Pikle z czerwonej cebuli

 


 

Pikle z czerwonej cebuli.



Pamiętam z dzieciństwa, że moi rodzice marynowali w całości niewielkie białe cebulki, no ale wtedy nie było na polskim rynku cebuli czerwonej. Jestem pewna, że gdyby mieli do dyspozycji czerwoną cebulę, to pewnie ją marynowaliby w pierwszej kolejności.

Wiele przepisów krąży w internecie z recepturą na marynowaną czerwoną cebulę. Przejrzałam wiele z nich
i doszłam do nieskromnego wniosku, że zamarynuję cebulkę, tak jak moi rodzice marynowali białą.





Pikle z czerwonej cebuli - składniki:


  • 1kg czerwonej cebuli (wybierajcie niewielkie lub średniej wielkości cebulki 
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 5-6 goździków
  • 5 liści laurowych
  • 1 łyżeczka gorczycy w ziarnach
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach
  • 1 łyżeczka gorczycy





Pikle z czerwonej cebuli - wykonanie:


Cebulę umyć i obrać z wierzchniej warstwy. Pokroić w plasterki. Osolić i pozostawić w misce.


Z octu, wody, cukru i przypraw przygotować zalewę, którą należy zagotować, a następnie lekko przestudzić.


Cebulę włożyć do słoiczków i zalać gorącą zalewą. Zakręcić słoiki i odstawić je na kilka godzin w chłodne miejsce do przestygnięcia. 


Chłodne słoiczki z cebulką wstawić do lodówki. Na drugi dzień pikle są gotowe do spożycia! 


Cebulka jest pyszna i chrupiąca.

Dodaję ją do burgerów, sałatek, wrapów i różnych kanapek.

 


 




 

Komentarze

  1. Musi byc pyszna do burgerow, chetnie ja zrobie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Szybko i prosto się robi, a do tego tani dodatek i bardzo, bardzo pyszny. Gdyby nie moja dieta, pochłonęłabym cały słoiczek na raz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa