Ciasto kawowe bez pieczenia
Ciasto kawowe bez pieczenia to prawdziwy hit!
Niestety tym razem
nie będzie dietetycznie. To pyszne ciasto, które bardzo wszystkim smakuje, ale nie
należy do niskokalorycznych.
Ale co tam, raz na jakiś czas
pozwalamy sobie na takie „wypieki”.
Tym razem okazja
była niemała …
W marcu skończyłam swoje kolejne
...dziesiąte urodziny, ale spokojnie!
5 jeszcze całkiem dobrze
trzyma się z przodu.
Ponieważ na dworze było jeszcze
chłodno i domownicy oczekiwali tortu to postanowiłam ich miło
zaskoczyć czymś, czego jeszcze nie jedli.
Nie robiłam
tego ciasta po raz pierwszy, ale tak się składa, że akurat nikt z
domowników nie jadł tego ciasta.
Pyszne i niewymagające
ciacho – to właśnie moje ciasto kawowe bez pieczenia!
Składniki na ciasto (blacha okrągła – moja miała 22 cm, ale spokojnie może być i 26 cm):
-
750 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki
drobno zmielonej kawy
- 3 łyżki cukru
- opakowanie
biszkoptów okrągłych
- 140 g herbatników typu Petit Beurre
(tym razem wybrałam ekstra chrupiące i to był doskonały wybór)
-
½ tabliczki czekolady
- garść posiekanych orzechów laskowych
- garść posiekanych orzechów włoskich
- łyżka płatków migdałowych
- 3 łyżeczki żelatyny do deserów - opcjonalnie
Przepis:
Na
spód blachy wykładamy biszkopty, przerwy pomiędzy nimi uzupełniamy
połamanymi kawałkami biszkoptów. Staraj się pokryć dobrze całą
blachę.
Do misy miksera dodaj cały serek mascarpone i
lekko go rozmiksuj, następnie wlej schłodzoną w lodówce śmietanę
i cukier. Wszystko razem zmiksuj na gładką i gęstą masę.
Jeśli
zdecydujesz się na dodanie żelatyny, to dodaj ją razem ze
śmietaną.
Dodaj zmieloną kawę (najlepiej świeżo
zmieloną) i dobrze wymieszaj. Można to zrobić łyżką lub przez
chwilę zamieszać mikserem.
Wyłóż 1/3 masy na
biszkopty.
Następnie ułóż na masie połowę herbatników i znowu kolejną porcję masy i znowu układamy herbatniki i na koniec masę.
Na
koniec, gdy ciasto jest już gotowe możesz delikatnie postukać
blaszką o blat w celu „ułożenia się ciasta” i pozbycia się
zbędnego powietrza.
Tak przygotowane ciasto posyp
posiekaną tabliczką czekolady, orzechami i migdałami, a jeśli
zostały Ci herbatniki i biszkopty to możesz je również pokruszyć
i posypać wierzch ciasta.
Ciasto nie jest za słodkie i przyjemne w konsystencji.
Gotowe
ciasto przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 4
godziny.
Ja swoje ciasto trzymam zwykle przez całą
noc.
Przy otwieraniu ciasta należy uważać!
Jak będziesz otwierać rant blachy to najpierw nożem przejedź po rancie, aby oddzielić ciasto od blachy.
To ciacho dobrze się kroi.
Uważam, że może postać w lodówce do 3 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post