Sos do pizzy - super prosty, szybki i smaczny.




Uważam, że każdy dzień jest dobry na zrobienie domowej pizzy.
Przepis na najlepsze ciasto na pizzę znajdziesz tutaj.

 
Cała tajemnica pizzy tkwi w prostocie i składnikach. Podobnie jest z sosem.
Robię sosy z domowej pasaty, z dojrzewających na słońcu pomidorów, a w lutym, kiedy nie ma ani pomidorów, ani domowej pasaty robię sos na bazie pomidorów z puszki.
Ten przepis na sos do pizzy robi się szybko i w sposób bardzo prosty, a do tego jest bardzo tani.

Składniki:

1 puszka pomidorów krojonych lub w całości
½ szklanki dobrego ketchupu (może być domowy) lub ajwaru (domowy nie ma sobie równych)
1 mała puszeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
½ łyżeczki czerwonej papryki ostrej lub chili
1 ząbek czosnku
sól, pieprz i ewentualnie cukier do smaku




Wykonanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić sprasowany czosnek  - uwaga by go nie przypalić!!!
Zaraz potem dodać pomidory, ketchup i koncentrat.
Zamieszać.
Kolejno dodawać zioła i inne przyprawy do smaku.
Odparować do pożądanej gęstości mieszając, aby sos się nie przypalił.
Na koniec zmiksować.
Otrzymanym sosem smaruję  rozwałkowane ciasto przed nałożeniem składników,
a reszty używam jako sosu do gotowej, upieczonej pizzy jako dodatku.





Komentarze

  1. Jutro jest wlasnie dzien pizzy, a u mnie najczesciej jest piatek hihihi, Swietny i szybki przepis <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki serdeczne!
      Dla mojego Młodego dzień pizzy mógłby być nie tylko w piątek, ale i nawet codziennie :)

      Usuń
  2. I read this post completely concerning the comparisin of hottest and preceding technologies, it's awesome article.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dawno odkryłam Twój blog i jest niesamowity. ; )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Możesz skomentować ten post

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa