Sernik bazyliowy na zimno
Sernik nie zawsze musi być słodki.
Latem proponuję serniki – chłodniki ziołowe z różnymi dodatkami.
Latem proponuję serniki – chłodniki ziołowe z różnymi dodatkami.
SERNIK BAZYLIOWY na
zimno
Składniki:
- ½ dużego kubka jogurtu naturalnego - gęstego
- 1 opakowanie serka śniadaniowego typu "Mój ulubiony" lub podobne.
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka lub doniczki świeżej bazylii (bez łodyg)
- 4 gałązki koperku (bez łodyg)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta grubo mielonego pieprzu
- 2-3 listki żelatyny
Przygotowanie
Bazylię, koperek i czosnek drobno posiekać. Zmiksować delikatnie
serek z jogurtem i połączyć z bazylią, koperkiem i czosnkiem.
Masę
serowo-ziołową doprawić do smaku solą i pieprzem.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie by spęczniała, a następnie odcisnąć.
Następnie delikatnie ją ogrzewać
w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować!
w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować!
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek przygotowanej masy serowej i
dokładnie wymieszać. Następnie połączyć
z resztą masy serowej i znowu dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód foremek lub
tortownicy, wyrównać i dobrze schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem udekorować wg uznania.
U mnie czarne
oliwki, pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii.
Bez zbednych slow - pycha <3
OdpowiedzUsuńDzięki, kochana latem serniki bez pieczenia, ale już jesienią obiecuję wytrawne i pieczone serniki :)
UsuńMniam, mniam! Ze świeżym pieczywem musi smakować obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńŚwieże pieczywo z własnego wypieku obowiązkowe i dużo warzyw - polecam paprykę i pomidory do tego serniczka.
Usuń