Zupa gulaszowa (wołowo-wieprzowa)
Już od dawna o ten przepis prosili mnie zwolennicy konkretnego i solidnego papu :)
Po namyśle przygotowałam dla nich tę pikantną i rozgrzewającą zupę gulaszową z odrobiną cebulki
i papryki dla podkreślenia smaku.
Za oknem mroźno, więc zupa musi być gęsta i gorąca. Myślę, że zadowoli niejednego zmarzlucha, narciarza i zwolennika spacerów po mroźnych alejkach parkowych lub duktach leśnych.
Składniki:
- 50 dkg mięsa z łopatki (gulaszowego)
- 50 dkg mięsa wołowego (gulaszowego)
- 4 kolorowe papryki (u mnie żółta i czerwona)
- 1-2 cebule
- Przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka (ostra, słodka, wędzona) – po 1 łyżeczce od herbaty, szczypta lub dwie kuminu, lub kminku roztartego w moździerzu, 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 2 łyżki oleju rzepakowego,
- Woda
- 1 łyżeczka mąki – opcjonalnie
- Marchew - opcjonalnie
Wykonanie:
Mięso należy umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć z niego ewentualne błonki i nadmiar tłuszczu. Pokroić w kostkę i obtoczyć w papryce, kuminie i kminku.
Na rozgrzanej patelni lub garnku z łyżką oleju obsmażamy najpierw mięso wołowe i dusimy we własnym sosie, a następnie mięso wieprzowe.
Na drugiej patelni rumienimy pokrojone w kosteczkę cebule, które następnie dodajemy do mięsa.
Po odparowaniu części wody z mięsa zalewamy go 1 szklanką wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu uprzednio dodając również resztę przypraw.
Gdy woda znowu nam wyparuje, a mięso będzie jeszcze twarde (może się tak zdarzyć, bo mięso wołowe wymaga dłuższej obróbki) uzupełniamy ponownie nasz garnek z mięsem wodą (można zalać nawet dwiema szklankami wody).
Marchew umyć i obrać krojąc dowolnie w plasterki, kostkę lub paski. Można ją dodać do zupy razem z drugą porcją wody, jeśli decydujecie się na dodanie marchwi do zupy.
Na ½ godziny przed końcem gotowania, kiedy mięso w zupie jest już prawie miękkie należy dodać pokrojoną w paski, umytą paprykę. Gotować w dalszym ciągu jeszcze przez około ½ godziny.
Jeśli uważacie, że zupa powinna być gęściejsza – możecie ją zagęścić poprzez dodanie/oprószenie zawartości garnka 1 łyżeczką mąki pszennej i wymieszanie jego zawartości energicznymi ruchami.
Zupę można zagęścić również przez dodanie zawiesiny przygotowanej z mąki i wody – jednak jestem pewna, że zupa gulaszowa będzie tak gęsta i aromatyczna, że szkoda ją zagęszczać w taki prymitywny sposób.
Zupę można zagęścić również przez dodanie zawiesiny przygotowanej z mąki i wody – jednak jestem pewna, że zupa gulaszowa będzie tak gęsta i aromatyczna, że szkoda ją zagęszczać w taki prymitywny sposób.
Spróbujcie delikatnie z podlewanie mięsa wodą, użyjcie przypraw, a jestem pewna, że uzyskacie doskonałą i gęstą zupę gulaszową.
Niektórzy jedzą taką zupę z ziemniakami inni z chlebem, a ja lubię z ciepłymi chrupiącymi bułkami lub bagietką razową.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
Usuń