Sernik koperkowo - łososiowy




Kto powiedział, że sernik zawsze musi być słodki?
 
Latem proponuję serniki – chłodniki ziołowe z różnymi dodatkami.


SERNIK KOPERKOWO - ŁOSOSIOWY

Składniki:

Spód:
6 sztuk chrupkiego pieczywa (może być ziołowe)
¼ kostki masła

Masa serowa:
100 g wędzonego łososia
200 g jogurtu naturalnego - gęstego
300 g twarogu (zmielonego)
1-2 ząbki czosnku
0,5 pęczka koperku
1 szczypta soli
1 szczypta grubo mielonego pieprzu
2-3 listki żelatyny
kilka kropli soku z cytryny

Przygotowanie

Pieczywo zmielić w blenderze, dodać miękkie masło i dalej blendować do połączenia składników. 
Dno foremek lub małej tortownicy wyłożyć folią spożywczą i wylepić ich spód przygotowaną masą. Schować do lodówki.

Łososia drobno posiekać i skropić go sokiem z cytryny. Koperek i czosnek również drobno posiekać. 

Zmiksować twaróg z jogurtem i wymieszać z koperkiem, czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
 
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie by spęczniała, a następnie odcisnąć. Potem delikatnie ją ogrzewać w kąpieli wodnej do całkowitego jej rozpuszczenia. Nie gotować!
 
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek przygotowanej masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć  z resztą masy serowej i znowu dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę wyłożyć na spód foremek lub tortownicy, wyrównać i dobrze schłodzić przez kilka godzin.

Przed podaniem udekorować wg uznania.
U mnie łosoś i kapary.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3
      Będzie jeszcze sernik bazyliowy, już bez spodu ... też pychota.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł, muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący przepis, musi smakować wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa