Pikle z czerwonej cebuli
Pikle z czerwonej cebuli.
Pamiętam z dzieciństwa,
że moi rodzice marynowali w całości niewielkie białe cebulki, no
ale wtedy nie było na polskim rynku cebuli czerwonej. Jestem pewna,
że gdyby mieli do dyspozycji czerwoną cebulę, to pewnie ją
marynowaliby w pierwszej kolejności.
Wiele przepisów
krąży w internecie z recepturą na marynowaną czerwoną cebulę.
Przejrzałam wiele z nich
i doszłam do nieskromnego wniosku, że
zamarynuję cebulkę, tak jak moi rodzice marynowali
białą.
Pikle z czerwonej cebuli - składniki:
- 1kg czerwonej cebuli (wybierajcie niewielkie lub średniej wielkości cebulki
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 5-6 goździków
- 5 liści laurowych
- 1 łyżeczka gorczycy w ziarnach
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach
- 1 łyżeczka
gorczycy
Pikle z czerwonej cebuli - wykonanie:
Cebulę umyć i obrać z wierzchniej warstwy. Pokroić w plasterki. Osolić i pozostawić w misce.
Z octu, wody, cukru i przypraw przygotować
zalewę, którą należy zagotować, a następnie lekko
przestudzić.
Cebulę włożyć do słoiczków i zalać gorącą
zalewą. Zakręcić słoiki i odstawić je na kilka godzin w chłodne
miejsce do przestygnięcia.
Chłodne słoiczki z cebulką
wstawić do lodówki. Na drugi dzień pikle są gotowe do spożycia!
Cebulka jest pyszna i chrupiąca.
Dodaję ją do
burgerów, sałatek, wrapów i różnych kanapek.
Interesujący przepis ;)
OdpowiedzUsuńMusi byc pyszna do burgerow, chetnie ja zrobie :D
OdpowiedzUsuńPolecam. Szybko i prosto się robi, a do tego tani dodatek i bardzo, bardzo pyszny. Gdyby nie moja dieta, pochłonęłabym cały słoiczek na raz :)
OdpowiedzUsuń