Sałatka Szpinakowa



Wiem, że nie namówię wielu z Was do spróbowania tej sałatki ze względu na zawartość szpinaku,
ale może chociaż przeczytajcie ten wstęp do końca :)
Sałatka ta jest bardzo prosta i powstała z potrzeby i tęsknoty za wiosną i świeżymi warzywami
i owocami. Dziś, kiedy rano wstałam, zobaczyłam za oknem ośnieżone choinki w ogrodzie sąsiadów,
a jeszcze wczoraj … jeszcze wczoraj rano zastanawiałam się nad wyjęciem z szafy sandałów, bo temperatura za oknem przekraczała 15 stopni i stale rosła, ech Pani Wiosno – przybywaj!


                                *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *


Weszłam rano do sklepu i zrobiłam wiosnę najpierw w koszyku, a potem w mojej kuchni, w misce,
a w końcowym efekcie na talerzu :)
Jeśli chodzi o szpinak, to w wersji surowej smakuje jak liście sałaty, a wzbogacony dodatkami 
i doprawiony   dobrym, koniecznie domowym  dresingiem jest przepyszny.


 
Sałatka szpinakowa
 
Składniki:
  • ½ opakowania szpinaku
  • ½  cukinii
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 podłużna słodka papryka
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 garść oliwek lub dużych kaparów
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść pestek słonecznika
  • 1 garść pestek dyni
Opcjonalnie: można dodać pokrojone w ćwiartki jajo, kawałki łososia lub kurczaka
 

Dresing:  przygotowałam standardowy sos winegret na miodzie
  • 100ml oliwy z oliwek
  • ½ soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 

Szpinak, cukinię, łodygi selera, natkę pietruszki, pomidorki, paprykę umyć i osuszyć. Oliwki lub kapary wyjąć z zalewy i  również osuszyć na sicie.
Do dużej misy włożyć liście szpinaku, pokrojoną w kostkę lub romby paprykę i cukinię. Dodać seler pocięty na 1cm kawałeczki, poszatkowaną natkę pietruszki, oliwki lub kapary oraz pokrojone na połówki, lub ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Na patelni lekko przyrumienić pestki z dyni i słonecznika – posypać nimi sałatkę.
Przygotować sos winegret:  np. do słoika wlać oliwę, dodać miód, sok z cytryny i przyprawy. Zakręcić szczelnie słoik i energicznym ruchem barmańskim zmieszać dokładnie wszystkie składniki. 


Sosem polać sałatkę, która jest gotowa do podania.


Komentarze

  1. Lubię sałatki na bazie szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry :)
      Skoro tak lubisz to może pojawią się kolejne propozycje, bo ja też bardzo lubię, a jaka jest Twoja ulubiona? Preferujesz z wędlinami, czy serami?
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo ciekawa sałatka:) Takiego składu przyznam się - jeszcze nie jadłam:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupuję w całości! Każdy ze składników to chrupiąca pyszność :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Kasik! Ta sałatka to prawdziwa chrupiąca uczta. Chrup, chrup, mniam, mniam

      Usuń
  4. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa