Wiosenna sałatka ze szpinakiem
Wiosenna sałatka ze szpinakiem
Wiosna i corocznie obchodzony 26 marca #dzieńszpinaku #spinachday sprowokowały mnie do napisania tego postu i zaproponowania Wam lekkiej, wiosennej sałatki ze szpinakiem w roli głównej.
Zrobienie jej nie jest trudne ani kosztowne, a sałatka pyszna i zdrowa. W tym przepisie znajdziecie również przepis na prosty, podstawowy sos winegret.
Jeśli
macie ochotę poznać inne przepisy na wykonanie sosów winegret –
dajcie znać w komentarzach.
Wiosenna sałatka ze szpinakiem – składniki
- 2 do 3 garści młodych listków szpinaku
- 1 garść młodych listków buraka (możecie sami wyhodować je na parapecie)
- 1 garść rukoli
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- kilka rzodkiewek
- ½ ogórka gruntowego (szklarniowego)
- 1 mała cebulka czerwona
- 1 papryka czerwona
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól i pieprz
- opcjonalnie: łyżeczka musztardy Dijon
Wiosenna sałatka ze szpinakiem – przepis
Wszystkie listki i warzywa umyć pod bieżącą wodą. Liście umieścić w dużej misce.
Rzodkiewki przekroić na połówki lub mniejsze części, ogórka pokroić w grubsze plasterki, a następnie podzielić jak rzodkiewki. Paprykę pokroić w kosteczkę. Podobnie można pokroić cebulkę, choć można ją również pokroić na plasterki.
Wszystkie składniki wymieszać delikatnie w misce. Pozostawić do podania.
Z
cytryny, oliwy z oliwek lub oleju, musztardy (jeśli ją dodajecie)
soli i pieprzu wykonać sos winegret:
Do
słoika
z pokrywką
wlać
sok z cytryny i dodać
soli.
Jeżeli dodajecie musztardę, to właśnie jest ten moment!
Zakręcić
słoik i dokładnie wymieszać do połączenia
składników. Następnie
dodać oliwę i znowu starannie wymieszać. Cały sos doprawić
pieprzem.
Sos winegret można przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce (zwykle do 3 dni).
Pamiętajcie, aby zawsze przed polaniem sałaty ponownie wstrząsnąć sos znajdujący się w słoiczku, aby jego składniki dobrze się połączyły.
Sosem winegret, podobnie jak każdym innym polewamy sałatę zawsze w ostatnim momencie, aby sałata nim nie nasiąkła i zbytnio oklapła.
Tak przygotowaną sałatę można jeść jako osobne danie z kromką razowego chleba lub podawać jako dodatek do dań głównych.
Na blogu znajdziecie jeszcze inną sałatę ze szpinakiem w roli głównej … Sałatka szpinakowa.
Zdrowa, smaczna i syta sałateczka ;)
OdpowiedzUsuńSyta to ta sałatka raczej nie jest, ale pozwala przetrwać :)
UsuńJestem aktualnie na diecie, tak wieć cieszą mnie takie przepisy na blogu. Staram się jeść przynajmniej 5 porcji warzyw oraz owocow dziennie,tak wiec na pewno któregoś dnia przygotuję sobie sałatkę na podwieczorek albo kolację.
OdpowiedzUsuńI przyznam, ze nie mogę się już doczekać moich włąsnych warzyw oraz owoców z ogródka. Staram sie już powoli uporządkować ogród do siania :)
U mnie na parapecie ogródek już działa. Cebula, pietruszka i buraczki już dają swoje plony. Uwielbiam naczynia z Lubiany ... ale taka forma reklamy mnie rozczarowuje ...
UsuńSuper sałatka, ale zgadzam się, że samą to ciężko sobie pojeść:) Do kanapek jednak idealna. Tak jak lubię:D
OdpowiedzUsuńFajnie, że się spodobała :)
Usuń