Sernik bazyliowy na zimno






Sernik nie zawsze musi być słodki.
Latem proponuję serniki – chłodniki ziołowe z różnymi dodatkami.





SERNIK BAZYLIOWY na zimno


Składniki:

½ dużego kubka jogurtu naturalnego - gęstego
1 opakowanie serka śniadaniowego typu "Mój ulubiony" lub podobne.
1 ząbek czosnku
½ pęczka lub doniczki świeżej bazylii (bez łodyg)
4 gałązki koperku (bez łodyg)
1 szczypta soli
1 szczypta grubo mielonego pieprzu
2-3 listki żelatyny

Przygotowanie

Bazylię, koperek i czosnek drobno posiekać. Zmiksować delikatnie serek z jogurtem i połączyć
z bazylią, koperkiem i czosnkiem. 

Masę serowo-ziołową doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie by spęczniała, a następnie odcisnąć. Następnie delikatnie ją ogrzewać w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować!
 
Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek przygotowanej masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć  z resztą masy serowej i znowu dokładnie wymieszać.

Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód foremek lub tortownicy, wyrównać i dobrze schłodzić przez kilka godzin.

Przed podaniem udekorować wg uznania. 
U mnie czarne oliwki, pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii.


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dzięki, kochana latem serniki bez pieczenia, ale już jesienią obiecuję wytrawne i pieczone serniki :)

      Usuń
  2. Mniam, mniam! Ze świeżym pieczywem musi smakować obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże pieczywo z własnego wypieku obowiązkowe i dużo warzyw - polecam paprykę i pomidory do tego serniczka.

      Usuń

Publikowanie komentarza

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza.

Popularne posty z tego bloga

Jak Dziadek żur kisił ... czyli kiszenie żuru

Puszysta babka Babci Marii, … czyli babka piaskowa II

Pierogi raz …. Czyli pierogi z soczewicy i mięsa