Pączki z dziurką
Czy wiecie, że historia Tłustego Czwartku sięga czasów bardzo odległych … bo czasów starożytnego Rzymu?
Otóż starożytni Rzymianie, zajadając tłuste mięsiwa i kule chlebowa nadziewane słoniną i skwarkami żegnali się z zimą, a witali z wiosną. To wszystko zakrapiali suto alkoholem.
Otóż starożytni Rzymianie, zajadając tłuste mięsiwa i kule chlebowa nadziewane słoniną i skwarkami żegnali się z zimą, a witali z wiosną. To wszystko zakrapiali suto alkoholem.
Jak jest w naszej tradycji – prawie każdy z nas wie i doświadczył.
Tłusty czwartek początkuje obchody tzw. ostatków. Zaczyna się wielkim „obżarstwem” w tłusty czwartek, gdzie folgujemy sobie na różne sposoby, spożywając pączki tradycyjne, bezglutenowe, dyniowe, pieczone, serowe, gryczane, Donaty. Nie zapominamy przy tym o chruście czy faworkach (ciekawa jestem jakiej nazwy używacie - chrust czy faworki?), churrosach i innych słodkich specjałach, które można spożywać bezkarnie w Tłusty Czwartek, bo jak wieść gminna niesie – w ten dzień spożyte pączki i inne słodkości w ogóle nie tuczą :) :) :)
Życzę wszystkim smacznego i zapraszam na pączka z dziurką zwane Donatami lub oponkami.
Składniki:
- 1 kg maki
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 niecała szklanka cukru (ok. ¾ lub więcej)
- 5 dkg drożdży
- 1 ½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 2 ugotowane, przestudzone i starte ziemniaki
- ok. 50 ml spirytusu
- kilka kropli aromatu rumowy, skórka otarta z cytryny
Wykonanie :
Z drożdży i odrobiny cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn.
Jaja ubić z resztą cukru na puszystą masę - można to zrobić na parze.
Wlać masę jajeczną do mąki, dodać rozczyn drożdżowy oraz resztę składników.
Wszystko delikatnie wymieszać, zagnieść i następnie rozwałkować na grubość 1 cm.
Na chwilę zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Wycinać krążki formą lub szklanką, a następnie w krążku wycinać mniejszy krążek – czyli dziurkę.
W ten sposób powstaje oponka z dziurką, która rośnie smażona na gorącym tłuszczu.
Ja smażę na smalcu, obracając oponkę z obu stron. Smażyć po ok. 2-4 min.
Trzeba być czujnym i dobrze pilnować ciasta, bo oponki lubią się przypalać.
Można posypać cukrem pudrem tak jak na zdjęciach, ale można też polać lukrem i obsypać orzechami, słodką posypką, lub skórką pomarańczową.
Jaja ubić z resztą cukru na puszystą masę - można to zrobić na parze.
Wlać masę jajeczną do mąki, dodać rozczyn drożdżowy oraz resztę składników.
Wszystko delikatnie wymieszać, zagnieść i następnie rozwałkować na grubość 1 cm.
Na chwilę zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Wycinać krążki formą lub szklanką, a następnie w krążku wycinać mniejszy krążek – czyli dziurkę.
W ten sposób powstaje oponka z dziurką, która rośnie smażona na gorącym tłuszczu.
Ja smażę na smalcu, obracając oponkę z obu stron. Smażyć po ok. 2-4 min.
Trzeba być czujnym i dobrze pilnować ciasta, bo oponki lubią się przypalać.
Można posypać cukrem pudrem tak jak na zdjęciach, ale można też polać lukrem i obsypać orzechami, słodką posypką, lub skórką pomarańczową.
Naprawdę wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu P :)
UsuńOwszem wygląd wyglądem bo to kwestia oświetlenia, kadru itp. ale pączki są naprawdę wyśmienite. Robię je nie tylko w tłusty czwartek :) Zachęcam i Ciebie - jeśli nie ma przeciwwskazań ku temu :) Wiesz, jedyny ich minus to kaloryczność :( ale ... nie trzeba zjadać wszystkiego, można się przecież podzielić :) :) :)
Dziękuję za komentarz i zapraszam.