Ciasto kawowe bez pieczenia



Ciasto kawowe bez pieczenia to prawdziwy hit!


Niestety tym razem nie będzie dietetycznie. To pyszne ciasto, które bardzo wszystkim smakuje, ale nie należy do niskokalorycznych. 

Ale co tam, raz na jakiś czas pozwalamy sobie na takie „wypieki”.

Tym razem okazja była niemała …
W marcu skończyłam swoje kolejne ...dziesiąte urodziny, ale spokojnie!
5 jeszcze całkiem dobrze trzyma się z przodu.

Ponieważ na dworze było jeszcze chłodno i domownicy oczekiwali tortu to postanowiłam ich miło zaskoczyć czymś, czego jeszcze nie jedli.

Nie robiłam tego ciasta po raz pierwszy, ale tak się składa, że akurat nikt z domowników nie jadł tego ciasta.

Pyszne i niewymagające ciacho – to właśnie moje ciasto kawowe bez pieczenia!






Składniki na ciasto (blacha okrągła – moja miała 22 cm, ale spokojnie może być i 26 cm):

- 750 ml śmietany 30%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżeczki drobno zmielonej kawy
- 3 łyżki cukru
- opakowanie biszkoptów okrągłych
- 140 g herbatników typu Petit Beurre (tym razem wybrałam ekstra chrupiące i to był doskonały wybór)
- ½ tabliczki czekolady
- garść posiekanych orzechów laskowych

- garść posiekanych orzechów włoskich

- łyżka płatków migdałowych

- 3 łyżeczki żelatyny do deserów - opcjonalnie


Przepis:

Na spód blachy wykładamy biszkopty, przerwy pomiędzy nimi uzupełniamy połamanymi kawałkami biszkoptów. Staraj się pokryć dobrze całą blachę.

Do misy miksera dodaj cały serek mascarpone i lekko go rozmiksuj, następnie wlej schłodzoną w lodówce śmietanę i cukier. Wszystko razem zmiksuj na gładką i gęstą masę.

Jeśli zdecydujesz się na dodanie żelatyny, to dodaj ją razem ze śmietaną.

Dodaj zmieloną kawę (najlepiej świeżo zmieloną) i dobrze wymieszaj. Można to zrobić łyżką lub przez chwilę zamieszać mikserem.

Wyłóż 1/3 masy na biszkopty.

Następnie ułóż na masie połowę herbatników i znowu kolejną porcję masy i znowu układamy herbatniki i na koniec masę.

Na koniec, gdy ciasto jest już gotowe możesz delikatnie postukać blaszką o blat w celu „ułożenia się ciasta” i pozbycia się zbędnego powietrza.

Tak przygotowane ciasto posyp posiekaną tabliczką czekolady, orzechami i migdałami, a jeśli zostały Ci herbatniki i biszkopty to możesz je również pokruszyć i posypać wierzch ciasta.

Ciasto nie jest za słodkie i przyjemne w konsystencji.

Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 4 godziny.

Ja swoje ciasto trzymam zwykle przez całą noc.

Przy otwieraniu ciasta należy uważać!

Jak będziesz otwierać rant blachy to najpierw nożem przejedź po rancie, aby oddzielić ciasto od blachy.

To ciacho dobrze się kroi.

Uważam, że może postać w lodówce do 3 dni.










Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa