Cieciorka z warzywami
Krótka przerwa w pracy na pyszny domowy lunch.
Cieciorkę z warzywami przygotowałam w 15 minut ⏰
Składniki:
Cieciorka - u mnie gotowana, ale możecie użyć tej z puszki lub słoika.
3 garście jarmużu (mój mrożony)
1 cukinia
Pomidorki (moje krojone z puchy
1 garść oliwek zielonych
1 garść oliwek czarnych
Rzeżucha - do woli
Kiełki groszku cukrowego - 2 garście
Na
maśle z oliwą (jeśli jesteś vege tylko użyj oliwy) blanszowałam
przez chwilę cukinię (można lekko przyrumienić), następnie dodałam
jarmuż. Kolejny krok to dodawanie cieciorki i oliwek.
Na końcu pomidorki
z puszki lub świeże.
Dobrze podgrzać, wymieszać i doprawić solą i ziołami (ja dodałam tylko papryki słodkiej wędzonej, sól i majeranek z tymiankiem).
Po wyłożeniu na talerz lub miseczkę dodałam posiekaną rzeżuchę i kiełki groszku.
Całość była gotowa w 15 minut, akurat tyle ile wynosi moja przerwa obiadowa. Drugie 15 minut pałaszowałam ze smakiem 🍲
Danie
jest uniwersalne. Możecie dodać do cieciorki inne warzywka: marchewkę,
paprykę, buraczki, kapustę pak hoi, brokuły, kalafior itp.
Cieciorkę
można zastąpić jakąś kaszą, a nawet ryżem.
Użyjcie wyobraźni lub przejrzyjcie lodówkę. To dobre danie, by pozbyć się z niej resztek.
#cieciorka #warzywa #vegefood #daniejednogarnkowe #wiosennemenu #szybkiedania #szkatułkacook
Komentarze
Prześlij komentarz
Możesz skomentować ten post