Wiosenna sałatka ze szpinakiem

 


Wiosenna sałatka ze szpinakiem


Wiosna i corocznie obchodzony  26 marca #dzieńszpinaku #spinachday sprowokowały mnie do napisania tego postu i zaproponowania Wam lekkiej, wiosennej sałatki ze szpinakiem w roli głównej.

Zrobienie jej nie jest trudne ani kosztowne, a sałatka pyszna i zdrowa. W tym przepisie znajdziecie również przepis na prosty, podstawowy sos winegret.

Jeśli macie ochotę poznać inne przepisy na wykonanie sosów winegret – dajcie znać w komentarzach.


Wiosenna sałatka ze szpinakiem – składniki


  • 2 do 3 garści młodych listków szpinaku
  • 1 garść młodych listków buraka (możecie sami wyhodować je na parapecie)
  • 1 garść rukoli
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej
  • kilka rzodkiewek
  • ½ ogórka gruntowego (szklarniowego)
  • 1 mała cebulka czerwona
  • 1 papryka czerwona

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie: łyżeczka musztardy Dijon


Wiosenna sałatka ze szpinakiem – przepis

 

Wszystkie listki i warzywa umyć pod bieżącą wodą. Liście umieścić w dużej misce.

Rzodkiewki przekroić na połówki lub mniejsze części, ogórka pokroić w grubsze plasterki, a następnie podzielić jak rzodkiewki. Paprykę pokroić w kosteczkę. Podobnie można pokroić cebulkę, choć można ją również pokroić na plasterki.

Wszystkie składniki wymieszać delikatnie w misce. Pozostawić do podania.


Z cytryny, oliwy z oliwek lub oleju, musztardy (jeśli ją dodajecie) soli i pieprzu wykonać sos winegret:

Do słoika z pokrywką wlać sok z cytryny i dodać soli. Jeżeli dodajecie musztardę, to właśnie jest ten moment!

Zakręcić słoik i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać oliwę i znowu starannie wymieszać. Cały sos doprawić pieprzem.

 

Sos winegret można przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce (zwykle do 3 dni).

Pamiętajcie, aby zawsze przed polaniem sałaty ponownie wstrząsnąć sos znajdujący się w słoiczku, aby jego składniki dobrze się połączyły.

Sosem winegret, podobnie jak każdym innym polewamy sałatę zawsze w ostatnim momencie, aby sałata nim nie nasiąkła i zbytnio oklapła.

Tak przygotowaną sałatę można jeść jako osobne danie z kromką razowego chleba lub podawać jako dodatek do dań głównych.


Na blogu znajdziecie jeszcze inną sałatę ze szpinakiem w roli głównej … Sałatka szpinakowa.

 






Komentarze

  1. Zdrowa, smaczna i syta sałateczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syta to ta sałatka raczej nie jest, ale pozwala przetrwać :)

      Usuń
  2. Jestem aktualnie na diecie, tak wieć cieszą mnie takie przepisy na blogu. Staram się jeść przynajmniej 5 porcji warzyw oraz owocow dziennie,tak wiec na pewno któregoś dnia przygotuję sobie sałatkę na podwieczorek albo kolację.

    I przyznam, ze nie mogę się już doczekać moich włąsnych warzyw oraz owoców z ogródka. Staram sie już powoli uporządkować ogród do siania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na parapecie ogródek już działa. Cebula, pietruszka i buraczki już dają swoje plony. Uwielbiam naczynia z Lubiany ... ale taka forma reklamy mnie rozczarowuje ...

      Usuń
  3. Super sałatka, ale zgadzam się, że samą to ciężko sobie pojeść:) Do kanapek jednak idealna. Tak jak lubię:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa