Pasta kanapkowa z serkiem chrzanowym i rzeżuchą





W moim domu na  świątecznym wielkanocnym stole  poza  słodkim i pieczystym pojawiają się również dania dla jaroszy. Różnego rodzaju pasty, sałatki i sosy do jajek.
Obowiązkowo co roku serwuję pastę chrzanową, która doskonale sprawdza się nie tylko na kanapkach.




Składniki:
  • 1 pudełeczko serka śniadaniowego typu Mój Ulubiony czy Twój Smak
  • 1-2 łyżeczki chrzanu tartego lub domowego chrzanu, który przygotowujecie specjalnie na Wielkanoc
  • garść rzeżuchy
  • sól i pieprz do smaku 


Wykonanie:
Serek przekładam do miseczki. Dodaje chrzan, sól i pieprz (do smaku) oraz posiekaną rzeżuchę i wszystko dokładnie mieszam (serek jest wtedy bardziej grudkowaty). Można też ser z chrzanem zblendować (serek ma wtedy konsystencję gładką), a rzeżuchę położyć na kanapce.




Jeśli pasta wydaje się Wam zbyt gęsta – można dodać łyżkę stołową śmietanki 12% (lub dwie)
Pastę najlepiej przyrządzać bezpośrednio przed podaniem.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kiszenie żuru, czyli o tym, jak Dziadek żur kisił

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Wielkanocna baba cytrynowa