Mazurek kajmakowy (szybki i prosty)
To szybki i prosty mazurek z własnoręcznie przygotowanym ciastem i gotową masą kajmakową.
Składniki na ciasto:
-
1,5 szklanki mąki krupczatki
-
1/3 szklanki cukru pudru (można dać odrobinę mniej)
-
3/4 kostki masła
-
2 żółtka
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru wanilinowego
puszka kajmaku i bakalie do przybrania mazurka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy bardzo dokładnie wymieszać, tak aby powstała delikatna „kruszonka”.
Najpierw na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Posiekać z masłem, a na końcu dodać żółtka.
Delikatnie zagnieść.
Ja wszystkie składniki łączę w dużej misce i mieszam delikatnie robotem z końcówką w kształcie haka.
Jeśli nie macie takiego robota, ciasto można przygotować ręcznie — w misce lub na stolnicy.
Ciasto wyłożyć na blaszkę. Mam specjalną nieprzywierającą blaszkę z wyjmowanym dnem do wypieku mazurka.
Jeśli takiej nie masz, to wystarczy lekko natłuścić formę i można ją wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C, aż do uzyskania złotego koloru.
Posmaruj wystudzone ciasto gotową masą kajmakową z puszki. Na wierzchu ułóż bakalie, orzechy, czekoladę – co tylko lubisz.
I gotowe! Pyszny mazurek bez stresu i zbędnych kombinacji.
Ciesz się smakiem i nie przejmuj się, że „w boczki pójdzie” – raz się żyje!
A jeśli spodobał Wam się ten przepis, to może i ten mazurek różany też Wam przypadnie do gustu? Jest naprawdę pyszny!
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post