Sernik koperkowo - łososiowy
Kto powiedział, że sernik zawsze musi być słodki?
Latem proponuję serniki – chłodniki ziołowe z różnymi dodatkami.
SERNIK
KOPERKOWO - ŁOSOSIOWY
Składniki:
Spód:
6 sztuk chrupkiego pieczywa (może być ziołowe)
¼ kostki masła
Masa serowa:
100 g wędzonego łososia
200 g jogurtu naturalnego - gęstego
300 g twarogu (zmielonego)
1-2 ząbki czosnku
0,5 pęczka koperku
1 szczypta soli
1 szczypta grubo mielonego pieprzu
2-3 listki żelatyny
kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie
Pieczywo zmielić w blenderze, dodać miękkie masło i dalej
blendować do połączenia składników.
Dno foremek lub małej tortownicy wyłożyć
folią spożywczą i wylepić ich spód przygotowaną masą. Schować do lodówki.
Łososia drobno posiekać i skropić go sokiem z cytryny. Koperek
i czosnek również drobno posiekać.
Zmiksować twaróg z jogurtem i wymieszać z
koperkiem, czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie by spęczniała, a następnie odcisnąć. Potem delikatnie ją ogrzewać w kąpieli wodnej do całkowitego jej
rozpuszczenia. Nie gotować!
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek przygotowanej masy serowej i
dokładnie wymieszać. Następnie połączyć
z resztą masy serowej i znowu dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masę wyłożyć na spód foremek lub
tortownicy, wyrównać i dobrze schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem udekorować wg uznania.
U mnie łosoś i kapary.
U mnie łosoś i kapary.
Obled kochana <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
UsuńBędzie jeszcze sernik bazyliowy, już bez spodu ... też pychota.
Bardzo ciekawy pomysł, muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńInteresujący przepis, musi smakować wyśmienicie ;)
OdpowiedzUsuń