Sałatka Szpinakowa
Wiem, że nie namówię wielu z Was do spróbowania tej sałatki ze względu na zawartość szpinaku,
ale może chociaż przeczytajcie ten wstęp do końca :)
Sałatka ta jest bardzo prosta i powstała z potrzeby i tęsknoty za wiosną i świeżymi warzywami
i owocami. Dziś, kiedy rano wstałam, zobaczyłam za oknem ośnieżone choinki w ogrodzie sąsiadów,
a jeszcze wczoraj … jeszcze wczoraj rano zastanawiałam się nad wyjęciem z szafy sandałów, bo temperatura za oknem przekraczała 15 stopni i stale rosła, ech Pani Wiosno – przybywaj!
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Weszłam rano do sklepu i zrobiłam wiosnę najpierw w koszyku, a potem w mojej kuchni, w misce,
a w końcowym efekcie na talerzu :)
Jeśli chodzi o szpinak, to w wersji surowej smakuje jak liście sałaty, a wzbogacony dodatkami
i doprawiony dobrym, koniecznie domowym dresingiem jest przepyszny.
Sałatka szpinakowa
Składniki:
- ½ opakowania szpinaku
- ½ cukinii
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 podłużna słodka papryka
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 garść oliwek lub dużych kaparów
- 1 garść natki pietruszki
- 1 garść pestek słonecznika
- 1 garść pestek dyni
Opcjonalnie: można dodać pokrojone w ćwiartki jajo, kawałki łososia lub kurczaka
Dresing: przygotowałam standardowy sos winegret na miodzie
Dresing: przygotowałam standardowy sos winegret na miodzie
- 100ml oliwy z oliwek
- ½ soku z cytryny
- 1-2 łyżeczki miodu
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Szpinak, cukinię, łodygi selera, natkę pietruszki, pomidorki, paprykę umyć i osuszyć. Oliwki lub kapary wyjąć z zalewy i również osuszyć na sicie.
Do dużej misy włożyć liście szpinaku, pokrojoną w kostkę lub romby paprykę i cukinię. Dodać seler pocięty na 1cm kawałeczki, poszatkowaną natkę pietruszki, oliwki lub kapary oraz pokrojone na połówki, lub ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Na patelni lekko przyrumienić pestki z dyni i słonecznika – posypać nimi sałatkę.
Przygotować sos winegret: np. do słoika wlać oliwę, dodać miód, sok z cytryny i przyprawy. Zakręcić szczelnie słoik i energicznym ruchem barmańskim zmieszać dokładnie wszystkie składniki.
Szpinak, cukinię, łodygi selera, natkę pietruszki, pomidorki, paprykę umyć i osuszyć. Oliwki lub kapary wyjąć z zalewy i również osuszyć na sicie.
Do dużej misy włożyć liście szpinaku, pokrojoną w kostkę lub romby paprykę i cukinię. Dodać seler pocięty na 1cm kawałeczki, poszatkowaną natkę pietruszki, oliwki lub kapary oraz pokrojone na połówki, lub ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Na patelni lekko przyrumienić pestki z dyni i słonecznika – posypać nimi sałatkę.
Przygotować sos winegret: np. do słoika wlać oliwę, dodać miód, sok z cytryny i przyprawy. Zakręcić szczelnie słoik i energicznym ruchem barmańskim zmieszać dokładnie wszystkie składniki.
Sosem polać sałatkę, która jest gotowa do podania.
Lubię sałatki na bazie szpinaku :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry :)
UsuńSkoro tak lubisz to może pojawią się kolejne propozycje, bo ja też bardzo lubię, a jaka jest Twoja ulubiona? Preferujesz z wędlinami, czy serami?
Pozdrawiam
Bardzo ciekawa sałatka:) Takiego składu przyznam się - jeszcze nie jadłam:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKupuję w całości! Każdy ze składników to chrupiąca pyszność :)
OdpowiedzUsuńO tak Kasik! Ta sałatka to prawdziwa chrupiąca uczta. Chrup, chrup, mniam, mniam
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego :)
Usuń