Mazurek kajmakowy (szybki i prosty)

 

 


To szybki i prosty mazurek z własnoręcznie przygotowanym ciastem i gotową masą kajmakową.

 

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki krupczatki

  • 1/3 szklanki cukru pudru (można dać odrobinę mniej)

  • 3/4 kostki masła

  • 2 żółtka

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

    puszka kajmaku i bakalie do przybrania mazurka

 




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie wymieszać, tak aby powstała delikatna „kruszonka”.

Najpierw na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.

Posiekać z masłem, a na końcu dodać żółtka.

Delikatnie zagnieść.

Ja wszystkie składniki łączę w dużej misce i mieszam delikatnie robotem z końcówką w kształcie haka.

Jeśli nie macie takiego robota, ciasto można przygotować ręcznie — w misce lub na stolnicy.

Ciasto wyłożyć na blaszkę. Mam specjalną nieprzywierającą blaszkę z wyjmowanym dnem do wypieku mazurka.

Jeśli takiej nie masz, to wystarczy lekko natłuścić formę i można ją wyłożyć papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C, aż do uzyskania złotego koloru.

Posmaruj wystudzone ciasto gotową masą kajmakową z puszki. Na wierzchu ułóż bakalie, orzechy, czekoladę – co tylko lubisz.

I gotowe! Pyszny mazurek bez stresu i zbędnych kombinacji.

Ciesz się smakiem i nie przejmuj się, że „w boczki pójdzie” – raz się żyje!

A jeśli spodobał Wam się ten przepis, to może i ten mazurek różany też Wam przypadnie do gustu? Jest naprawdę pyszny!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa