel za pomocą malaksera. Roztopione masło wlej do biszkoptów i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Masę włóż na dno małej foremki i ugniataj tak, aby powstał spód tortu.
Włóż do lodówki na około godzinę.
W czasie zastygania spodu
przygotuj masę jogurtową.
Około 5 biszkoptów kroimy w kostkę i prażymy na złoto na suchej patelni.
Dzięki temu nie nasiąkną
wilgocią masy jogurtowej. Pozostawiamy do ostygnięcia.
W misce połącz jogurt z
serkiem waniliowym, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy oraz ziarenka z 1
laski wanilii. (może być olejek wanilinowy)
W rondelku podgrzej mleko i
rozpuść w nim żelatynę, dodaj do masy jogurtowej.
Dodaj jeszcze sok z limonki, umyte borówki i uprażone biszkopty.
Delikatnie mieszaj, aby je
rozprowadzić w masie.
Gdy masa zacznie gęstnieć to
wylej ją na przygotowany spód.
Przykryj folią i wstaw do lodówki.
Gdy masa będzie już dość mocno
ścięta to na jej wierzch wyłóż pozostałe borówki.
Ponownie przykrywamy
i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby torcik idealnie stężał.
Ot i cała filozofia, a efekt zadowolenia murowany.
Jadłbym <3
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuń